Data publikacji:

5 prostych przepisów na zdrowe koktajle

Zdrowe koktajle to doskonałe źródło witamin i innych składników odżywczych. Sycące, pyszne i proste do zrobienia, powinny znaleźć się w diecie każdej dbającej o siebie osoby. Jak je wykonać? Sprawdź nasze przepisy na zdrowe koktajle z blendera.

Zalety picia koktajli i smoothies

Owocowo-warzywne koktajle to szybki sposób na pyszną i zdrową przekąskę. Nie bez powodu zdrowe koktajle poleca Ewa Chodakowska i mnóstwo innych ekspertów w dziedzinie zdrowia i fitnessu. Mają one szereg zalet. Po pierwsze, doskonale wypełniają żołądek, niwelując uczucie głodu. Dlatego świetnie sprawdzają się podczas wszelkiego rodzaju diet.  Po drugie, zdrowe koktajle owocowe mogą spokojnie zastąpić śniadanie.

Z tego powodu są doskonałym pomysłem dla zapracowanych osób, którym zawsze brakuje czasu na przygotowanie posiłku przed pracą. Po trzecie, są zdrowotną bombą witaminową.

W zależności od tego, co dodamy do środka, mogą dostarczać nam dużej dawki witaminy C, B, błonnika czy też innych ważnych mikro- i makroelementów. Wreszcie, stanowią świetny, zdrowy zamiennik dla słodyczy. Porcja słodkiego od owoców koktajlu poskromi apetyt, skutecznie zastępując deser. Są one po prostu pyszne!

Zdrowe koktajle – co warto dodawać?

W zdrowych koktajlach z blendera najlepsze jest to, że możesz dodać do nich, co ci się żywnie podoba. Na początku jednak należy rozwiać pewien mit – otóż kolorowe smoothies nie muszą wcale składać się z samych owoców! Wręcz należy łączyć je z warzywami, które dostarczą ci jeszcze więcej ważnych składników odżywczych. Ponadto, do koktajlu często dolewa się jogurtu bądź mleka, a także dodaje przypraw, a nawet ziół. Przepisy na zdrowe koktajle można tworzyć według własnej fantazji. Poniżej przedstawiamy te produkty, których warto używać, przygotowując zdrowy koktajl.

Owoce

Najpierw – owoce. Pomarańcze, cytryny, maliny czy też kiwi zawierają w sobie dużo witaminy C, dlatego świetnie sprawdzą się w miksturach na poprawę odporności. Truskawki również są źródłem witaminy C, a ponadto dostarczają witamin A oraz B1, B2 i B3. Jagody mają w sobie mnóstwo flawonoidów i przeciwutleniaczy, neutralizujących działanie wolnych rodników. Śliwki i jabłka natomiast zawierają między innymi dużo pektyn i błonnika, które to składniki pomagają regulować pracę jelit. Zdrowe są również owoce egzotyczne. Na przykład mango jest dobrym źródłem witamin C, B, A i E, a przy tym tak pysznie smakuje. Banan natomiast ma w sobie dużo potasu, a także świetnie dosładza i zagęszcza zdrowe koktajle owocowe.

Warzywa

Jeśli chodzi o warzywa, w zdrowych koktajlach najczęściej używa się tych zielonych. Jarmuż to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera mnóstwo witamin C, A, K, wapnia i błonnika. Szpinak natomiast jest doskonałym źródłem kwasu foliowego, witaminy E, A czy też żelaza. Kolorowe warzywa też warto dodawać do swoich koktajli. Na przykład marchewka oprócz beta-karotenu (prowitaminy A) ma w sobie również witaminy z grupy B. Oczywiście nie można zapomnieć, że wszystkie warzywa i owoce są ponadto doskonałym źródłem błonnika.

Mleka, kasze, płatki, przyprawy

Przepisy na zdrowe koktajle zawierają w sobie często również nabiał (mleko, jogurt) lub mleka roślinne. Są one chociażby źródłem wapnia. Ponadto, do zagęszczania koktajli używa się zdrowych kasz lub płatków (np. owsianych), które dostarczają organizmowi kolejnych porcji witamin i błonnika. Doskonale również sycą. Do swojego smoothie warto również dosypać nieco przypraw. Imbir ma właściwości przeciwzapalne i wzmacniające odporność, chili przyspiesza przemianę materii, a mięta wspomaga pracę układu trawiennego. Nie można zapomnieć o kurkumie, której cudowne właściwości zdrowotne znane są od wieków.

Zdrowe koktajle z blendera – przepisy 

Zdrowe koktajle z blendera mogą być doskonałym źródłem nie tylko witamin i innych składników, ale również pysznego smaku. Wystarczy tylko zmiksować ze sobą ulubione produkty i gotowe. Jeśli nie masz pomysłu, które owoce i warzywa ze sobą połączyć, przychodzimy z pomocą. W Internecie i sklepach można znaleźć mnóstwo książek z przepisami na smoothies, np. „Zdrowe koktajle” Chodakowskiej.

Pięć pomysłów na zdrowe koktajle – pyszne i proste

Koktajl z mango i cytrusów na odporność

Składniki:
  • 2 pomarańcze
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego
  • szczypta imbiru
  • szczypta kurkumy

    Sposób przyrządzenia: Mango obierz, usuń pestkę i włóż owoc do miski blendera. Wyciśnij sok z pomarańczy. Wlej go do blendera razem z sokiem z cytryny oraz mlekiem roślinnym. Dodaj imbir oraz kurkumę i całość zmiksuj.
  • Koktajl truskawkowo-migdałowy Ewy Chodakowskiej

    Składniki:
  • 2/3 szklanki jogurtu naturalnego 2 %
  • 4 łyżki płatków żytnich
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • garść mrożonych truskawek (100 g)
  • szczypta gałki muszkatołowej mielonej

  • Sposób przyrządzenia:
    Wszystkie składniki włóż do blendera. Zmiksuj razem. I gotowe!

    Koktajl witaminowy z jarmużu i kiwi

    Składniki:
  • 2 garści jarmużu
  • 2 dojrzałe kiwi
  • 1 banan
  • 1/2 szklanki soku jabłkowego

  • Sposób przyrządzenia:
    Jarmuż umyj, osusz. Oderwij listki ze zgrubiałej części pośrodku i wrzuć do blendera. Banana i kiwi obierz, pokrój na kawałki i dodaj do jarmużu. Wlej sok jabłkowy. Całość zmiksuj, dolewając wody do uzyskania pożądanej konsystencji.

    Koktajl spalający kalorie Ewy Chodakowskiej

    Składniki:
  • 125 ml wody
  • 125 ml mleka migdałowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • garść świeżego szpinaku
  • 1 banan
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku

  • Sposób przyrządzenia:
    Banana obierz ze skórki, pokrój w kawałki i włóż do blendera. Szpinak umyj, osusz i dodaj do banana. Dołóż resztę składników i całość zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Uwaga! Następnie całą miksturę lekko podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. I już!

    Koktajl bananowo-orzechowy na deser

    Składniki:
  • 1 dojrzały banan
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • szczypta cynamonu

  • Sposób przyrządzenia:
    Banana obierz, pokrój i włóż do blendera. Dodaj resztę składników. Całość zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji. Smacznego!
    Autor: Olga Wacholc