Data modyfikacji:

5 sposobów na pesto

Pesto z bazylii ma bardzo dużo zastosowań w kuchni, ponieważ ten włoski sos pasuje nie tylko do makaronów. Wiele osób używa go jako dressingu do sałatek lub jako prosty dip do przekąsek. Zielone pesto można również używać do wzbogacania smaku mięsa lub jeśli po prostu chcielibyście mieć kanapki w prawdziwie włoskim stylu. 

Oprócz zdrowotnych właściwości, pesto z bazylii ma bardzo wiele innych zalet, na przykład to, że można je bez problemu zrobić w domu, ponieważ jego przygotowanie jest łatwe i szybkie, a sam proces nie wymaga od nas ani gotowania ani innego preparowania.  Poza tym, zielone pesto robi się z całkowicie naturalnych składników. Zawarta w nim bazylia wspomaga pracę nerek oraz wzmacnia układ odpornościowy, a orzeszki pinii są bogate w witaminę K, natomiast oliwa z oliwek obfituje w witaminę E – remedium dla włosów i paznokci. Ostrości w smaku nadaje ząbek czosnku, który sprawia, że pesto z bazylii nie jest mdłe.
Autor/ Źródło: pixabay.com
Ale czy zielone pesto można uzyskać tylko i wyłącznie z bazylii? Oczywiście, że nie! Powiem więcej - pesto wcale nie musi być zielone! Oto 5 sposobów na domowe pesto we włoskim stylu, którym zaskoczysz rodzinę i znajomych. 

Zielone pesto 

Pesto z pietruszki

Jest to nieszablonowa kompozycja zarówno smakowa jak i zapachowa, ponieważ pietruszka ma bardzo wyrazisty smak i zapach. Nawet jeśli nie docenicie od razu smaku tego, jakże wyraziście zielonego pesto, nie musicie się martwić, ponieważ jest to zupełnie nowy smak, a zmysły dopiero po jakimś czasie mogę zakwalifikować go jako przyjemny. Pesto z pietruszki robi się dokładnie tak samo jak pesto z bazylii, ponieważ oprócz pietruszki reszta składników jest taka sama. 
Składniki:
  • 2,5 szklanki posiekanej natki pietruszki, bez łodyg
  • 1/3 szklanki orzechów pinii
  • ¼ szklanki parmezanu
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek 
  • 3 główki czosnku
  • Pieprz i sól do smaku
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy je razem, aż do połączenia składników i uzyskania gładkiej konsystencji.

Autor/ Źródło: Jessica/jessicainthekitchen.com

Pesto z bazylii z dodatkiem awokado

Pesto o bardziej kremowej konsystencji niż zwykłe pesto bazyliowe. Tej kremowości nadaje mu właśnie dojrzałe awokado. Razem ze zmianą konsystencji, zmienia się również jej smak na odrobinę łagodniejszy. 
Składniki: 
  • 2 szklanki bazylii 
  • 1 całe, dojrzałe awokado
  • 1/2 szklanki orzechów pinii
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek 
  • 3 główki czosnku
  • Pieprz i sól do smaku
Kremowy miąższ dojrzałego awokado wyjmujemy ze skorupy i przekładamy do blendera. Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy wszystko razem.

Autor/ Źródło: Jessie/ lifeasastrawberry.com

Pesto z zielonego groszku

Wszystko z zielonego groszku jest super, więc nie jest inaczej w przypadku zielonego pesto z zielonego groszku. Żeby smak był jeszcze bardziej groszkowy dodajemy do pesto pędy zielonego groszku. Tutaj wcale nie dodajemy bazylii, ponieważ kompozycja smakowa jest trochę inna, delikatniejsza, więc sam czosnek wystarczy aby przełamać łagodny smak groszku. 
Składniki: 
  • 1 szklanka zielonego groszku 
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 szklanki pędów groszku
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Pół szklanki oliwy z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku
Tak jak poprzednio wszystko wrzucamy do blendera i miksujemy do powstania zwięzłej pasty.

Autor/ Źródło: Jessie/ lifeasastrawberry.com

Pesto z karczocha 

To zupełnie coś nowego! Nic dziwnego, inne składniki, więc inny jest też smak. Ale zasada jest przynajmniej ta sama – wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy. Niestety, w odróżnieniu do zwykłego pesto z bazylii, karczocha trzeba wcześniej ugotować i odcedzić. 
Składniki:
  • Ugotowany, pokrojony na ćwiartki karczoch
  • ¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • Pół szklanki świeżej natki pietruszki
  • Pół szklanki świeżego oregano
  • Łyżka kaparów
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka z połowy cytryny
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • pieprz i sól do smaku
Tak jak pisałam już wcześniej, zasada jest ta sama co we wszystkich pesto. Warto spróbować czegoś nowego, kto wie, może spodoba Wam się bardziej niż zwykłe bazyliowe pesto? 

Autor/ Źródło: Melissa/ simplywhisked.com

Pesto czerwone

Zielone pesto z bazylii powstało na Północy Włoch, w Genui. Czy tak jak ja pomyśleliście sobie, że w takim razie czerwone pesto, zapewne powstało w wyniku modyfikacji tego sosu przez jakiegoś kucharza z innej części globu? Jeśli tak, to muszę Was rozczarować. Czerwone pesto również wymyślili Włosi… tylko, że z Sycylii. Jak to często bywa, stosunki między Północą a Południem bywają napięte… Więc gdy Genueńczycy wymyślili pesto, Sycylijczycy z oburzeniem stwierdzili: „Takiego pesto jeść nie będziemy!” i opracowali swój własny przepis. 
Nie wiem, czy tak było naprawdę, więc proszę nie brać na poważnie mojej opowieści, za to na poważnie polecam Wam je spróbować!

Autor/ Źródło: Byron/ prettypracticalpantry.com
Składniki: 
  • Słoik suszonych pomidorów w oliwie z oliwek (około 250 ml)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka świeżych liści bazylii 
  • 1 szklanka świeżo startego parmezanu
  • Sól i pieprz do smaku
Pomidory odsączamy z oliwy z oliwek, ale jej nie wylewamy, ponieważ będzie można ją jeszcze wykorzystać do pesto. Do blendera wrzucamy kolejno: bazylię, czosnek, suszone pomidory, sól i pieprz. Pulsacyjnie miksujemy wszystko co wrzuciliśmy do blendera. Po przybraniu jednolitej konsystencji dodajemy parmezanu i oliwy z oliwek, zachowanej z suszonych pomidorów. Jeśli trzeba dosolić i dopieprzyć, według własnego uznania. 

Smacznego! 


Autor: Marta Nowak

Polecane artykuły

książka

Najlepsza książka do nauki języka angielskiego

2021-09-19
Metod samodzielnej nauki języka angielskiego jest wiele. Od zagadywania przypadkowo napotkanych native speakerów, przez słuchanie anglojęzycznego radia czy oglądanie filmów jedynie z oryginalną ścieżką dźwiękową i napisami – też najlepiej w języku angielskim. Innym sposobem na naukę jest czytanie. Możemy czytać wszystko, od uproszczonych newsów w telewizji, poprzez prasę brukową, kończąc na prasie specjalistycznej i książkach. Jakie książki więc czytać, aby skutecznie i przyjemnie uczyć się języka angielskiego?
regulacja drzwi zewnętrznych

Regulacja drzwi zewnętrznych - jak wykonać?

2021-09-18
Drzwi zewnętrzne to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia każdego domu i mieszkania. Stanowią one z jednej strony ochronę przed światem zewnętrznym, a z drugiej strony tarcze przeciw hałasom dochodzącym do wnętrza naszych domowych pieleszy. By jednak drzwi zewnętrzne spełniały swoją funkcję, muszą być odpowiednio wyregulowane. Jak wykonać regulację drzwi zewnętrznych? Przekonajmy się.
roleta rzymska

Roleta rzymska do kuchni - jaką wybrać?

2021-09-18
Okno kuchenne bywa dość trudne w aranżacji. Ze względu na wysoką wilgotność powietrza, opary gotujących się potraw nie zawsze możemy pozwolić sobie na zawieszenie misternych firanek czy zasłon. Na szczęście, nie ma takiej konieczności. Alternatywą dla nich są bowiem rolety rzymskie. Już od wielu sezonów cieszą się ogromną popularnością. Nie ma w tym nic dziwnego - dobrze dobrana roleta rzymska jest nie tylko funkcjonalna, ale również prezentuje się doskonale. Sprawdźmy więc, czym powinny charakteryzować się nowoczesne rolety rzymskie do kuchni.
telefon

Jaki smartfon Xiaomi do 1000 zł wybrać? Nasze propozycje

2021-09-18
Zastanawiasz się, jaki smartfon Xiaomi do 1000 złotych będzie najlepszy? Przygotowaliśmy dla ciebie zestawienia najpopularniejszych modeli! Sprawdź nasze propozycje!