Data modyfikacji:

6 produktów na poprawę cery

Piękna i promienna skóra — o tym marzy większość kobiet. Niestety, styl naszego życia nie ułatwia nam tego zadania. To, co widać na naszych twarzach to przeważnie zmęczenie i niedociągnięcia w postaci zmarszczek. Jaki możemy poprawić stan cery? Poznajcie sześć produktów, które zdziałają cuda.
Bardzo dużo pieniędzy inwestujemy w to, żeby dobrze wyglądać. Chodzimy do kosmetyczki na różne zabiegi, kupujemy odpowiednie kosmetyki do cery tłustej, suchej czy mieszanej. Wszystko po to, aby doraźnie poprawić stan naszej cery. Pamiętajmy jednak, że działać trzeba także od środka. Z pewnością znacząco podnosi stan naszej skóry dobrze zbilansowana dieta, w które spożywamy określone produkty.

Ogromnie  szybko rozwija się branża związana z produktami ekologicznymi i bio, które nie tylko są spożywane, ale także używane w wyrobie kosmetyków. Prezentujemy w tym artykule sześć naturalnych produktów, które poprawiają cerę zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz!

Kosmetyki eko na poprawę cery

1. Mleczko pszczele — naturalna broń w walce ze zmarszczkami
Przez lekarzy i naukowców nazywane eliksirem młodości — nie bez przyczyny. Mleczko pszczele to bogactwo substancji odżywczych. Na jego sukces składa się ponad 30 aminokwasów, witaminy z grupy B, cukry ikwas foliowy. Sprawia, że nasza cera jest odżywiona i odmłodzona.
Mleczko pszczele jest wytwarzane przez młode pszczoły. Badania kliniczne udowodniły, że pobudza włókna kolagenowe, kwas hialuronowy, czy elastynę. Można je kupić w słoiku, jednak jest drogie — kosztuje około 170 złotych.

2. Jarzębina — dla zdrowia i urody
Kto by pomyślał, że ta roślina może posłużyć do czegoś innego poza dekoracją! Z jarzębiny możemy zbierać wszystko. Pączki, kwiaty i owoce są doskonałym dostarczycielem witaminy C.

Jak czerwone kulki mogą poprawić cerę? Jarzębina zawiera testosterole i flawonidy, które niszczą wodne rodniki, dzięki czemu zapobiegają starzeniu się komórek. Świetne jest to, że możemy zrobić to sami — wystarczy zerwać gałązkę i przygotować z niej cenny syrop. Zdrowa i nawilżona skóra gwarantowana!

Dieta na poprawę cery

3. Marchewka — pomarańczowa królowa
Warzywo zawiera beta-karoten, czyli prekursor witaminy A. Brak substancji w organizmie może skutkować wyraźnymi ubytkami  w skórze. Objawia się to zmarszczkami, ciemnymi plamami i przebarwieniami, a także nierównym kolorytem. Te wszystkie defekty powstają na skutek nadmiernego działania promieni słonecznych, a zapobiec może im właśnie witamina A, czyli retinol.

Marchewka, która jest bardzo tania, może sprawić, że nasza cera rozjaśni się i wyrówna koloryt. Zwiększy też jej elastyczność — nie pozostaje nic innego, tylko jeść to warzywo!

4. Awokado — nawilżenia moc
Awokado zawiera wiele witamin i minerałów, wśród nich znajdują się: witamina A, B1, B2, C, wapń, potas i fosfor. Oprócz tego owoc jest świetnym dostarczycielem witaminy E, która jest jednym z najsilniejszym przeciwutleniaczy — zapobiega starzeniu się skóry.

Nie bez przyczyny nazywana się strażnikiem lub witaminą młodości, która zmniejsza swoją objętość w organizmie z biegiem lat. Awokado może sprawić, że nasza cera będzie nawilżona i uzupełniona w multum witamin.

5. Papryka — źródło kolagenu
Żółta, czerwona, czy zielona — nie ma znaczenia, jaki kolor, ważne, żeby jeść to warzywo. Zawiera dużo witaminy C, która odgrywa istotną rolę w produkcji kolagenu w skórze. Dzięki temu poprawia się cera — staje się bardziej napięta, nawilżona i gładsza.

Znana witamina chroni także przed pękaniem naczyń krwionośnych, poprawia elastyczność skóry i ujednolica koloryt. Tak, jak w wyżej wymienionych wcześniej produktach, papryka także zawiera przeciwutleniacze, co powoduje, że chroni przed starzeniem się skóry i powstawaniem zmarszczek.

6. Pestki dyni — gwarancja cynku
Ziarna to odpowiedź dla osób, które chcą poprawić cerę nie tylko w aspekcie starości, ale także ją oczyścić. Pestki dyni zawierają cynk, który łagodzi objawy przy cerze trądzikowej i otwiera zatkane pory przy cerze tłustej.

Co więcej, jedząc je pozyskujemy mikroelementy, które regenerują cerę. Tak, jak witamina C, cynk wspomaga produkcję kolagenu — dzięki temu nasza skóra zawsze będzie wyglądać młodo.

Z pewnością o cerę twarzy trzeba dbać. Jest narażona na największe ubytki, zważywszy na szkodliwe promieniowanie UV. Kremy, balsamy i maseczki nie zawsze pomogą na 100% — musimy też angażować inne produkty. Szczególnie dobre są te, które wytwarza natura, jak wspomniany miód pszczeli, czy jarzębina. Dzięki temu w sposób chemiczny nie nadwyrężamy skóry, a dalej pozostaje jędrna, elastyczna i nawilżona.

To, o czym nie powinniśmy zapominać to wpływ diety na poprawę cery. Tabletki z witaminami mogą pomóc, jednak będzie to działanie krótkotrwałe. Używajmy tego, co jest szeroko dostępne i uczmy się zdrowych praktyk w jedzeniu.
Ważne jest to, żeby myśląc o cerze wyrobić sobie nawyk spożywania wymienionych warzyw i owoców — nie działają one tylko na skórę, chronią też organizm przed bakteriami i wirusami, tym samym wzmacniają odporność. Zwracajmy uwagę na cerę i wykorzystujmy eko produkty dostępne na rynku.