Co sprawdzić przed zakupem kuchenki?
Istotną informacją, z którą powinieneś się zapoznać, jest moc przyłączeniowa. Kolejna rzecz, na którą musisz zwrócić szczególną uwagę to rodzaj płyty grzewczej. Kuchenka elektryczna, zależnie od modelu, może być wyposażona w płytę ceramiczną bądź indukcyjną. Płyty ceramiczne mają tę wadę, że nagrzewają się dość długo, a także długo stygną. Z tego względu należy pamiętać, żeby nie myć płyty od razu po jej użyciu, ponieważ możemy się oparzyć. Zdecydowanie bezpieczniejsza jest pod tym względem płyta indukcyjna. Nie ma w niej elementów grzewczych, są natomiast cewki. Dzięki nim wytwarza się zmienne pole magnetyczne. Generuje to powstawanie prądów wirowych na dnie naczynia. Ogrzewa się więc zarówno garnek, jak i znajdująca się w nim potrawa. Chwilę po zdjęciu naczynia z indukcji, płyta przestaje być ciepła. Dzięki temu unikniesz oparzeń spowodowanych chwilą nieuwagi. Jest to rozwiązanie niezwykle przydatne dla domów, w których są dzieci. Warto także zaznaczyć, że jeśli coś wyleje się z garnka, to płyta wyłącza się. Łatwo można więc uniknąć ciężkich do usunięcia zabrudzeń. Warto jednak wspomnieć, że płyty indukcyjne współdziałają tylko z przeznaczonymi do nich garnkami. Nieodpowiednie naczynie nie zostanie przez tego rodzaju urządzenie wykryte.