Brownie — najbardziej czekoladowe ciasto 

Najlepsze wyroby są produkowane ręcznie z ziaren kakaowca. Wśród mniej powszechnych rodzajów można spotkać te z dodatkiem whisky, chmielu i słodu. Produkt ten doczekał się nawet swojego muzeum. O czym mowa? O czekoladzie oczywiście. Oprócz tego, że jest uwielbiana przez wielu, stanowi główny składnik innej pyszności — ciasta brownie. Czy wiecie, jak zrobić brownie? Poznajcie przepisy na najbardziej czekoladowe ciasto świata.

Czekoladowe brownie

Czekoladowy klasyczny i głęboki smak, przełamany lekką nutą migdałów... Jak zrobić brownie? To prostsze niż myślisz! Poniżej szybki i sprawdzony przepis na brownie w klasycznym wydaniu.

Składniki
6 jajek
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 tabliczka mlecznej czekolady
kostka masła
100 g mąki (ok. 4/5 szklanki)
szklanka cukru
garść zmielonych migdałów

Sposób przygotowania
Czekoladę łamiemy na drobne kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z kostką masła. Całość mieszamy, aby uzyskać gładką masę.

Oddzielamy żółtka od białek. W oddzielnym naczyniu ubijamy z białek i odrobiny soli sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Pod koniec ucierania dodajemy mąkę i płynną czekoladę (musi być chłodna). Całość miksujemy. Dodajemy pianę z białek i garść zmielonych migdałów.

Tak przygotowane ciasto wylewamy na formę wyłożoną ciastem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Gdy ciasto będzie gotowe i nieco przestygnie, kroimy je na kwadraty.

Proste bloczki czekoladowe umilą niejedno popołudnie. Będą idealne do kawy i herbaty. Amatorzy słodkości z pewnością nie odmówią kolejnego kęsa. Smacznego!


Zdrowa alternatywa — brownie z kaszy jaglanej

Brownie z kaszy jaglanej to doskonały przepis nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej

Do przygotowania brownie z kaszy jaglanej potrzebne nam będą:
350 g kaszy jaglanej  (ugotowanej wcześniej)
50 g masła
pół szklanki jogurtu naturalnego
pół szklanki kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
3/4 szklanki brązowego cukru
szczypta cynamonu

Sposób przygotowania
Kaszę jaglaną, masło, jogurt, kakao, proszek do pieczenia, jajka, cukier i cynamon łączymy za pomocą miksera na jednolitą masę. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Całość umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy przez około 40 minut. Studzimy.Chłodne ciasto kroimy na kawałki.

Smacznego!

W krainie obłędnej przyjemności

Jak zrobić brownie w formie ciastek? Wystarczą proste składniki, które każdy z nas ma w domu. Z tego względu czekoladowe brownie świetnie nadaje się na sytuacje, gdy wpadają do nas niezapowiedziani znajomi, a my nie mamy ich czym ugościć. Tego typu ciasteczka będą doskonałym rozwiązaniem. Przepis znajdziecie poniżej. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki
kostka masła
6 jajek
10 dag mąki
2 tabliczki czekolady mlecznej
30 dag cukru trzcinowego
garść orzechów włoskich

Sposób przygotowania
Na początku obie tabliczki czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej wraz z masłem. Następnie jajka ubijamy z cukrem i mąką. Dodajemy ostudzoną płynną czekoladę. Wsypujemy rozdrobnione za pomocą blendera orzechy włoskie. 
Na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę wylewamy ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 20 minut. Po ostudzeniu czekoladowe brownie kroimy na kawałki.

Czekoladowe brownie w formie babeczek

Choć kuchnia amerykańska od lat postrzegana jest przez dietetyków jako bardzo niezdrowa i tucząca, to jednak raz na jakiś czas warto pozwolić sobie na małe co nieco. Pierwsze opublikowane przepisy na czekoladowe brownie pochodzą z 1904 roku, są więc dalekie od tej kategorii potraw, którą przywykliśmy krytykować. Pochodzące ze Stanów Zjednoczonych ciasto brownie zdecydowanie jest grzechu warte. 

Słodkie babeczki brownie są na tyle treściwe i sycące, że spożycie kilku pozwala zaspokoić apetyt na słodycze. Wszystko dzięki zastosowaniu do ich wypieku naturalnych składników, w tym wysokiej jakości gorzkiej czekolady. Liczba przepisów na ciasteczka brownie jest imponująca.

Babeczki brownie mają też i tę zaletę, że można je wykonać bez uprzednich zakupów. Składniki potrzebne do ich wypieku każdy z nas ma bowiem w swoim domu. Któż z nas nie kocha słodkiego smaku babeczek? Warto wypróbować je także w nieco innej wersji. 

Jak zrobić babeczki brownie? 

Składniki
szklanka mąki pszennej
100 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
pół kostki masła
szklanka cukru
3 jajka
łyżeczka pasty waniliowej
szklanka orzechów włoskich
Lukier
2 łyżki mleka
30 gramów masła
1 opakowanie cukru pudru
szczypta soli

Sposób przygotowania
Najpierw na niewielkim ogniu rozpuszczamy gorzką czekoladę w kąpieli wodnej. Dodajemy cukier i masło. Mieszamy, aby wyszła jednolita masa. W oddzielnym naczyniu łączymy z sobą jaja i pastę waniliową. Dodajemy mąkę i posiekane orzechy włoskie, a także masę czekoladową. Całość mieszamy.

Tak przygotowane ciasto na babeczki brownie wylewamy na foremkę do babeczek. W każdym wgłębieniu umieszczamy łyżkę masy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170° Celsjusza i pieczemy przez 30 minut. Studzimy.
W międzyczasie przygotowujemy likier. Mleko, masło, cukier puder i sól miksujemy na jednolitą masę. Od tego, jaką zrobimy ozdobę brownie, zależał będzie efekt końcowy. Warto się postarać. 

Gotowe!

Ciasto dla każdego

W zasadzie ile osób, tyle wersji brownie. Powyżej skupiliśmy się raczej na klasycznych recepturach, warto jednak pamiętać, że do ciasta brownie można z powodzeniem dodać owoce sezonowe, takie jak maliny czy jagody.

Z czekoladowym brownie wspaniale będą się też łączyć banany, orzechy czy migdały. Warto eksperymentować, traktując powyższe przepisy jako źródło inspiracji do poszukiwania własnych, ulubionych odsłon tego pysznego ciasta.

Powodzenia!

Podobne artykuły

Ostatnio dodane artykuły