Ciasta bez pieczenia —  dobry pomysł na lato

Nie każda, szczególnie młoda i mało doświadczona pani domu dobrze radzi sobie z pieczeniem ciast i tortów. Raz na jakiś czas pojawiają się jednak takie okazje, kiedy warto poczęstować gości samodzielnie zrobionym deserem. Praktycznym rozwiązaniem na początek nauki gotowania mogą być właśnie serniki bez pieczenia. Nie tylko ze względu na prostotę przygotowania, lecz także wspaniały smak ciasto na zimno jest doskonałą propozycją ciasta na lato. Któż z nas nie skusi się na bajecznie słodki kawałek 3 bita bez pieczenia?

Wśród domowych przyjemności. Ciasto 3 bit bez pieczenia

Popularny batonik 3 Bit, który pojawił się na polskim rynku kilkanaście lat temu, zainspirował kreatywne panie domu do przygotowania ciasta na zimno opartego na prostej recepturze bez pieczenia. Połączenie kruchych herbatników, aksamitnego kremu i słodkiej czekolady sprawia, że trudno mu się oprzeć. Na jednym kawałku z pewnością się nie skończy!

Składniki
500 g herbatników
puszka masy krówkowej
500 ml śmietanki kremówki 36%

Masa budyniowa
pół kostki masła
0,5 l mleka
opakowanie budyniu waniliowego
2 łyżki cukru
opakowanie Śmietan-fixu
łyżka mąki ziemniaczanej
kilka kostek mlecznej czekolady

Sposób przygotowania 3 bita bez pieczenia
Na spodzie blachy do pieczenia układamy herbatniki. Następnie puszkę masy krówkowej wkładamy do garnka z wodą. Podgrzewamy przez 15 minut. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Potem rozprowadzamy na herbatnikach.  Wykładamy kolejną warstwę herbatników.
 
Szklankę mleka gotujemy z dwiema łyżkami cukru i masłem. Resztę mleka używamy do rozrobienia budyniu. Gdy mleko w garnku się zagotuje, dodajemy budyń i łyżkę mąki ziemniaczanej. Całość energicznie mieszamy.
Tak przygotowaną gorącą masę umieszczamy na herbatnikach. Następnie kładziemy kolejną warstwę herbatników. Gdy ciasto będzie chłodne, umieszczamy je w lodówce.

W międzyczasie przygotowujemy górną warstwę ciasta. W tym celu śmietanę 36% ubijamy ze Śmietan-fixem. Gotową masę wykładamy na wierzch 3 bita, dekorując go wiórkami startej czekolady. Ciasto 3 bit bez pieczenia powinno pozostać w lodówce przez jedną noc, aby masa dobrze stężała.

Szybki placek z owocami czy szarlotka bez pieczenia?

Kawałek pysznej szarlotki wypełnionej mięsistymi jabłkami z wiejskiego sadu i wykończonej kruszonką, podany na ażurowym białym talerzyku... A może szarlotka na gorąco z lodami i sosem waniliowym? Siła ciast na lato tkwi w ich prostocie i dobrych połączeniach. Czy jest ktoś, kto nie lubi takich deserów? Choć wymienione słodkości rozpalają wyobraźnię i kubki smakowe, upalne lato sprzyja raczej przygotowywaniu ciast na zimno. 3 bit bez pieczenia to niejedyna propozycja na letnie miesiące. W poszukiwaniu lekkiego i słodkiego deseru na lato warto skierować swą uwagę ku innej propozycji.

Prosty przepis na szarlotkę bez pieczenia

Składniki
Spód
opakowanie podłużnych biszkoptów

Nadzienie jabłkowe
2 kg jabłek (może być szara reneta albo antonówka)
opakowanie galaretki cytrynowej

Masa śmietanowa
600 ml śmietany 36%
3 łyżki cukru pudru
kilka łyżek wody
Do dekoracji
łyżeczka kakao

Sposób przygotowania
Aby przygotować szarlotkę bez pieczenia, najpierw musimy przygotować masę jabłkową. W tym celu jabłka obieramy, wydrążamy środki i kroimy na cząstki. Dusimy z odrobiną wody i cukru. Tak przygotowaną masę odstawiamy do wystygnięcia.Teraz przyszła kolej na masę śmietanową. Śmietanę kremówkę ubijamy za pomocą miksera ze Śmietan-fixem.

Dno blachy do pieczenia smarujemy odrobiną masła i oprószamy bułką tartą. Biszkopty nasączone odrobiną herbaty wykładamy na spód. Następnie do wcześniej przygotowanej masy jabłkowej dodajemy galaretkę cytrynową (rozpuszczoną zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Całość mieszamy i wykładamy na biszkopty. Pozostawiamy do wystudzenia.

Po kilku godzinach, gdy masa stężeje, na górę ciasta wykładamy przygotowaną wcześniej masę śmietanową. Przyozdabiamy ją odrobiną przesianego przez sitko kakao. Ciasto wkładamy najlepiej na całą noc do lodówki, aby dobrze stężało. Na drugi dzień jest gotowe do spożycia.

Lekkie i owocowe — idealne ciasto na lato

Dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za szarlotką bez pieczenia, na letnie upały do szklanki kompotu proponujemy szybkie ciasto z owocami lata. Owoców sezonowych nie brakuje — podniebienie cieszą słodkie truskawki, czereśnie i porzeczki. Zdecydowanie jest w czym wybierać. 

Szybkie ciasto na lato

Składniki
0,25 kg świeżych truskawek
0,25 kg czerwonych porzeczek
4 jajka
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka pasty waniliowej
250 g mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania
Najpierw oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem, pastą waniliową i olejem. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. W oddzielnym naczyniu ubijamy pianę z białek. Powoli, po łyżce, dodajemy ją do pozostałej masy.
  
Delikatnie mieszamy. Całość umieszczamy na blaszce do pieczenia. Na górę kładziemy umyte i odszypułkowane owoce. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Pieczemy przez około 35 minut. 

Jagodowy sernik bez pieczenia — łatwe ciasto na zimno

Lipcowe upalne popołudnia skłaniają raczej do sięgania po zimne napoje i równie chłodne przekąski. Podobnie jak szarlotka bez pieczenia, także jagodowy sernik bez pieczenia należy do swoistego kanonu ciast na lato. Poznajcie jego recepturę.

Jagodowy sernik bez pieczenia 

Składniki
Spód
120 g herbatników (np. Be-Be)
50 g masła

Masa serowa
400 g jagód
700 g twarogu lub serka twarogowego z wiaderka
pól szklanki gęstego jogurtu naturalnego
2 łyżki żelatyny
200 g cukru pudru
łyżka soku z cytryny

Do dekoracji
garść jagód

Sposób przygotowania
Herbatniki wraz z masłem miksujemy przy użyciu blendera. Tak powstałą masę wykładamy na tortownicę. Zostawiamy w lodówce na 30 minut, aby stężała.
W tym czasie przygotowujemy masę serową. W tym celu miksujemy ser, cukier i jogurt. Dodajemy sok z cytryny.
 
Dodajemy żelatynę, którą najpierw musimy rozrobić z niewielką ilością wrzątku, a następnie dodać do masy serowej. Dosypujemy świeże jagody. Całość miksujemy na jednolitą masę. Następnie wykładamy do tortownicy na herbatniki. Górę przyozdabiamy garścią całych jagód. Sernik bez pieczenia pozostawiamy w lodówce na całą noc, aby stężał. Gotowe!

Tęczowy sernik bez pieczenia

Wersji sernika bez pieczenia jest tak wiele, że sposoby przyrządzania tego typu ciast na zimno można by wymieniać w nieskończoność. Szczególnie interesujący smak ma tęczowe ciasto na zimno. 

Poniższe proporcje wystarczą na przygotowanie ciasta o średnicy 20 cm.
Do przygotowania tęczowego sernika bez pieczenia potrzebne nam będą:

Spód
100 g herbatników (np. Be-Be),
350 g twarogu (może być ser z wiaderka)
450 ml śmietanki 36%
3 łyżki cukru
1/4 kostki masła
3 opakowania galaretek o różnych smakach — np. być jedna żółta (cytrynowa), jedna różowa (malinowa) i jedna niebieska (blue curacao); do sernika użyjemy po 3 łyżki każdego koloru sypkiej galaretki
3 x 70 ml wrzątku (do każdej galaretki potrzebne będzie 70 ml gorącej wody)

Do dekoracji
2 łyżki cukru pudru
250 ml śmietanki 36%
opakowanie Śmietan-fixu
8 sztuk kandyzowanych wiśni

Sposób przygotowania
Herbatniki rozdrabniamy przy użyciu miksera. Dodajemy masło. Tak powstałą masę wykładamy na spód tortownicy. Wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny. W tym czasie przygotowujemy masę. Każdą z galaretek rozpuszczamy w osobnym naczyniu w 70 ml gorącej wody. Wystudzamy. 

Następnie śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem na sztywną masę. 
W oddzielnej misce miksujemy twaróg na gładką masę. Następnie powoli dodajemy wcześniej ubitą śmietanę kremówkę i mieszamy łyżką. Tak powstałą bazę dzielimy na trzy równe części. Do każdej z nich dodajemy po jednym kolorze galaretki. 

Następnie na wcześniej przygotowany spód tortownicy wylewamy pierwszą, niebieską masę. Wkładamy do zamrażalnika na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy i wylewamy masę w kolorze różowym. Powtarzamy chłodzenie. Teraz przyszła kolej na masę żółtą. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia. 

Po dwóch godzinach tak przygotowane ciasto na zimno możemy dodatkowo ozdobić. Szczególnie ładnie na tęczowym tle będzie wyglądała subtelna chmurka śmietany z symetrycznie rozłożonymi kandyzowanymi wiśniami. Śmietanę 36% ubijamy w naczyniu z cukrem i Śmietan-fixem. Tworzymy na cieście osiem równomiernych punktów ze śmietany, a następnie zwieńczamy każdy z nich wisienką. Gotowe!

Podobne artykuły

Ostatnio dodane artykuły