Data modyfikacji:

Czarne lody, bąbelkowe gofry i frytki z lodami- deserowe hity tego sezonu

Lato zbliża się wielkimi krokami. Już niedługo będziemy coraz częściej zajadali się zimnymi przysmakami i innymi słodkimi pysznościami. Doskonale znamy gofry z polskich nadmorskich kurortów. Jednak czy próbowaliście bąbelkowych gofrów? W tym sezonie deserowy świat stanął na głowie. Przedstawiamy wam kilka hitów, których musicie spróbować! 

Czarne lody


(fot. teenvogue.com)

Czerń to kolor, który raczej nie kojarzy się ze słodkościami  tym bardziej, kiedy myślimy o lodach. Ten kolorystyczny twist to pierwsza z atrakcji, które zapewnią naszym zmysłom czarne lody.  Zadziwiające jest to, że są w pełni naturalne i korzystne dla naszego zdrowia. 

Wbrew pozorom nie zawierają sztucznych barwników tak, jak popularne w ostatnim czasie tęczowe słodycze. Produkowane są z kokosowego popiołu, który staje się aktywowanym węglem- tak lody zyskują właściwości detoksykacyjne. Popularne w Nowym Yorku lody przygotowywane są z wiórkami i mleczkiem kokosowym. Ten wynalazek jest nie tylko zdrowy, ale też pyszny!

Bąbelkowe gofry

(źródło: sheknows.com)

To wyjątkowy deser, który składa się z gofra o charakterystycznym kształcie z ogromną ilością słodkich dodatków- lodów, posypek i słodkich sosów. Ten przysmak jest niezwykle popularny w Hong Kongu. Ciasto na bąbelkowe gofry powstaje według wyjątkowej receptury, dzięki której gofry są elastyczne- można zawinąć je w rożek i wypełnić dodatkami. Jeśli chcecie ich spróbować , nie musicie wybierać się w podróż do Azji- możecie ich skosztować we Wrocławiu i w Warszawie.

Frytki z lodami

(źródło: fdprn.com)

Łączenie słodkiego i słonego smaku to kontrowersyjny temat. Są zwolennicy takich połączeń smakowych, istnieją też ich zagorzali przeciwnicy (patrz: batalia o pizzę hawajską). Ten deser to nic innego, jak ziemniaczane frytki i klasyczne waniliowe lody. Na przestudzonych frytkach układa się porcje lodów, które pod wpływem ciepła lekko się roztapiają. Spróbowalibyście takiego deseru? Nas zżera ciekawość!
(fot. youtube.com)
Tekst: Nadia Pietrzak

Przeczytaj również

śniadanie

Co jeść na redukcji? Dieta na utratę tkanki tłuszczowej

2021-09-06
Dieta redukcyjna to sposób odżywiania, którego głównym założeniem jest spożywanie posiłków o niższej kaloryczności, niż w rzeczywistości potrzebujemy. Tak zwany deficyt kaloryczny jest niezbędny do utraty zbędnej tkanki tłuszczowej, a co za tym idzie – do utraty wagi. Jak prawidłowo podejść do tematu diety redukcyjnej, żeby nie zrobić sobie krzywdy i uniknąć efektu jojo? Co jeść na redukcji? Jakich produktów unikać na redukcji? Przeczytaj nasz poradnik i przekonaj się, że zdrowa dieta na redukcję tkanki tłuszczowej może być nie tylko smaczna, ale również sycąca, co jest szczególnie istotne przy deficycie kalorycznym.
co jeść żeby przytyć

Co jeść żeby przytyć? Jaka dieta?

2021-09-01
Nadwaga i otyłość stają się coraz bardziej powszechnymi problemami. Często mówi się nawet o ich epidemii. Niektóre osoby mają jednak odwrotny problem. Chociaż bardzo szczupła sylwetka jest promowana i uznawana za zdrową, niedowaga również stanowi stan szkodliwy dla organizmu. Przybranie na wadze, podobnie jak schudnięcie, wymaga wysiłku i zmiany codziennych nawyków. Należy wiedzieć, co jeść, żeby przytyć, aby ten proces był bezpieczny, a efekty długotrwałe.
czy masło orzechowe jest zdrowe

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

2021-08-30
Masło orzechowe, ze względu na swoje walory smakowe, jest coraz bardziej popularną przekąską, którą uwielbiają nie tylko dzieci. Jego podstawowym składnikiem najczęściej są orzechy ziemne, nazwane również arachidowymi. Ze względu na wysoką kaloryczność (jedna łyżeczka to około 140 kalorii), cieszy się popularnością szczególnie wśród sportowców. Masło orzechowe może być traktowane zarówno jako smaczna przekąska, jak i źródło niezbędnych składników odżywczych, takich jak: witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne. Czy masło orzechowe możemy jednak jeść bez ograniczeń i czy jest ono odpowiednie dla każdego?
żywność liofilizowana

Czym jest żywność liofilizowana?

2021-08-23
Żywność liofilizowana okazuje się nieoceniona wtedy, gdy trudno o przygotowanie pełnowartościowego posiłku.