Data publikacji:

Czarne lody, bąbelkowe gofry i frytki z lodami- deserowe hity tego sezonu

Lato zbliża się wielkimi krokami. Już niedługo będziemy coraz częściej zajadali się zimnymi przysmakami i innymi słodkimi pysznościami. Doskonale znamy gofry z polskich nadmorskich kurortów. Jednak czy próbowaliście bąbelkowych gofrów? W tym sezonie deserowy świat stanął na głowie. Przedstawiamy wam kilka hitów, których musicie spróbować! 

Czarne lody


(fot. teenvogue.com)

Czerń to kolor, który raczej nie kojarzy się ze słodkościami  tym bardziej, kiedy myślimy o lodach. Ten kolorystyczny twist to pierwsza z atrakcji, które zapewnią naszym zmysłom czarne lody.  Zadziwiające jest to, że są w pełni naturalne i korzystne dla naszego zdrowia. 

Wbrew pozorom nie zawierają sztucznych barwników tak, jak popularne w ostatnim czasie tęczowe słodycze. Produkowane są z kokosowego popiołu, który staje się aktywowanym węglem- tak lody zyskują właściwości detoksykacyjne. Popularne w Nowym Yorku lody przygotowywane są z wiórkami i mleczkiem kokosowym. Ten wynalazek jest nie tylko zdrowy, ale też pyszny!

Bąbelkowe gofry

(źródło: sheknows.com)

To wyjątkowy deser, który składa się z gofra o charakterystycznym kształcie z ogromną ilością słodkich dodatków- lodów, posypek i słodkich sosów. Ten przysmak jest niezwykle popularny w Hong Kongu. Ciasto na bąbelkowe gofry powstaje według wyjątkowej receptury, dzięki której gofry są elastyczne- można zawinąć je w rożek i wypełnić dodatkami. Jeśli chcecie ich spróbować , nie musicie wybierać się w podróż do Azji- możecie ich skosztować we Wrocławiu i w Warszawie.

Frytki z lodami

(źródło: fdprn.com)

Łączenie słodkiego i słonego smaku to kontrowersyjny temat. Są zwolennicy takich połączeń smakowych, istnieją też ich zagorzali przeciwnicy (patrz: batalia o pizzę hawajską). Ten deser to nic innego, jak ziemniaczane frytki i klasyczne waniliowe lody. Na przestudzonych frytkach układa się porcje lodów, które pod wpływem ciepła lekko się roztapiają. Spróbowalibyście takiego deseru? Nas zżera ciekawość!
(fot. youtube.com)
Tekst: Nadia Pietrzak

Przeczytaj również