Czekolada podbija Europę
Rozpowszechnienie tego przysmaku, co ciekawe, zawdzięczamy królowi słońce, czyli Ludwikowi XIV, który ściągnął na swój dwór specjalistów od kawy oraz czekolady. Wkrótce zapragnęły tego inne dwory i tak zaczęła podbijać Londyn, Rzym oraz Wiedeń. Pragnienie picia czekolady oraz
kawy przeniosło się również na niższe warstwy społeczeństwa, co doprowadziło do powstania ogromnej ilości kawiarni. W samym Londynie było ich na początku XVIII wieku około 3000. Władza niechętnie spoglądała na to zjawisko. Kawiarnie stawały się miejscem spotkań dla wielu ludzi, co dawało możliwość spiskowania i organizacji opozycji. Wszelkie próby ograniczania rozwoju, czy wręcz zamykania knajp spełzły na niczym. Ostatecznie obawy władzy były słuszne, gdyż to właśnie kawiarnie stały się miejscem, z którego wyłoniły się rewolucje, czy to obyczajowe, czy też kulturalne.
Ostatecznie kawa wyparła czekoladę jako najważniejszy z nowych napoi. Było to spowodowane przede wszystkim dwom czynnikami. Po pierwsze czekolada w przeszłości była znacznie droższa, a po drugie nie dawała takiego efektu pobudzenia jak w przypadku kawy. Ponadto była bardzo tłusta i pozostawiała po sobie czarny osad. Zmieniło się to w 1828 roku, kiedy oddzielono masło kakaowe od reszty. Dzięki temu uzyskano sypki i łatwo rozpuszczalny w mleku produkt. Następnym krokiem było wynalezienie tabliczki czekolady oraz połączenia kakao z mlekiem w proszku, które doprowadziło do powstania tak lubianej dzisiaj
mlecznej czekolady.