O czerwonej herbacie pu erh zrobiło się głośno już jakiś czas temu, kiedy ludzie zaczęli odkrywać niesamowite właściwości tego naparu.
Jeszcze wcześniej, za czasów PRL-u, też ją doceniano, jednak zupełnie z innego powodu — była wtedy najbardziej pospolitą i dostępną herbatą. Teraz stała się rarytasem, a kiedyś była czymś całkowicie normalnym.
Skąd się wzięła czerwona herbata?
Herbata czerwona pu-erh pochodzi z chińskiej prowincji Yunnan. Czerwony napar zawdzięcza swoje istnienie przypadkowi – podczas wielkiej powodzi zamokły jej zbiory. Przeniesiono je do górskich jaskiń do wyschnięcia, po czym o nich zapomniano. Znalezione po latach nie zachęcały do spożycia, ale szybko odkryto jej walory dietetyczne.
Herbata ma charakterystyczny, lekko „ziemisty", wędzony smak i aromat, ale tę niedogodność wynagradza jej przydomek ,,spalacza tłuszczu”. Odkryto, że naturalnie przyspiesza metabolizm tłuszczów.
Dlaczego czerwona herbata ma taki kolor?
Teoretycznie wszystkie liście herbaty wyglądają podobnie: jak są świeże to mają kolor zielony. Czerwona herbata posiada taką barwę ze względu na odmienny proces obróbki. Liście, o których wcześniej wspominaliśmy, są suszone, a następnie umieszczane w ciepłych pomieszczeniach i nawilżane aż do sześciu tygodni. Podczas tego procesu ulegają pierwszej fermentacji, po czym suszone są ponownie.
Właśnie dzięki temu podwójnemu procesowi fermentacji, czerwona herbata posiada taki kolor. Ważne jest to, że herbata nie ma być suszona na słońcu. Pozostawiona jest w ciemnych, ciepłych miejscach, aby tam dojrzewała. Proces wytworzenia czerwonej herbaty pu erh jest tak naprawdę owiany tajemnicą. Każdy strzeże tajników produkcji, które sprawiają, że cały świat jest zakochany w czerwonej herbacie.
Czerwona herbata — efekty i właściwości
Warto podkreślić, że
czerwona herbata zawiera wiele związków biologicznie czynnych: aminokwasy, wapń, magnez, żelazo, alkaloidy, flawonoidy, selen i witaminę E. Zauważyć zatem możemy, że pu erh nie działa tylko i wyłącznie na redukcję tłuszczu — zawiera też szereg substancji, które pozytywnie wpływają na nasz organizm.
Chińska i niekonwencjonalna medycyna odwołują się do tego, że świat daje nam często produkty i rozwiązania, dzięki którym nie musimy chorować lub po prostu będziemy zdrowsi. Starają się na początku zamiast tabletek i kuracji antybiotykowych, leczyć mniej inwazyjnie. Z tego też tytułu poczynili badania, z których wyraźnie wynika, że
nadwaga u osób po trzydziestym roku życia jest spowodowana przede wszystkim przez niewłaściwe odżywianie. Naukowcy i lekarze poszli o krok dalej — udowodnili, że
przez miesiąc regularnego picia czerwonej herbaty można stracić od 3 do nawet 9 kilogramów!