Data publikacji:

Czerwona herbata dobra na odchudzanie?

Czy wiesz, że ciepła herbata nie tylko rozgrzewa i leczy z przeziębienia, ale może też pomóc Ci pozbyć się kilku nadprogramowych kilogramów? Zobacz, jak to działa.

O czerwonej herbacie pu erh zrobiło się głośno już jakiś czas temu, kiedy ludzie zaczęli odkrywać niesamowite właściwości tego naparu. Jeszcze wcześniej, za czasów PRL-u, też ją doceniano, jednak zupełnie z innego powodu — była wtedy najbardziej pospolitą i dostępną herbatą. Teraz stała się rarytasem, a kiedyś była czymś całkowicie normalnym.

Skąd się wzięła czerwona herbata?

Herbata czerwona  pu-erh pochodzi z chińskiej prowincji Yunnan. Czerwony napar zawdzięcza swoje istnienie przypadkowi – podczas wielkiej powodzi zamokły jej zbiory. Przeniesiono je do górskich jaskiń do wyschnięcia, po czym o nich zapomniano. Znalezione po latach nie zachęcały do spożycia, ale szybko odkryto jej walory dietetyczne. Herbata ma charakterystyczny, lekko „ziemisty", wędzony smak i aromat, ale tę niedogodność wynagradza jej przydomek ,,spalacza tłuszczu”. Odkryto, że naturalnie przyspiesza metabolizm tłuszczów.

Dlaczego czerwona herbata ma taki kolor?

Teoretycznie wszystkie liście herbaty wyglądają podobnie: jak są świeże to mają kolor zielony. Czerwona herbata posiada taką barwę ze względu na odmienny proces obróbki. Liście, o których wcześniej wspominaliśmy, są suszone, a następnie umieszczane w ciepłych pomieszczeniach i nawilżane aż do sześciu tygodni. Podczas tego procesu ulegają pierwszej fermentacji, po czym suszone są ponownie.

Właśnie dzięki temu podwójnemu procesowi fermentacji, czerwona herbata posiada taki kolor. Ważne jest to, że herbata nie ma być suszona na słońcu. Pozostawiona jest w ciemnych, ciepłych miejscach, aby tam dojrzewała. Proces wytworzenia czerwonej herbaty pu erh jest tak naprawdę owiany tajemnicą. Każdy strzeże tajników produkcji, które sprawiają, że cały świat jest zakochany w czerwonej herbacie.

Czerwona herbata — efekty i właściwości


Warto podkreślić, że czerwona herbata zawiera wiele związków biologicznie czynnych: aminokwasy, wapń, magnez, żelazo, alkaloidy, flawonoidy, selen i witaminę E. Zauważyć zatem możemy, że pu erh nie działa tylko i wyłącznie na redukcję tłuszczu — zawiera też szereg substancji, które pozytywnie wpływają  na nasz organizm.

Chińska i niekonwencjonalna medycyna odwołują się do tego, że świat daje nam często produkty i rozwiązania, dzięki którym nie musimy chorować lub po prostu będziemy zdrowsi. Starają się na początku zamiast tabletek i kuracji antybiotykowych, leczyć mniej inwazyjnie. Z tego też tytułu poczynili badania, z których wyraźnie wynika, że nadwaga u osób po trzydziestym roku życia jest spowodowana przede wszystkim przez niewłaściwe odżywianie. Naukowcy i lekarze poszli o krok dalej — udowodnili, że przez miesiąc regularnego picia czerwonej herbaty można stracić od 3 do nawet 9 kilogramów!


Dlaczego czerwona herbata pu erh dobra jest na odchudzanie?

Związane jest to właśnie z długim procesem fermentacji. Podczas niej nabyła zawartości garbników, które pomagają regulować pracę żołądka i trzustki. Rezultat jest taki, że mniej pokarmów zjedzonych jest zatrzymywanych w organizmie, a jeżeli chodzi o tłuszcze to zostawia tylko te, które posiadają prostą budowę.

W czerwonej herbacie możemy odnaleźć także liczne enzymy i teinę — odpowiednik kofeiny tylko w herbacie. Dwie podobno brzmiące substancje działają tak, że przyśpieszają metabolizm tłuszczów, poprzez przetwarzanie świeżo przyjętej dawki na energię. Teina ma jeszcze taką przewagę, że działa znacznie dłużej w porównaniu do kofeiny, dzięki czemu możemy spalić jeszcze więcej.

Czy osoby bardzo szczupłe powinny się obawiać pić czerwoną herbatę?
Bez obaw każdy, kto ma ochotę na taki napar może go spożywać. Osoby chude nie powinny się bać tego, że stracą dodatkowe kilogramy. Wręcz przeciwnie — herbata pu ehr doda  tylko zdrowych substancji do organizmu. Nie spali tłuszczu, ponieważ redukuje go tylko w nadmiarze, którego nie posiadają.

Zasady, jak powinno się pić czerwoną herbatę

1. Czerwonej herbaty nie powinno się słodzić.
2. Pijemy ją zawsze po posiłku, a nie na pusty żołądek, bo wtedy może nam wypłukać magnez z organizmu.
3. Maksymalne dzienne spożycie wynosi od 4 do 6 kubeczków dzienne. Ważne jest, żeby nie przekraczać tej dawki, ponieważ czerwona herbata zawiera szczawiany, które mocno oddziaływują na nerki.
4. Parzymy liście przez 3 do 7 minut — możemy to zrobić zarówno w kubku, jak i czajniczku. Zwróćmy uwagę, czy woda, którą lejemy z kranu jest miękka i jest pozbawiona soli wapnia. Jeżeli nie jesteśmy pewni lub woda z kranu ma złą jakość, może nam pomóc dzbanek filtrujący.
5. Naczynie, w którym będziemy parzyć napar powinno być ciepłe już wcześniej — możemy przelać je gorącą wodą lub włożyć na kilka chwil do mikrofalówki.
6. Optymalna woda do parzenia herbaty powinna mieć temperaturę 80 stopni Celcjusza.

Tekst: Natalia Świrska