Kilka pomysłów na dania z jabłek

Jabłka to jedne z najzdrowszych polskich owoców. Są nisko kaloryczne - tylko 52 kalorie na 100 gram. Zawierają między innymi witaminę A, kwas askorbinowy, potas, wapń, magnez oraz sporą ilość błonnika.
Spożywanie jabłek poprawia naszą odporność, reguluje pracę układu pokarmowego i nerwowego oraz wzmacnia serce. Jabłka można przygotowywać na różne sposoby - każdy znajdzie coś dla siebie. Może dobrym pomysłem na deser będzie sok z jabłek, pyszna szarlotka albo pieczone jabłka?


Naturalny sok z jabłek

Sok z jabłek to niezwykle zdrowy napój. Warto jest go pić minimum raz dziennie aby zachować zdrowie i być w dobrej kondycji fizycznej i umysłowej. Możemy przy pomocy sokowirówki przygotować sam sok z jabłek lub sok z dodatkiem innych owoców i warzyw, np. malin, kiwi, pomarańczy czy marchewki. Pamiętajmy jednak o tym, aby nie robić soku z więcej niż 3 składników - dzięki temu smaki poszczególnych owoców będą wyczuwalne. Ciekawą i smaczną alternatywą dla soków mogą być koktajle z jabłek i np. szpinaku, brzoskwiń czy banana.

Pieczone jabłka z cynamonem

Pieczone jabłka to bardzo zdrowa forma deseru. Można je przyrządzić na wiele sposobów oto dwa z nich:

Sposób nr 1; składniki:

  • 1 kg jabłek,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżka cynamonu,
  • łyżeczka masła

Przygotowanie:

Należy przygotować naczynie żaroodporne, natłuścić je masłem i rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Kolejnym krokiem jest umycie jabłek i usunięcie gniazd nasiennych, do których wsypujemy cukier wymieszany z cynamonem. Jabłka układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok 25 minut.

Sposób nr 2; składniki:

  • 1 kg jabłek,
  • 150 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masła,
  • łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Następnie umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem.  W misce mieszamy mąkę, posiekane masło, cukier i cynamon. Całość rozrabiamy palcami, tak aby powstała kruszonka. Posypujemy kruszonką jabłka z rodzynkami i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni Celsjusza, na ok 30 minut.

Pyszna szarlotka z budyniem

Szarlotka to jedno z najbardziej popularnych ciast. Poznaliśmy je w różnych wersjach ale czy jedliście już szarlotkę z budyniem? Oto prosty przepis na pyszną szarlotkę.

Składniki:

  • 1 kg jabłek,
  • 3 szklanki mleka,
  • 2 łyżki śmietany 18 %,
  • 2 jajka,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 250 g masła,
  • 3 szklanki mąki,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 3 łyżki cukru pudru


Przygotowanie:

Przesiej mąkę i dodaj do niej pokrojone masło, cukier, jajka i śmietanę. Połącz ze sobą wszystkie składniki a wyrobione ciasto włóż do lodówki. Obrane jabłka zetrzyj na tarce o dużych oczkach lub pokrój w małą kostkę. Ciasto podziel na dwie części, jedną umieść na spodzie blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście ułóż jabłka i wlej wcześniej przygotowany, wg instrukcji, budyń. Drugą część ciasta rozwałkuj i ułóż na  budyniu. Wstawiamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza, na ok 45 minut. Po upieczeniu posypujemy ciasto cukrem pudrem.

Smacznego!

Marta Nikodem
Uwielbia testować nowości na rynku kosmetycznym. Produkty dla  kobiet nie mają dla niej żadnych tajemnic, uważnie analizuje ich skład oraz sprawdza ich skuteczność. Swoją przygodę z pisaniem na temat urody rozpoczęła kilka lat temu, zakładając bloga. Recenzuje nowości i radzi jak dbać o urodę niedoskonałą. Zwolenniczka naturalnych składników.

Podobne artykuły

Ostatnio dodane artykuły