Data modyfikacji:

Dieta bezglutenowa nie taka zdrowa?

Moda na jedzenie bezglutenowe opanowała świat i środowiska promujące zdrowe jedzenie. Prawie w każdym sklepie obecnie można znaleźć półkę z jedzeniem pozbawionym glutenu. Zdecydowanie korzystają na to osoby chore na celiakię, czyli uczulenie na gluten. Jest to poważna choroba i zatrucie glutenem w tym przypadku może skończyć się wizytą w szpitalu. Od jakiegoś czasu obserwujemy, że nawet osoby, które nie chorują na celiakię usuwają gluten ze swojej diety. Niesie to ze sobą pewne ryzyko.
Tylko 1% całej populacji ma problem z przyswajaniem glutenu, który przez ostatnie lata urósł do rangi jedzeniowego wroga numer jeden. Wszystko można już kupić w wersji bezglutenowej, a coraz więcej osób próbuje pozbyć się tych białek roślinnych ze swojej diety. Czy słusznie? Okazuje się, że niestety nie jest to najlepsza decyzja.

Gluten wcale nie jest tak niezdrowy, jak wielu ludzi przekonuje. Badania wykazują, że przeciętna, zdrowa osoba trawi go tak jak wszystkie inne białka pochodzenia roślinnego. Dieta bezglutenowa jest rekomendowana na odchudzanie, na poprawę nastroju, na podbicie energii, słowem – dobra na wszystko. W rzeczywistości nie zanotowano bezpośredniego związku tych wszystkich drobnych cudów z dietą bezglutenową. Jedyny moment, w którym należy pozbyć się glutenu ze swojego jedzenia to wykrycie celiaki u danej osoby.
Dieta bezglutenowa niesie ze sobą za to duże ryzyko. Naukowcy z uniwersytetu w Harwardzie odkryli związek tej diety z cukrzycą typu drugiego. Podczas prawie trzydziestoletnich obserwacji zbadano 200 tysięcy osób. Podczas tych badań zauważono, że osoby, które jadły najwięcej glutenu miay 13% mniej szans na zachorowanie na cukrzycę. Wynik nie jest powalający, ale biorąc pod uwagę jak poważną chorobą jest cukrzyca typu drugiego, może warto jednak dobrze zastanowić się zanim zaczniemy usuwać gluten z pożywienia. 
Według Geng Zonga, pracownika naukowego na Harwardzie, spożywanie glutenu może mieć znaczący wpływ na ochronę przed cukrzycą. Przestrzega równiez przed bezglutenowymi wersjami produktów, gdyż mają one często dużo mniej innych wartościowych substancji odżywczych (np. witamin) niż ich glutenowe odpowiedniki.
Tekst: Jakub Spiryn

Przeczytaj również

śniadanie

Co jeść na redukcji? Dieta na utratę tkanki tłuszczowej

2021-09-06
Dieta redukcyjna to sposób odżywiania, którego głównym założeniem jest spożywanie posiłków o niższej kaloryczności, niż w rzeczywistości potrzebujemy. Tak zwany deficyt kaloryczny jest niezbędny do utraty zbędnej tkanki tłuszczowej, a co za tym idzie – do utraty wagi. Jak prawidłowo podejść do tematu diety redukcyjnej, żeby nie zrobić sobie krzywdy i uniknąć efektu jojo? Co jeść na redukcji? Jakich produktów unikać na redukcji? Przeczytaj nasz poradnik i przekonaj się, że zdrowa dieta na redukcję tkanki tłuszczowej może być nie tylko smaczna, ale również sycąca, co jest szczególnie istotne przy deficycie kalorycznym.
co jeść żeby przytyć

Co jeść żeby przytyć? Jaka dieta?

2021-09-01
Nadwaga i otyłość stają się coraz bardziej powszechnymi problemami. Często mówi się nawet o ich epidemii. Niektóre osoby mają jednak odwrotny problem. Chociaż bardzo szczupła sylwetka jest promowana i uznawana za zdrową, niedowaga również stanowi stan szkodliwy dla organizmu. Przybranie na wadze, podobnie jak schudnięcie, wymaga wysiłku i zmiany codziennych nawyków. Należy wiedzieć, co jeść, żeby przytyć, aby ten proces był bezpieczny, a efekty długotrwałe.
czy masło orzechowe jest zdrowe

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

2021-08-30
Masło orzechowe, ze względu na swoje walory smakowe, jest coraz bardziej popularną przekąską, którą uwielbiają nie tylko dzieci. Jego podstawowym składnikiem najczęściej są orzechy ziemne, nazwane również arachidowymi. Ze względu na wysoką kaloryczność (jedna łyżeczka to około 140 kalorii), cieszy się popularnością szczególnie wśród sportowców. Masło orzechowe może być traktowane zarówno jako smaczna przekąska, jak i źródło niezbędnych składników odżywczych, takich jak: witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne. Czy masło orzechowe możemy jednak jeść bez ograniczeń i czy jest ono odpowiednie dla każdego?
żywność liofilizowana

Czym jest żywność liofilizowana?

2021-08-23
Żywność liofilizowana okazuje się nieoceniona wtedy, gdy trudno o przygotowanie pełnowartościowego posiłku.