Dieta fodmap — nowy trend, czy pomoc chorym?

Dieta fodmap jest to specjalnie dopasowanie spożywanych produktów dla osób, które cierpią na zespół jelita drażliwego. Chodzi o to, żeby z codziennych posiłków wyeliminować węglowodany, które szybko fermentują w jelitach. Nazwa FODMAP bierze się właśnie ze skrótu nazw składników, które eliminujemy ( fruktoza, laktoza, fruktany oraz alkohole polihydroksylowe). 


Dla zdrowego człowieka te substancje nie są szkodliwe, a nawet w niektórych przypadkach wytwarzają potrzebne organizmowi bakterie jelitowe. Dla osób cierpiących jednak na zespół jelita drażliwego, mogą powodować wiele dolegliwości, takich jak ból brzucha, wzdęcia, czy zgagę.

Pamiętajmy, że to nie jest dieta dla wszystkich. Teraz bardzo dużo osób skarży się na problem z jelitami, jednak to nie znaczy, że akurat jest to to schorzenie. Może to być także nietolerancja laktozy, czy glutenu. Przed zastosowaniem tak restrykcyjnej diety, która zmienia nasze życie, należy udać się do lekarza i dowiedzieć się, jaka jest przyczyna złego samopoczucia. Nie jest to dieta, którą można stosować całe życie.


Dieta składa się z dwóch etapów. W pierwszym eliminuje się partiami wszystkie produkty, które zawierają FODMAP. Ten etap trwa od 6-8 tygodni. Eliminuje się dużo produktów, ale między innymi nabiał, jabłka, produkty pszenne, orzechy nerkowca. Do nich staramy znaleźć się alternatywę. Jest to bardzo trudne i wymaga dużej samokontroli i motywacji.

Drugi etap polega na powolnym powrocie do wszystkich jedzonych produktów. Ważne jest, żeby wprowadzać je po kolei i obserwować, jak nasze ciało reaguje. Niestety, nawet osoby z tą samą chorobą poszczególne produkty przyswajają inaczej.

Jest to dieta bardzo wymagająca, ponieważ we wszystkim co jemy należy zwracać na skład. Często do gotowych mięs dodawana jest cebula i czosnek, które są zabronione do jedzenia. Warto ustalić sobie odpowiedni termin na przeprowadzenie tego procesu, na przykład w okresie letnim. Dlaczego? Pojawia się wtedy wiele owoców i warzyw, które możemy stosować jako zamienniki w diecie.