Data publikacji:

Dietetyczny przepis na piernik świąteczny


Wiele osób bez świątecznego piernika nie wyobraża sobie świąt — my także! Według tradycji staropolskich ciasto powinno się przygotować nawet do pięciu tygodni przed świętami. Chodzi o to, żeby składniki stworzyły jedną, aromatyczną całość. Nie traćcie czasu i czytajcie nasz dietetyczny przepis na piernik świąteczny!

Piernik jest to ciasto, które najbardziej kojarzy się nam ze świętami. Dzieje się tak za sprawą niesamowitego aromatu dostarczanego dzięki przyprawom korzennym. Z drugiej strony możemy w nim odnaleźć smak domowych konfitur, ponieważ z łatwością możemy go nimi przełożyć.

Co więcej, piernik nie występuje tylko w formie ciasta. Naszą ulubioną i preferowaną zabawą jest wycinanie, pieczenie i dekorowanie pierniczków. Robimy z nich różne ozdoby — mogą posłużyć jako bombki na choinkę lub jako ozdoby na świąteczny stół. Zastosowania ciasteczek są liczne, jednak najważniejsze jest to, żeby czerpać radość z wspólnego przygotowania ich w gronie rodzinnym.

Piernik świąteczny — czas start!

Teraz jest najlepszy moment na to, żeby przygotować wspólnie z rodziną aromatyczny piernik świąteczny. Tak, jak już wspominaliśmy, ważne jest, żeby zagnieść ciasto co najmniej tydzień wcześniej. Wszystkie składniki takie jak: przyprawy korzenne, prawdziwy, złocisty miód, cynamon, imbir, lawenda, kardamon, czy domowe konfitury przejdą swoim smakiem i stworzą cudowną całość. Zapach, który będzie rozpościerał się w kuchni, pomimo brzydkiej pogody, wprawi wszystkich domowników w iście świąteczny nastrój!

Co potrzebujemy, żeby upiec świąteczny piernik?

Nie jest ważne, czy chcemy upiec jednego piernika, czy małe ciasteczka — do wykonania obu tych słodkości potrzebujemy odpowiednich foremek. Do ciasta w jednym kawałku zazwyczaj wybiera się blaszkę podłużną, jeżeli chodzi o pierniczki, to w sklepach można kupić różne kształty. Na pewno będą królowały te związane ze świętami i zimą — pajacyk, święty mikołaj, śnieżynka, prezent, gwiazdka i oczywiście serduszko. Przyjmuje się, że ciasto na pierniczki powinno mieć nie więcej niż pół centymetra grubości.

Możemy w tym roku postawić poprzeczkę jeszcze wyżej i wykonać stojącą makietę z pierników, na przykład zimowy dom. Jest to zadanie bardziej skomplikowane. Potrzeba do niego upieczonego grubszego ciasta z piernika,  z którego można będzie wyciąć ściany, dach, czy płotek. Wszystkie te części połączymy dużą ilością lukru. Nie zapomnijmy, że pisaki lukrowe muszą nam towarzyszyć także przy ozdabianiu pierników!

Dietetyczny przepis na piernik świąteczny!

Obalamy mity, że ciasto zawsze musi być kaloryczne i słodkie. Często wystarczy wprowadzić parę zamienników, które sprawią, że organizm będzie lepiej reagował na świąteczne pyszności.

Cały piernik posiada około 1400 kalorii, więc jeżeli podzielimy go na 10 porcji, to każda będzie niosła ze sobą nie więcej jak 100 kcal do naszego brzucha.

Jakich składników potrzebujemy?

— szklanka płatków owsianych,
— szklanka mąki pszennej,
— szklanka chudego mleka,
— pół opakowania przyprawy korzennej,
— łyżeczka proszku do pieczenia,
— łyżeczka sody oczyszczonej,
— dwa jajka,
— dwie łyżki miodu,
— pięć tabletek stewii.

Teraz możemy zacząć przygotowywać!

Płatki owsiane dokładnie należy zmielić w blenderze. Do chudego mleka dorzucamy tabletki stewii, które muszą się dokładnie rozpuścić. Jajka miksujemy w całości (bez skorupek)i do tego dodajemy mąkę pszenną, płatki owsiane, miód i mleko ze stewią. Cały czas ciągle miksujemy. Po połączeniu się składników wrzucamy łyżkę proszku do pieczenia i sodę oczyszczoną. Jednolitą masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni i pieczemy przez 45 minut. Ważne! Nie wyciągajmy piernika od razu po wyłączeniu piekarnika, ponieważ może nam opaść.

Piernik — skąd pochodzi?

Nazwa “piernik” wywodzi się ze staropolskiego słowa “pierny”, co w teraźniejszym słowniku znaczy pieprzny. Wbrew pozorom pierwszy cech piernikarzy nie powstał w Toruniu — obecnej stolicy piernika, ale w Krakowie. Zwyczajowo w polskich domach ciasto  zaczynało się wyrabiać zaraz po Andrzejkach.

Tradycyjnie piernik wywodzi się z Europy Północnej z tak zwanych miast hanzeatyckich ( określenie związku kupieckiego na kontynencie europejskim w czasach średniowiecza). Był symbolem powodzenia oraz szerokich kontaktów ze światem. W tym momencie ciasto jest bardzo popularne, jednak wcześniej było wielkim luksusem ze względu na koszt importu przypraw korzennych. Do dzisiaj tradycja ta przetrwała w miastach niemieckich (Norymberga, Monachium), holenderskich (Amsterdam), Belgii ( Ostenda) i oczywiście Polsce ( Gdańsk, Toruń).
Toruń słynie na całym świecie, jako stolica piernika. Już w XVII wieku wypiekano tam katarzynki, które są bardzo podobne do pierników robionych w Norymbergii.

Ciekawostka!

W dawnych czasach w Polsce pierniki służyły jako lekarstwo — można było je kupić tylko i wyłącznie w aptece. Służyły też do podkreślenia wysokiego statusu społecznego — całe szczęście, że czasy się zmieniły i teraz wszyscy możemy się cieszyć aromatycznym i pysznym piernikiem!

Tekst: Natalia Świrska