Data modyfikacji:

Domowe przetwory na zimowe wieczory

Nareszcie nadszedł czas zbiorów. Po długich miesiącach czekania i ogródkowych prac: codziennego podlewania i plewienia; nareszcie możemy cieszyć się plonami. Oczywiście sezon na truskawki, wiśnie i czereśnie minął już na przełomie czerwca i lipca, ale nareszcie dojrzewają już śliwy, jabłka, późne maliny, borówki amerykańskie i wiele innych owoców. Razem ze zbiorami przychodzi również czas na robienie przetworów na zimę. 
Deszcz, śnieg, zimno, plucha. Po całym dniu pracy, w domowym zaciszu otwierasz słoik owocowej konfitury i słodzisz nią swoją herbatę lub jesz na kanapce. W ten sposób otrzymujesz +50 do szczęścia oraz +10 do relaksu. Jeśli jeszcze dodasz do tego ciepłe skarpetki, mięciutki koc i ciekawą książkę lub serial, zagwarantujesz sobie całkowitą ucieczkę od złości i zmartwień całego dnia.
Jednak nic nie smakuje tak dobrze jak domowe przetwory, zrobione samemu, z gwarancją naturalności składników oraz produkcji bez dodatku chemicznych barwników i substancji konserwujących. 100% natury zamkniętej w słoiku. Niektóre przetwory są również doskonałym lekarstwem na, panoszące się szczególnie w okresie zimy i jesieni, wszelkiego rodzaju przeziębienia i spadki odporności. Oto kilka pomysłów na konfitury i przetwory na zimę, które warto zrobić już teraz, aby za parę miesięcy cieszyć się doskonałą przekąską lub wspomagaczem w walce z chorobą. 

Korzenne marchewki

Nie od dziś wiadomo, że marchewka i przyprawy korzenne to połączenie jakich mało – te dwa składniki pasują do siebie smakowo jak ulał i nawet smak marynowania nie zmieni tego oryginalnego połączenia. Do zrobienia tego przetworu potrzebne jest: 
  • 2 kg obranych marchwi
  • 9 długich pasków (około 8 do 10 cm każdy) obranych, świeżych korzeni imbiru

Marynata:

  • 2 szklanki octu winnego
  • 1 ½ szklanki wody
  • 3 gwiazdek anyżu
  • ¾ szklanki cukru 
  • 1 łyżka płatków czerwonego pieprzu
  • 1 ząbek czosnku, obranego i zmiażdżonego w prasce
  • 1 łyżeczka soli 

Wykonanie:

  1. Kroimy marchewki w słupki o długości mniej więcej takiej jak długość imbirowych pasków.
  2. Gotujemy marynatę, zagotowując razem wszystkie jej składniki. 
  3.  Słupki marchewek wkładamy pionowo do słoików i zalewamy je marynatą, pamiętając aby nie dolewać marynaty do pełna.
  4. Zakręcamy nakrętkami wytartymi do sucha. 
  5. Pasteryzujemy słoiki gotując je przez 10 minut.
Tak przygotowane przetwory wyciągamy ze spiżarni i otwieramy na poprawę humoru po złym dniu, w przypadku nostalgii za latem lub po prostu gdy mamy ochotę na coś słodkiego. 
Autor/ Źródło: Katie/healthyseasonalrecipes.com

Terapia dla ciała i dla ducha w konfiturze jagodowo – lawendowej

Zapach lawendy kojąco działa na nasz system nerwowy. Pomaga uspokoić się, wyciszyć, a kiedy trzeba, nawet przespać noc. Z tych właściwości głównie jest znana, ale niewiele osób wie, że między innymi, pomaga ona również na problemy trawienne i łagodzi ból. Będąc dodatkiem do konfitury może mieć zbawienne właściwości. Poniższy przepis nakazuje przygotowywać tę konfiturę z jagód, których niestety z roku na rok jest w lasach coraz mniej, a po za tym sezon na jagody już prawie minął. Dlatego też polecam do zrobienia konfitury zamienić jagodę na jej bliską kuzynkę borówkę. Są do siebie bardzo podobne smakowo, co więcej borówkę dużo łatwiej jest dostać. 

Składniki: 

  • 8 szklanek jagód/borówek
  • 5-7 gałązek świeżej lawendy, związanej w wiązkę lub zamiennie 2 łyżki suszonej lawendy zawiniętej w woreczek muślinowy
  • ½ szklanki soku z cytryny 
  • 2 szklanki cukru
  • 4 łyżeczki substancji żelującej
  • ½ szklanki wody

Przygotowanie: 

Do garnka o grubym dnie wrzuć borówki, sok z cytryny, lawendę i wodę i doprowadzić to wszystko do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i często mieszając, gotować konfiturę jeszcze przez 10 minut. Dodać cukier oraz substancję żelującą i gotować jeszcze do rozpuszczenia obu składników, ciągle mieszając. Na koniec wyjąć z garnka lawendę i wkładać na gorąco do wyparzonych słoików. Słoiki należy spasteryzować przez 10 minut i odstawić na 24 do góry dnem.

Pieczone pomidorki

W Polsce taki sposób konserwowania pomidorów jest mało znany. Polskie Panie domu częściej uciekają się do przecierów pomidorowych, domowych ketchupów, soków z pomidorów czy pasteryzowanych ćwiartek pomidorków – oczywiście bez skórki. Szkoda bo takie pomidorki nadają się nawet do sałatki i zimą nie trzeba kupować tych drogich, twardych i w dodatku bezsmakowych pomidorów, które oferują nam supermarkety. Głównym składnikiem tego przepisu są pomidorki koktajlowe, które przez ostatnie parę lat nie schodzą z topowych miejsc w rankingach sprzedaży, a i na działkach są częściej widywane. 

Składniki:

  • 1 kg pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki marynowanych kaparów
  • 1,5 litra oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • 2 łyżki octu winnego białego
  • 2 łyżki posiekanego świeżego oregano
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • Sól do smaku

Wykonanie: 

  1. Pomidorki myjemy, osuszamy i umieszczamy na papierze do pieczenia.
  2. Skraplamy je oliwą i posypujemy szczyptą soli, po czym wkładamy je do rozgrzanego na 150 stopni piekarnika i pieczemy przez  1 godzinę i 45 minut. Po tym czasie nie wyjmujemy ich od razu, ale pozwalamy im posiedzieć w wyłączonym piekarniku jeszcze przez około pół godziny. 
  3. Kolejnym krokiem jest włożenie do umytych słoików upieczonych pomidorków oraz wszystkich dodatków: kaparów, czosnku, octu, bazylii, oregano i zalanie ich gorącą oliwą. Oliwę należy podgrzać ale nie zagotować! 
  4. Po zalaniu słoików szybko je zakręcamy, dzięki czemu nie potrzebujemy już pasteryzacji. 

Malinowa rozkosz

Konfitury z malin to przetwory, wprost stworzone z myślą o tych, którzy lubią smaki słodko-kwaśne. Maliny same w sobie są właśnie słodko-kwaśne. Dla podkreślenia i idealnego wywarzenia ich smaku należy dodać zarówno dodatków słodkich jak i kwaśnych.

Składniki: 

  • 8 szklanek świeżych lub mrożonych malin
  • 8 łyżek miodu lub cukru 
  • 4 łyżki soku z cytryny 
  • 8 łyżek nasion chia 

Wykonanie:

Do garnka o grubym dnie wsypujemy maliny. Gotujemy je na średnim ogniu, dopóki się nie rozpadną i nie staną się ciekłe, po czym zdejmujemy je z ognia. Pozwalamy im ostygną, abyśmy mogli przetrzeć je przez sitko w celu usunięcia nasionek. Po przetarciu całości, wstawiamy mus malinowy z powrotem do gotowania, tym razem z dodatkiem miodu i soku z cytryny. Jeśli trzeba – dosłodzić lub dodać soku z cytryny, zależy od smaku. Gotujemy przez około 8-10 minut. Zdejmujemy z ognia i pozwalamy aby trochę przestygło. Dodajemy nasiona chia i odstawiamy na noc, dla osiągnięcia  pożądanej objętości. Przekładamy do słoika i wkładamy do zamrażalki.

Tych kilka prostych przepisów na przetwory i konfitury, pozwoli nam zatrzymać na dłużej smak lata, szczególnie w długie, smutne, zimowe wieczory. A jakie Wy macie swoje ulubione przepisy?

Autor: Marta Nowak


Polecane artykuły

książka

Najlepsza książka do nauki języka angielskiego

2021-09-19
Metod samodzielnej nauki języka angielskiego jest wiele. Od zagadywania przypadkowo napotkanych native speakerów, przez słuchanie anglojęzycznego radia czy oglądanie filmów jedynie z oryginalną ścieżką dźwiękową i napisami – też najlepiej w języku angielskim. Innym sposobem na naukę jest czytanie. Możemy czytać wszystko, od uproszczonych newsów w telewizji, poprzez prasę brukową, kończąc na prasie specjalistycznej i książkach. Jakie książki więc czytać, aby skutecznie i przyjemnie uczyć się języka angielskiego?
regulacja drzwi zewnętrznych

Regulacja drzwi zewnętrznych - jak wykonać?

2021-09-18
Drzwi zewnętrzne to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia każdego domu i mieszkania. Stanowią one z jednej strony ochronę przed światem zewnętrznym, a z drugiej strony tarcze przeciw hałasom dochodzącym do wnętrza naszych domowych pieleszy. By jednak drzwi zewnętrzne spełniały swoją funkcję, muszą być odpowiednio wyregulowane. Jak wykonać regulację drzwi zewnętrznych? Przekonajmy się.
roleta rzymska

Roleta rzymska do kuchni - jaką wybrać?

2021-09-18
Okno kuchenne bywa dość trudne w aranżacji. Ze względu na wysoką wilgotność powietrza, opary gotujących się potraw nie zawsze możemy pozwolić sobie na zawieszenie misternych firanek czy zasłon. Na szczęście, nie ma takiej konieczności. Alternatywą dla nich są bowiem rolety rzymskie. Już od wielu sezonów cieszą się ogromną popularnością. Nie ma w tym nic dziwnego - dobrze dobrana roleta rzymska jest nie tylko funkcjonalna, ale również prezentuje się doskonale. Sprawdźmy więc, czym powinny charakteryzować się nowoczesne rolety rzymskie do kuchni.
telefon

Jaki smartfon Xiaomi do 1000 zł wybrać? Nasze propozycje

2021-09-18
Zastanawiasz się, jaki smartfon Xiaomi do 1000 złotych będzie najlepszy? Przygotowaliśmy dla ciebie zestawienia najpopularniejszych modeli! Sprawdź nasze propozycje!