Grill węglowy
Tradycyjne grille węglowe zdecydowanie najczęściej pojawiają się w ogrodach Polaków. Uwielbiamy grillować i nie przeszkadzam nam długi czas spędzony przed rusztem. Jesteśmy przyzwyczajeni do takiego sposobu smażenia mięsa, dlatego często nie zastanawiamy się nawet nad alternatywami. W przypadku grillów węglowych możemy jednak mówić o specyficznym smaku potraw, które przy umiejętnym obsługiwaniu sprzętu odpowiednio przechodzą zapachem węgla drzewnego.
Wiążą się z tym natomiast pewne niedogodności, jak chociażby sposób rozpalania takiego grilla. Potrzebujemy do tego węgla, specjalnej rozpałki oraz zapałek lub palnika. W trakcie smażenia zazwyczaj nie mamy pełnej kontroli nad temperaturą, dlatego przez większość czasu musimy działać „na oko”. W tym celu obowiązkowo manewrujemy rusztem zmieniając jego wysokość, a potem polewamy ogień wodą, żeby trochę go przygasić. Niestety, wzlatujący w powietrze pył nie dosyć, że jest szkodliwy dla naszego zdrowia, to na dodatek bardzo szybko może pobrudzić ubrania.
Grille węglowe są zdecydowanie najmniej estetyczne, ale nie można odmówić im uroku. Doświadczone osoby będą w stanie uniknąć większości problemów, ale potrzeba do tego odpowiedniego doświadczenia. Poza tym, warto pamiętać, że z takiego grilla skorzystamy przede wszystkim na działce przed domem lub innej otwartej przestrzeni z dala od miasta. Zgodnie z prawem, rozpalanie grillów węglowych na ogródkach przed blokami mieszkalnymi lub balkonach jest zabronione, albo po prostu nietaktowne. Winą takiego stanu rzeczy jest zbyt intensywny dym o specyficznym zapachu.