Data publikacji:

Dopasuj grill do swoich potrzeb. Węglowy, gazowy, a może elektryczny?

Część z was z pewnością już niedługo rozpocznie wielkie grillowanie. Żeby jednak zaspokoić potrzeby swoich gości, trzeba posiadać odpowiedni sprzęt, który sprawi, że karkóweczka będzie smakowała jak nigdy dotąd. Z naszego poradnika dowiesz się, jaki grill najbardziej odpowiada twoim potrzebom.

Grill węglowy

Tradycyjne grille węglowe zdecydowanie najczęściej pojawiają się w ogrodach Polaków. Uwielbiamy grillować i nie przeszkadzam nam długi czas spędzony przed rusztem. Jesteśmy przyzwyczajeni do takiego sposobu smażenia mięsa, dlatego często nie zastanawiamy się nawet nad alternatywami. W przypadku grillów węglowych możemy jednak mówić o specyficznym smaku potraw, które przy umiejętnym obsługiwaniu sprzętu odpowiednio przechodzą zapachem węgla drzewnego. 

Wiążą się z tym natomiast pewne niedogodności, jak chociażby sposób rozpalania takiego grilla. Potrzebujemy do tego węgla, specjalnej rozpałki oraz zapałek lub palnika. W trakcie smażenia zazwyczaj nie mamy pełnej kontroli nad temperaturą, dlatego przez większość czasu musimy działać „na oko”. W tym celu obowiązkowo manewrujemy rusztem zmieniając jego wysokość, a potem polewamy ogień wodą, żeby trochę go przygasić. Niestety, wzlatujący w powietrze pył nie dosyć, że jest szkodliwy dla naszego zdrowia, to na dodatek bardzo szybko może pobrudzić ubrania.

Grille węglowe są zdecydowanie najmniej estetyczne, ale nie można odmówić im uroku. Doświadczone osoby będą w stanie uniknąć większości problemów, ale potrzeba do tego odpowiedniego doświadczenia. Poza tym, warto pamiętać, że z takiego grilla skorzystamy przede wszystkim na działce przed domem lub innej otwartej przestrzeni z dala od miasta. Zgodnie z prawem, rozpalanie grillów węglowych na ogródkach przed blokami mieszkalnymi lub balkonach jest zabronione, albo po prostu nietaktowne. Winą takiego stanu rzeczy jest zbyt intensywny dym o specyficznym zapachu.

Najważniejsze cechy:

  • Wymaga węgla
  • Wymaga podpałki i zapałek
  • Ograniczona kontrola nad temperaturą
  • Wolno przyrządza potrawy
  • Mocno dymi
  • Mocno brudzi pyłem węglowym

Grill gazowy

Grille węglowe można polecić przede wszystkim wielkim miłośnikom grillowania, którym nie przeszkadza pył oraz długi proces smażenia. Jeśli jednak cenimy sobie bardziej wygodę i nie chcemy zbyt dużo czasu spędzać przed rusztem, to w takim razie powinniśmy pomyśleć o rozwiązaniu na gaz. Tego rodzaju grille mają naprawdę wiele zalet i wydają się być najrozsądniejszym wyborem dla osób, które regularnie przygotowują mięso na świeżym powietrzu. Do rozpoczęcia grillowania potrzebujemy wyłącznie czystego propanu lub propan-butanu, w zależności czy planujemy później biesiadować również w okresie zimowym.

Mocnym argumentem na korzyść grilla gazowego jest prostota obsługi urządzenia. Za pomocą specjalnych pokręteł, niczym w domowym piekarniku, jesteśmy w stanie dostosować temperaturę do odpowiedniego rodzaju mięsa bądź naszych preferencji. Ponadto, z grilla możemy korzystać nawet w eleganckich ubraniach, ponieważ nie ma obawy, że zostaniemy pobrudzeni przez pył spalonego węgla drzewnego. Dodatkowo, takie grille rozgrzewają się bardzo szybko, mniej więcej osiągając 250 stopni Celsjusza w dziesięć minut. Nie trzeba więc rozpoczynać prac nad jedzeniem czterdzieści minut przed przyjściem gości.

W przypadku grillów gazowych o wiele łatwiej jest też zadbać o czystość. Jedyny problem na jaki możemy trafić, to dokładne umycie rusztu, ale tego akurat nie jesteśmy w stanie uniknąć. Nie musimy się jednak martwić o wyrzucenie pozostałości po węglu, które zawsze bywają kłopotliwe.  Ponadto, z grilla gazowego możemy korzystać już w ogródkach na nowych osiedlach mieszkalnych, bez obawy o zatruwanie życia sąsiadom i skargi na policję.

Najważniejsze cechy:

  • Wymaga butli z gazem
  • Łatwy w obsłudze
  • Pełna kontrola nad temperaturą
  • Szybko przyrządza potrawy
  • Nie wydziela duszącego dymu
  • Gwarantuje czystość obsługi

Grill elektryczny

Ze wszystkich propozycji, grille elektryczne będą zdecydowanie najmniej atrakcyjne dla osób, które uwielbiają wielogodzinne grillowanie ze znajomymi i rodziną. Co prawda, są rodzaje, które można rozstawić w ogródku, ale problemem jest wtedy walka z przedłużaczami, żeby podpiąć urządzenie do prądu. Oznacza to również, że z modeli elektrycznych skorzystamy wyłącznie w pobliżu domu, ponieważ na odległej od miasta polanie raczej ciężko będzie znaleźć wolne gniazdko.

Jeśli już myślimy o kupnie grilla elektrycznego, najlepiej zdecydować się na wersję kompaktową, z której nie tylko będziemy mogli korzystać na balkonie, ale nawet wewnątrz pomieszczeń. Ponadto, taki grill wykorzystamy nie tylko do smażenia mięsa, ale także przygotowania placków ziemniaczanych lub sandwichy. Należy tylko pamiętać, żeby urządzenie posiadało zamykaną pokrywę, ponieważ tylko w ten sposób będziemy w stanie zapewnić równomierne przypiekanie potraw.

Najważniejsze cechy:

  • Wymaga dostępu do prądu
  • Łatwy w obsłudze
  • Pełna kontrola nad temperaturą
  • Szybko przyrządza potrawy
  • Praktycznie w ogóle nie dymi
  • Nie brudzi

Węglowy, gazowy czy elektryczny?

Podsumowując, grille węglowe są zdecydowanie najmniej estetyczne, ale oferują unikatowy smak mięsa uwielbiany przez Polaków oraz w przypadku mniejszych wersji, możemy je zabrać ze sobą w podróż. Grille gazowe oferują z kolei większy komfort przyrządzania potraw, a także bardziej soczyste mięso, ponieważ za sprawą większej kontroli temperatury jesteśmy w stanie ograniczyć jego wysuszanie. Grille elektryczne to alternatywa dla osób mieszkających w dużym mieście w bloku i nie mających miejsca na rozpalenie poprzednich rodzajów grillów. Jedzenie z rusztu podgrzewanego prądem nie jest już takie wyjątkowe, ale lepszy rydz niż nic.
Tekst: Łukasz Morawski