Data publikacji:

Dynia — przepisy


Pomału zaczyna zbliżać się jesień, a wraz z nią deszcz i chłód. Samopoczucie nam spada, dzień staje się coraz krótszy. Wydawać by się mogło, że nic nam nie może pomóc, żeby wyprowadzić nas z takiej atmosfery. A jednak! Pomarańczowa królowa jesieni — dynia, daje nam powody, żeby zacząć myśleć inaczej. Przygotujemy z niej takie pyszności, że nawet największemu marudzie od razu poprawi się nastrój. Zobacz, jakie potrawy można ugotować — dynia przepisy.

Nie tylko na Halloween — dynia może zaoferować dużo więcej!

Większości Polaków dynia kojarzyła się tylko z jednym dniem — Halloween. Moda na wycinanietwarzy z warzywa powstał w Ameryce i stamtąd też pochodzi ten trend. W ostatnich latach zaczęliśmy bardziej doceniać walory smakowe, jakie oferuje i przestało to być tylko amerykańską specjalnością.
 Pestki z dyni możemy dodać do sałatki albo ciasta. Dzięki olejkowi z nich zrobionych możemy przygotować dressing do sałatki,a z miąższu dyni ugotujemy przepyszny krem, sernik, kotlety, czy racuchy. Dynia, przepisy z niej to teraz bardzo modne przystawki na różnego rodzaju imprezy okolicznościowe.

Skąd pochodzi dynia i kiedy zaczęliśmy ją jeść?

Pierwsi docenili to warzywo meksykańscy Indianie. Nie dosyć, że znalazła zastosowanie w kuchni, to jeszcze w medycynie naturalnej. Te plemiona zdały sobie sprawę, jak duże zyski mogą płynąć z tego, że będą spożywać dynię, przepisy z niej. Pierwsze słynne ciasto dyniowe zostało natomiast przyrządzone przez jednych z pierwszych osadników w Ameryce. Wyglądało to trochę inaczej niż obecne, ponieważ do środka wlali mleko wraz z miodem i tozostało zapieczone. Stany Zjednoczone uznawane są za kolebke dyni, a szczególnie Motron w stanie Illionois.

Dlaczego powinniśmy jeść dynię? Poznajmy jej właściwości!

1. Skuteczne odchudzanie
Dbasz o linię? Starasz się zrzucić parę kilogramów, ale nie chcesz się zagłodzić na śmierć? Uważasz na to, jakie produkty spożywasz? Nie można było trafić lepiej — miąższ z dyni zawiera tylko 26 kcal na 100 gram. Co więcej, posiada też bardzo dużo błonnika, który skutkuje tym, że jedząc mniejsze porcje możemy się równie dużo najeść. Powoduje uczucie nasycenia.

2. Obniża prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę
Naukowcy pochodzący z Szanghaju odkryli, że substancja znajdująca się w miąższu dyni może zastąpić insulinę. A to skutkuje obniżeniem poziomu cukru we krwi i zmniejszeniem wolnych rodników tlenowych uszkadzających inne komórki. Dzięki temu obniża prawdopodobieństwo zachorowania, a chorym zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę. Warto dodać, że mówimy cały czas o miąższu, ponieważ sama dynia nie jest wskazana do spożycia podczas cukrzycy, ponieważ ma wysoki indeks glikemiczny.

3. Zwalcza pasożyty
Świeże pestki z dyni zjedzone na pusty żołądek to naturalny sposób na odrobaczenie przewodu pokarmowego. Jest tak dzięki substancji — kukurbitacyna, która znajduje się w błonce otaczającej nasiona. Jesień jest idealnym czasem do jedzenia pestek, ponieważ wtedy są jeszcze świeże i miękkie.

4. Poprawia wzrok
Nasz wzrok nie jest taki sam, jak kiedyś? Witamina A pomaga na prawidłowe widzenie. Dynia zawiera tej substancji bardzo dużo, ponieważ już w 100 gramach znajduje się podwójna dzienna dawka. Oprócz tego możemy znaleźć inne witaminy (C, E), których nie tracimy podczas gotowania, czy pieczenia.

5. Dobra kondycja skóry
Dynia dobra jest również dla naszej skóry — bez względu na rodzaj, jaki mamy. Witaminy wymienione we wcześniejszym akapicie nawadniają, powodują, że skóra staje się bardziej elastyczna i mniej zniszczona. Maski, czy kremy z dyni działają idealnie, ponieważ w bardzo szybkim czasie potrafią odbudować zniszczony naskórek.

Fit pyszności z dyni — przepisy


Zupa krem z dyni
Coś dla fanów zup i kremów. Daje uczucie lekkości po zjedzeniu, a tak naprawdę niesie także uczucie sytości. Na początku musimy obrać dynię, przekroić ją na pół, wybrać pestki i miąższ pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzejmy olej, zeszklijmy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Po chwili dodajmy dynię, którą doprawimy solą, kurkumą, curry i imbirem. Mieszajmy to przez około 5 minut. Do wcześniej przygotowanego bulionu przerzućmy wszystko z patelni i gotujmy na małym ogniu przez około 15 minut. Na koniec zmiksujmy warzywa razem z mlekiem kokosowym.

Składniki: 800 g dyni, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, olej, mielona kurkuma, ostra papryka, curry w proszku, 1 łyżka startego świeżego imbiru, 3 szklanki bulionu jarzynowego, 400 ml mleka kokosowego.

Placki dyniowe
Na drugie danie proponujemy pyszne placki dyniowe. W misce mieszamy zmiksowaną dynię wraz z jogurtem naturalnym, masłem, jajkami i miodem. Do drugiego naczynia wsypujemy mąkę ryżową, proszek do pieczenia i mielone migdały. Łączymy te dwie rzeczy — suche składniki delikatnie przesypujemy do naczynia z dynią i mieszamy. Rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu, najlepiej sprawdzi się taka do naleśników, formułujemy kotlety. Bierzemy jedną łyżkę i układamy masę pojedynczo w odstępach. Smażymy do 2 minut (do momentu zarumienienia się) z dwóch stron. Można jeść na słono, jak i na ostro — zależy od dodatków, które podamy z kotlecikami.

Składniki: ¾ szklanki zmiksowanej, upieczonej dyni, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 2 jajka, 2 łyżki roztopionego masła, 1 szklanka mąki ryżowej, ⅓ szklanki startych migdałów, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, miód.