Potrawy dla dzieci z okazji Dnia Dziecka

1 czerwca to święto wszystkich dzieci, tych dużych i tych małych. Jest to dzień, w którym w szkoły organizują różne atrakcje a rodzice obdarowują swoje pociechy prezentami. Z tej okazji mamy dla was kilka kulinarnych propozycji. Potrawy dla dzieci z okazji ich święta muszą być smaczne i kolorowe!

Kolorowy obiad dla dzieci

Obiad dla dzieci powinien być pożywny i zdrowy, zawierać dużo warzyw i białka. Powinniśmy jednak urozmaicać go na różne sposoby i starać się, aby na talerzu było zawsze kolorowo. Oto menu dla dzieci.

 

Puree z brokułów, kurczak i mini marchewki

Składniki:

Przygotowanie:

Puree z brokułów: obieramy ziemniaki, kroimy je na kostkę i gotujemy w delikatnie posolonej wodzie, tak aby były miękkie. Brokuł gotujemy w osobnym garnku z odrobiną soli. Po ugotowaniu wrzucamy warzywa do jednego garnka, dodajemy masło i rozdrabniamy wszystko za pomocą blendera.

Mini marchewki: możemy użyć świeżych lub mrożonych marchewek. Gotujemy je w lekko posolonej wodzie do czasu, aż staną się miękkie.

Kurczak: nastawiamy piekarnik na ok 220 stopni Celsjusza. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy, a następnie smarujemy oliwą z oliwek, papryką i odrobiną soli. Pierś pieczemy ok. 15 minut.

Makaron z sosem pieczarkowym i natką pietruszki

Składniki:

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, powinien być al dente. Następnie obieramy i kroimy pieczarki w plasterki. Podsmażamy na oliwie pokrojoną cebulę, czosnek i pieczarki. Dodajemy śmietanę i przyprawiamy sos pieprzem oraz solą. W dużym garnku łączymy ze sobą sos i makaron. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

 

Kotleciki warzywne z puree marchewkowym

Składniki:

Do kotlecików warzywnych:

Do puree z marchewki:

  • 5 marchewek,
  • łyżka masła,
  • koperek,
  • sól

Przygotowanie:

Kotleciki warzywne: marchewkę, paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na rozgrzanym oleju. Czekamy aż warzywa wystygną i łączymy je z mięsem mielonym, wyciśniętym czosnkiem i jajkami. Doprawiamy słodką papryką w proszku, pieprzem i solą. Całość dokładnie mieszamy i formujemy małe kotleciki. Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

Puree z marchewki: obieramy marchewki, kroimy w dużą kostkę i gotujemy w lekko posolonej wodzie do czasu, aż zrobią się miękkie. Odcedzamy i miksujemy z posiekanym koperkiem i masłem.

Słodkie menu dla dzieci

W menu dla dzieci nie może zabraknąć deserów. Maluchy uwielbiają naleśniki, babeczki, ciasta i ciasteczka. Przygotowaliśmy kilka zdrowych i pożywnych propozycji.

Kolorowe szaszłyki

Składniki:

Przygotowanie:

Myjemy owoce, obieramy banana i truskawki. Banana kroimy na grube plasterki a truskawki przekrawamy na pół. Przygotowujemy galaretkę według instrukcji podanej na opakowaniu. Gotową galaretkę kroimy w kostkę ok. 1 cm x 1 cm. Nabijamy na patyk borówkę, banana, galaretkę, truskawkę, borówkę, banana…

 

Jogurtowy puchar

Składniki:

Przygotowanie:

Na dnie ozdobnego pucharka nakładamy jogurt naturalny, posypujemy go granolą. Następnie do pucharka kładziemy kilka żelków oraz umyte maliny i pokrojone kiwi.

Naleśniki pełnoziarniste z serem

Składniki do naleśników:

Składniki do sera:

Przygotowanie:

Naleśniki: Do miski dajemy jajko, dwa rodzaje mąki, mleko, wodę, łyżeczkę oliwy, cukier i sól. Wszystkie składniki miksujemy. Masa na ciasto nie powinna być zbyt gęsta, w razie potrzeby należy dodać trochę wody gazowanej. Smażymy na minimalnej ilości oliwy.

Ser: Kostkę sera należy rozdrobnić widelcem lub zmielić, dodajemy jogurt naturalny i miód według uznania. Całość należy dokładnie wymieszać.

 

Jabłka zapiekane z kruszonką

Składniki:

Przygotowanie:

Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w plastry. Następnie umieszczamy je w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem.  Kolejnym krokiem jest posypanie jabłek rodzynkami. W misce mieszamy mąkę, posiekane masło i cukier. Całość rozrabiamy palcami, tak aby powstała kruszonka. Posypujemy kruszonką jabłka z rodzynkami i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego na 190 stopni Celsjusza, na ok. 35 minut. Należy zwrócić uwagę na to, aby kruszonka była ładnie zarumieniona.

Smacznego!

Marta Nikodem

Uwielbia testować nowości na rynku kosmetycznym. Produkty dla  kobiet nie mają dla niej żadnych tajemnic, uważnie analizuje ich skład oraz sprawdza ich skuteczność. Swoją przygodę z pisaniem na temat urody rozpoczęła kilka lat temu, zakładając bloga. Recenzuje nowości i radzi jak dbać o urodę niedoskonałą. Zwolenniczka naturalnych składników.

Podobne artykuły

Ostatnio dodane artykuły