Data modyfikacji:

Foodsharing – czym to się je?

Czy kiedykolwiek zdarzyło ci się otworzyć lodówkę i znaleźć tam przeterminowane jedzenie? Czy zostawiałaś niedojedzony posiłek w restauracji? Rocznie cała ludzkość wyrzuca ponad 200 milionów (sic!) ton jedzenia. To olbrzymie ilości, ale jak można temu przeciwdziałać? Przecież nie będziemy żywić się jedzeniem po terminie przydatności. Rozwiązaniem może być foodsharing, czyli miejsca, w których możesz podzielić się nadwyżką produktów spożywczych z innymi.
Kluczem do jak najmniejszego marnowania jedzenia są racjonalne zakupy – lepiej kupować częściej, ale mniej. Przy dużych zakupach często zdarza się, że nie zdążymy zjeść wszystkiego zanim się przeterminuje i w ten sposób przyczyniamy się do tej ogromnej liczby marnowanego pożywienia.

Idea dzielenia się jedzeniem, czyli foodsharingu zakiełkowała w Niemczech. Tam bowiem mieszka Raphael Fellmer, który powołał do życia społeczność, która miała dzielić się ze sobą produktami spożywczymi. Fellmer swoją ideę oparł na swoim doświadczeniu podróżniczym, kiedy przemieżał świat bez grosza przy sobie, opierając się tylko na dobrych sercach ludzi napotkanych na drodze.
Foodsharing odbywa się w specjalnych placówkach, do których można przyjść, zostawić nadwyżkę swojego jedzenia i zabrać coś od innych. Głównie działa to na zasadzie wymiany dóbr, ale można również przyjść z pustymi rękami. Foodsharing działa również przez internet – ludzie robią zdjęcia produktów, których chcą się pozbyć i wystawiają ogłoszenia. Sam Fellmer twierdzi, że udało mi się dzięki temu przeżyć już prawie 5 lat praktycznie bez pieniędzy. 

W Polsce idea darmowego dzielenia się jedzeniem istnieje już rawie rok. Pierwszą placówkę w Warszawie otworzyły Karolina Hansen i Agnieszka Bielska. Początkowo chciały przetłumaczyć nawet nazwę na „Jadłodzielnia”, ale pozostały przy oryginalnym „Foodsharing” z dopiskiem „Warszawa”. 
Pomysł przyjął się i takich Jadłodzielni w Polsce mamy już 14. W samej Warszawie jest ich 6. Poza tym istnieją jak na razie tylko w dużych miastach; Poznań, Wrocław, Kraków, Toruń, Bydgoszcz, Grudziądz i Szczecin.

 Jeżeli więc w twoim mieście wyznaje się foodsharing to zastanów się, czy zamiast wyrzucać jedzenie po świętach lepiej zanieść je do takiej placówki, aby się nie zmarnowało.
Tekst: Jakub Spiryn

Przeczytaj również

śniadanie

Co jeść na redukcji? Dieta na utratę tkanki tłuszczowej

2021-09-06
Dieta redukcyjna to sposób odżywiania, którego głównym założeniem jest spożywanie posiłków o niższej kaloryczności, niż w rzeczywistości potrzebujemy. Tak zwany deficyt kaloryczny jest niezbędny do utraty zbędnej tkanki tłuszczowej, a co za tym idzie – do utraty wagi. Jak prawidłowo podejść do tematu diety redukcyjnej, żeby nie zrobić sobie krzywdy i uniknąć efektu jojo? Co jeść na redukcji? Jakich produktów unikać na redukcji? Przeczytaj nasz poradnik i przekonaj się, że zdrowa dieta na redukcję tkanki tłuszczowej może być nie tylko smaczna, ale również sycąca, co jest szczególnie istotne przy deficycie kalorycznym.
co jeść żeby przytyć

Co jeść żeby przytyć? Jaka dieta?

2021-09-01
Nadwaga i otyłość stają się coraz bardziej powszechnymi problemami. Często mówi się nawet o ich epidemii. Niektóre osoby mają jednak odwrotny problem. Chociaż bardzo szczupła sylwetka jest promowana i uznawana za zdrową, niedowaga również stanowi stan szkodliwy dla organizmu. Przybranie na wadze, podobnie jak schudnięcie, wymaga wysiłku i zmiany codziennych nawyków. Należy wiedzieć, co jeść, żeby przytyć, aby ten proces był bezpieczny, a efekty długotrwałe.
czy masło orzechowe jest zdrowe

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

2021-08-30
Masło orzechowe, ze względu na swoje walory smakowe, jest coraz bardziej popularną przekąską, którą uwielbiają nie tylko dzieci. Jego podstawowym składnikiem najczęściej są orzechy ziemne, nazwane również arachidowymi. Ze względu na wysoką kaloryczność (jedna łyżeczka to około 140 kalorii), cieszy się popularnością szczególnie wśród sportowców. Masło orzechowe może być traktowane zarówno jako smaczna przekąska, jak i źródło niezbędnych składników odżywczych, takich jak: witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne. Czy masło orzechowe możemy jednak jeść bez ograniczeń i czy jest ono odpowiednie dla każdego?
żywność liofilizowana

Czym jest żywność liofilizowana?

2021-08-23
Żywność liofilizowana okazuje się nieoceniona wtedy, gdy trudno o przygotowanie pełnowartościowego posiłku.