Data modyfikacji:

Ile kalorii ma banan? Wartości odżywcze banana i przepisy


Na temat banana krąży w internecie wiele mitów.”Powinno się wykluczyć je z diety, kiedy chcemy stracić parę kilo.” Czy tak naprawdę jest? Powinniśmy jeść te owoce, a może nie? Ile kalorii ma banan? Na te wszystkie pytania odpowiemy i rozwiejemy wszelkie wątpliwości!

Ile kalorii ma banan?

Banany to owoce, które posiadają wiele właściwości, o których się dzisiaj tak dużo nie mówi. Na chwilę odłóżmy na bok kalorie, tylko skupmy się na wartościach odżywczych. Jest to owoc, który jest skarbnicą potasu, dlatego wszystkie osoby z nadciśnieniem powinny po niego sięgać. Pomaga także na wrzody i biegunkę — szczególnie u dzieci. Jego skórka natomiast to sprawdzony sposób na domowe wybielanie zębów, łagodzenia ukąszeń komarów, czy likwidację kurzajek.


Dlaczego w takim razie cały czas mówi się o  kaloriach w bananach?

Owoce te nie należą do najmniej kalorycznych — to prawda, jednak przewyższają to swoimi licznymi witaminami, które zawierają. Już tysiące lat temu w Malezji poznano się nich tak, że zaczęto je transportować do Indii. Teraz większość tych owoców produkowanych jest w Afryce, ale kiedyś tak nie było. Zanim tam dotarły musiały przebyć długą drogę przez Bliski Wschód. Teraz możemy spotkać jeszcze drzewa bananowców w Azji i Australii.

Ważne jest to, żeby nie zrywać ich dojrzałych o żółtym kolorze, tylko w momencie kiedy są zielone. Dlaczego? Zanim dopłyną na statkach do Europy zrobią się dobre do jedzenia, a przynajmniej nie stracą swojej wartości odżywczej. Banan zawiera takie witaminy jak: A, E, C, K oraz te z grupy B. Posiada również błonnik i składniki mineralne: fosfor, magnez, wapń, i najwięcej potasu.

W jakich sytuacjach może pomóc kaloryczny banan?


1. Banan może obniżyć poziom cholesterolu.
Indyjscy naukowcy odkryli, że włókna z niedojrzałych bananów podawane szczurom z dużymi porcjami cholesterolu, znakomicie przeciwdziałają spodziewanym wzrostom tej substancji we krwi. Dzieje się tak, dzięki sporej zawartości pektyn. Warto mieć na uwadze, że dojrzałe banany nie dają takiego efektu — jeżeli mamy problem z cholesterolem, jedzmy zielone banany.

2. Banan pomaga na nadciśnienie.
Dlaczego tak się dzieje? Banan zawiera bardzo dużo potasu, który znacząco pozwala obniżyć ciśnienie. Pomidory, które są bardzo bogate w ten pierwiastek, mają go mniej niż banan! I to znacząco — o ponad 100 mg w 100g produktu.

3. Banany zapobiegają wrzodom żołądka.
Leczysz się na wrzody żołądka? Jeżeli tak, to zaraz Ci powiemy, co należy robić — jeść banany! Z badań wynika, że owoce powodują rozrost komórek błony śluzowej żołądka i pobudzają wydzielanie śluzu ochronnego, zapobiegając tym samym tworzeniu się uszkodzeń.

4. Banan pomoże w uzyskaniu białych zębów.
Nie wierzysz? Przekonaj się sam! Po zjedzeniu owoca, nie wyrzucaj jego skórki. Zamiast tego pocieraj jej wewnętrzną stroną o zęby przez kilka minut. Powtarzaj tę aktywność więcej niż 3 razy w tygodniu, a zobaczysz, że po kilku takich razach zobaczysz różnicę. Taki rodzaj wybielania nie wpływa negatywnie na skład mineralny zębów oraz ich nie osłabia. Po prostu banany nie zawierają substancji chemicznych, które uszkadzają szkliwo.

To w końcu: ile kalorii mają te banany?

Jedna odpowiedź jest prawidłowa: patrząc na ilość pozytywnych właściwości to wcale nie tak dużo! Oczywiście powinniśmy je jeść! Przechodząc do szczegółów to w 100 g banan posiada 89 kalorii. Dla porównania truskawki mają 32 kcal, jabłka 50 kcal, ale daktyle, czy śliwki suszone już ponad 200 kcal. Rzeczywiście, jeżeli popatrzymy na ogólny rozrachunek kaloryczności owoców, to banany nie wypadają najlepiej. Z drugiej strony, który inny owoc pasuje tak doskonale do porannej owsianki?

Przepisy z bananów


BANANY ZAPIEKANE  W MLECZKU KOKOSOWYM

Czego potrzebujemy?
— szklanka mleka kokosowego,
— 4 dojrzałe banany,
— 3 łyżki miodu,
— łyżka masła,
— garść wiórków kokosowych.

Przygotowanie
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i chwilę go smażymy. Następnie wkładamy banany i powtarzamy czynność na średnim ogniu przez około 2 minuty. Zaroodporne naczynie smarujemy masłem i przekładamy nasze banany razem z zawartością patelni. Bierzemy mleczko kokosowe i wlewamy także do naczynia. Piekarnik ustawiamy na temperaturę 200 stopni i wstawiamy nasz deser na 8-10 minut. Jeżeli jesteśmy fanami wiórek kokosowych to możemy przed wsadzeniem do pieca, posypać nimi wierzch mleczka.

PIECZONE BANANY Z JOGURTEM I NUTKĄ CYNAMONU

Czego potrzebujemy?
— 8 bananów,
— zimny gęsty jogurt naturalny (400 ml),
— 8 łyżek miodu,
— szczypta cynamonu,
— 8 łyżek dowolnego musli,
— łyżka masła do smarowania formy.

Przygotowanie
W tym przepisie również będziemy potrzebować naczynie żaroodporne, które smarujemy masłem. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Banany kroimy w podłużne paski i układamy w pojemniku. Polewamy miodem. Następnie wsadzamy na 5-8 minut do piekarnika. Po tym czasie wyjmujemy i przekładamy owoce do mniejszych miseczek, posypujemy cynamonem, dodajemy jogurt i wszystko razem mieszamy. Wierzch posypujemy płatkami musli. Od razu możemy brać się do jedzenia!

Zobacz jeszcze przepisy z dyni!

Tekst: Natalia Świrska