Data modyfikacji:

Jajka – właściwości, które musisz znać [+ przepisy na przekąski]

Bez jajek nie może obyć się niemal żaden, wielkanocny stół. Choć jeszcze do nie tak dawna demonizowano je, obwiniając o niekorzystny wpływ na poziom złego cholesterolu, najnowsze badania zmieniają wizerunek jajek. Dowiedz się, dlaczego warto sięgać po nie tylko od święta i jakie, jajeczne przekąski zaserwować na świątecznym stole, by zaskoczyć swoich gości.

Jajka, a zdrowie

Pewnie nieraz słyszałeś, że jedzenie jajek w nadmiarze sprzyja poziomowi złego cholesterolu. Nie do końca prawda – mit z lat 70 XX wieku obalają najnowsze badania, które dowiodły, że na cholesterol mają wpływ przede wszystkim duże ilości tłuszczów nasyconych w diecie. Szkodzą wiec przede wszystkim produkty takie, jak kiełbasy, salami, tłuste sery. Co się tyczy jajek – owszem, w 100 g znajduje się około 370 mg cholesterolu, jednak jajka są jednocześnie bogate w wiele cennych dla zdrowia składników, w tym lecytynę, która… obniża poziom złego cholesterolu.

Jajka – właściwości prozdrowotne

Lista atutów jajka jest całkiem pokaźna. Niewiele produktów może poszczycić się tak wieloma właściwościami odżywczymi. Do składników zawartych w jajach kurzych należy zaliczyć przede wszystkim:
  • Białko. Łatwo przyswajalne, wartościowe i zasobne w aminokwasy, których twój organizm nie wyprodukuje sam. Co ciekawe – paradoksalnie, to żółtko jest najbogatszym źródłem białka w jaju.
  • Witaminy. W jajku znajdziesz te z grupy B, ale i witaminę A, K oraz E
  • Minerały. Jajko kurze jest źródłem fosforu, cynku, magnezu, wapnia, żelaza, selenu.
  • Beta-karoten. Składnik niezbędny dla zdrowia oczu i pełnej witalności cery.
  • Zdrowe tłuszcze. Większość tłuszczu zawartego w jajach to ten korzystny dla twojego zdrowia. Jaja zawierają m. in. kwasy omega-3 oraz omega-6.

Ile jajek powinno się jeść?

WHO podaje, że zdrowy człowiek bez obaw może sięgać nawet po 10 jajek tygodniowo. Warto wspomnieć, że wiele osób zapomina o tym, że jajka są składnikiem wielu innych produktów spożywczych. Jeśli nie cierpisz na choroby układu pokarmowego czy wątroby, kilka dodatkowych jajek w czasie świąt z całą pewnością ci nie zaszkodzi.


Jakie jajka są najzdrowsze?

Skład jajek zależy od tego, w jaki sposób była hodowana kura, która je zniosła. Najzdrowsze będą jajka od kur wiejskich, żyjących w dobrych warunkach oraz karmionych wysokiej jakości karmą. Najlepsze jajka wiejskie dostaniesz wiosną i latem, gdy kury mogą swobodnie odżywiać się trawą i owadami.


Jak przygotowywać je prawidłowo?

Należy pamiętać, że im dłużej jajko poddane jest obróbce termicznej, tym więcej cennych składników traci. Jedząc jajka na co dzień, stawiaj na rzadką jajecznicę, jajka sadzone lub gotowane na miękko. Należy wiedzieć, że jajka gotowane długo tracą bardzo wiele białka, a na dodatek, stają się ciężkostrawne.

Tradycyjna, wielkanocna potrawa

W polskiej tradycji, jajka kojarzą się przede wszystkim ze świętami Wielkanocnymi. Niemal w każdym domu są malowane, a następnie zabierane do kościoła w wielkanocnych koszyczkach. Świątecznym standardem jest jajo gotowane na twardo – czy jednak to jedyna opcja na pyszną potrawę w Wielkanoc? Oczywiście, że nie – wystarczy odrobinę fantazji. Jajka na świątecznym stole mogą pojawić się w o wiele ciekawszych wydaniach.

Przepisy na przekąski z jajkami

Sprawdź 10 pomysłów na przekąski z jajkami, które zaskoczą twoich bliskich w te święta. Wszystkie z nich warto stosować również na co dzień, na przykład jako urozmaicenie śniadania.

1. Jajka nadziewane łososiem

Składniki:
- 5 jajek,
- 100 g łososia,
- Łyżka majonezu,
- Pieprz, sól do smaku,
- Natka pietruszki.

Ugotuj jajka na pół twardo, przekrój na pół, a następnie wydrąż żółtka. Zmiksuj żółtka z odrobiną surowego łososia, majonezem oraz przyprawami do smaku. Tak powstałym farszem, napełnij połówki jajek. Z wierzchu udekoruj jajka świeżą natką pietruszki.

2. Szakszuka

Składniki:
- Puszka pomidorów krojonych, bez skórki,
- 4 jajka,
- 1 papryka czerwona,
- Pieprz, sól do smaku,
- Szczypiorek,
- 1 mała cebula.

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj pomidory z puszki, wraz z sokiem oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Gotuj wszystko 2-3 minuty, po czym do warzyw wbij jajka oraz dodaj przyprawy. Podsmażaj do momentu, aż białka się zetną. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.

3. Jajka zapiekane w śmietanie

Składniki:
- 3 jajka,
- 3 łyżki śmietany 18%,
- Łyżeczka masła,
- Natka pietruszki,
- Sól, pieprz.

Posmaruj naczynia żaroodporne masłem, a następnie wbij do nich jajka. Dodaj przyprawy. Piecz w 180% przez 2-3 minuty. Po tym czasie, do jajek dodaj śmietanę i zapiekaj przez kolejne 5 minut. Podawaj ze świeżą natką pietruszki.

4. Pasta jajeczna na kanapkę

Składniki:
- 7 jaj,
- 3 łyżki majonezu,
- 2 łyżki musztardy,
- Świeży koper i szczypiorek,
- Sól, pieprz do smaku.

Jajka ugotuj na twardo i pokrój w drobną kostkę. Dodaj majonez, musztardę, przyprawy. Wszystko razem wymieszaj. Następnie, podawaj jako pastę na kanapkach.

5. Awokado nadziewane jajkami

Składniki:
- 2 duże awokado,
- 4 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- Sól, pieprz,
- Natka pietruszki.

Awokado przekrój na pół, usuń pestkę. Oprósz owoc przyprawami, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Do wgłębień po pestkach wbij jajka. Włóż awokado do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 5-7 minut.

6. Jajka z fasolą szparagową

Składniki:
- 300 g fasoli szparagowej,
- 1 jajo,
- Sól, pieprz.

Fasolkę oczyścić, ugotować w lekko osolonej wodzie. Jajka przygotować w formie sadzonej lub w koszulkach. Podawać na wcześniej ugotowanej fasolce.

7. Omlet z pomidorami i papryką

Składniki:
- 2 jajka,
- Pół szklanki mąki pszennej,
- 1 papryka żółta,
- Garść pomidorów koktajlowych,
- Pół szklanki mleka,
- Sól, pieprz.

Jajka roztrzep, dodaj mąkę, mleko i przyprawy. Pomidorki przetnij na połówki, a paprykę pokrój w paski. Ciasto na omlet wylej na rozgrzaną wcześniej patelnię. Dodaj pokrojone warzywa. Smaż przez około 4-5 minut na małym ogniu. Udekoruj świeżą bazylią lub natką pietruszki.

8. Jajka z kawiorem

Składniki:
- Dowolna ilość jajek,
- Kawior,
- Natka pietruszki.

Zamiast podawać jajka z majonezem, spróbuj podać je z kawiorem. To prosta, a zarazem zaskakująca przekąska. Udekoruj jajka dowolnymi ziołami.

9. Jajka sadzone w paprykach

Składniki:
- 3 krążki dużej papryki,
- 3 jajka,
- Sól, pieprz,
- Szczypiorek.
Krążki papryki połóż na patelni, do środków wbij jajka. Oprósz przyprawami, dodaj szczypiorek. Gdy jajka się zetną, przekąska będzie gotowa.

10. Wiosenna sałatka z jajkiem

Składniki:
- 1 brokuł,
- 4 jajka,
- 1 cebula czerwona,
- 300 g roszponki,
- Sól, pieprz, oregano.


Ugotuj jajka i podzielony na różyczki brokuł. Jajka przekrój w pół. Połącz je z brokułem, pokrojoną w piórka cebulą, świeżą roszponką. Dodaj przyprawy. Sałatkę możesz podawać z domowym sosem czosnkowym lub winegret.

Jak widać, jajeczne przekąski Ne musza być nudne i przewidywalne. Którą z nich podasz na świątecznym stole w tym roku?

Autorka: Joanna Stanuch