Data publikacji:

Jak parzyć herbatę? Po turecku, angielsku, japońsku, chińsku, indyjsku i hiszpańsku

Smak herbaty zależy nie tylko od jej rodzaju. O  jej właściwościach decyduje także czas i temperatura parzenia. W ciągu 3-4 minut parzenia uwalnia się teina, substancja o właściwościach pobudzających. Dłuższe parzenie powoduje uwalnianie się uspokajającej taniny. Poznaj rodzaje herbat i 6 sposobów jej parzenia.

Jakie są rodzaje herbat?

Herbata czarna
Najbardziej popularny rodzaj herbat w Europie. Zawiera dużo teiny, dlatego działa pobudzająco na organizm. Smak i barwa zależą od długości parzenia – im dłuższy czas, tym napar staje się ostrzejszy i ciemniejszy.
Herbata czerwona
Posiada intensywny, korzenny aromat i posmak. Pobudza układ trawienny, dlatego poleca się ją osobom, które chcą zrzucić dodatkowe kilogramy.
Herbata zielona
Napar z zielonej herbaty jest łagodny w smaku. Zawiera mniej teiny niż czarna herbata. Poleca się ją szczególnie u osób, które cierpią na schorzenia układu krwionośnego.
Herbata biała
Charakteryzuje się bladą, biało-żółtą barwą po zaparzeniu. Posiada silne właściwości pobudzające, dlatego jest świetnym zamiennikiem kawy.

Sposoby parzenia herbaty:

1. Herbata po angielsku
Angielski sposób zaparzania i picia herbaty został doceniony na całym świecie. Anglicy piją herbatę na śniadanie, w porze lunchu i około godziny 17:00 (tea five o’clock). Intensywna mieszanka na bazie czarnej herbaty z Indii lub Cejlonu jest łagodzona dodatkiem mleka do filiżanki. Anglicy lubują się w mocnych herbatach, które przygotowują w precyzyjny sposób. Czajniczek przed użyciem należy podgrzać, wsypać do niego herbatę w proporcji – jedna łyżeczka na filiżankę oraz jedna łyżeczka na czajnik. Herbatę zalewa się wrzątkiem i parzy około 5 minut. W czasie parzenia, filiżanki należy ogrzać i dodać do nich odrobinę mleka. Do tak przygotowanej filiżanki można wreszcie wlać herbatę. Dodawaj herbatę do mleka, nigdy odwrotnie – polepsza to aromat herbaty.
2. Herbata po chińsku
Przygotowywanie herbaty po chińsku to przyjemność sama w sobie. Pierwszy napar należy wylać. Służy on do przepłukania listków herbaty i pozbycia się kofeiny. Dopiero drugi i kolejne służą do picia. Filiżankę należy podnieść oburącz, zbliżyć do nosa i delektować się intensywnym zapachem, dopiero potem skosztować.
3. Herbata po indyjsku
Masala Chai to tradycyjny, indyjski napój. Przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie w niemal każdej rodzinie. To, co czyni herbatę po indyjsku wyjątkową, to przyprawy – wyraziste, ostre a czasem nawet gorzkie. Do herbaty dodaje się najczęściej imbir, cynamon, kardamon i goździki. Mieszankę przypraw można wzbogacić także o czarny pieprz lub lukrecję. Intensywny aromat i smak herbaty przełamuje się za pomocą mleka w proporcji z wodą 1:1. Ilość mleka można oczywiście modyfikować, w zależności od upodobań. Wodę z mlekiem i przyprawami należy gotować kilka do kilkunastu minut. Po tym czasie należy dosypać mocną, czarną herbatę i wymieszać. Herbata powinna się parzyć jeszcze przez około 5 minut na małym ogniu. Po tym czasie należy ją przelać do czajniczka i osłodzić – 3-5 łyżeczek cukru na litr. Barwa herbaty powinna przypominać kawę z mlekiem.
4. Herbata po turecku
Aby przyrządzić idealną herbatę po turecku, niezbędny jest odpowiedni sprzęt – zestaw dwóch czajniczków, wchodzących szczelnie jeden w drugi. Herbatę w ilości około 4 łyżeczek należy wsypać do górnego czajniczka. Listki trzeba przepłukać wodą, a następnie ją odlać – dzięki temu zwiększą swoją objętość podczas parzenia. Do dolnego czajniczka wystarczy dodać wodę i gotować. Kiedy woda się zagotuje, należy ją przelać do czajniczka z herbatą. Pusty czajniczek trzeba uzupełnić wodą i dalej gotować. Po powtórnym zagotowaniu się wody, czajniczki należy zdjąć z ognia i czekać (około 15-25 minut), aż fusy opadną na dno.
5. Herbata po japońsku
Herbata Matcha charakteryzuje się słodkim smakiem z lekko wyczuwalną goryczką. Przed zaparzeniem herbaty należy ją dokładnie rozetrzeć. Japończycy rozcierają najczęściej herbatę zieloną w specjalnym moździerzu. Przygotowany proszek zalewa się wrzątkiem i parzy przez około 3-4 minuty w porcelanowych, pogrzanych wcześniej czajniczkach z bambusowymi uchwytami. Można też kupić Matchę gotową do parzenia, bez potrzeby jej rozcierania. Należy wsypać około łyżeczkę herbacianego proszku na 200 ml wody. Herbatę podaje się w maleńkich kubeczkach.
6. Herbata po hiszpańsku
Hiszpanie nie traktują przygotowywania herbaty jako ceremonii, jak Chińczycy lub Japończycy. Część z nich nigdy nie piła nawet wody z czajnika. Wodę na herbatę gotują najczęściej w garnuszkach lub za pogrzewają ją za pomocą mikrofalówki. Mimo to, herbata po hiszpańsku robi wrażenie. Do przeźroczystej szklanki wlewa się wrzątek, który słodzi się wedle upodobań. Kiedy cukier się rozpuści, należy powoli i z wyczuciem wlać wczesniej zaparzoną czarną herbatę, w taki sposób, aby nie wymieszała się z osłodzoną wodą na dnie. Mają powstać dwie fazy – biała, słodka na dnie i herbaciana, gorzka na górze, które po podaniu można ze sobą wymieszać. Do tak przygotowanej herbaty można dodać także plasterek cytryny.
Autorka: Natalia Ciszewska