Data publikacji:

Jak pić whisky i w czym? Szklanki i gadżety

Whisky jest alkoholem dla prawdziwych dżentelmenów. W Anglii, w tzw. klubach męskich whisky serwowane było zawsze solo. Dziś szklanki do whisky wypełnia się nie tylko alkoholowym trunkiem, lecz także colą czy wodą gazowaną. Z czym pić whisky, aby najlepiej smakowało i z czego zrobiona jest prawdziwa szkocka whisky? Zapraszamy do lektury, a dowiecie się, jak pije się whisky w ojczyźnie tego trunku, a jak serwuje się ją w dobrych barach.
w czym pić whisky

Jak pić whisky? Najpierw musisz wiedzieć, skąd się wzięła

Trunek określany jako whisky oznacza napój alkoholowy powstający w procesie podwójnej destylacji zacieru ze słodu jęczmiennego. Prawdziwa whisky ze Szkocji po wyprodukowaniu dojrzewa w drewnianych beczkach minimalnie przez trzy lata. Dopiero po tym czasie jest gotowa do picia.

Ojczyzną whisky jest Irlandia i stamtąd pochodzą pierwsze wzmianki o tzw. wodzie życia (aqua vitae), którą spopularyzował na zielonej wyspie św. Patryk już w V wieku n.e. Początkowo produkcja whisky była nielegalna, ale po latach zyskała uznanie i sławę. Dlaczego za najszlachetniejszą uważa się szkocką whisky?

Dla Szkotów whisky jest jednym z symboli narodowych i uważają oni, że to z ich ojczyzny pochodzi ten trunek. Badacze wprowadzają do sporu pomiędzy Szkotami a Irlandczykami zamęt, mówiąc, że poszlaki wskazują, że whisky pochodzi z Francji, skąd św. Patryk przywiózł ją właśnie do Irlandii i Szkocji.

Wykorzystywana była ona głównie do celów leczniczych, a dopiero w XVI wieku pojawiły się w starych pismach wzmianki o „wodzie życia” używanej jako trunek. Trudno powiedzieć, skąd alkohol ten pochodzi, ale niewątpliwie szkocka whisky jest poważana na całym świecie jako najlepsza odmiana tego trunku.

Po latach produkcji whisky w alkoholowym „podziemiu”, w XIX wieku po obniżeniu obciążeń podatkowych, rozpoczął się złoty okres w historii szkockiej whisky. Zgodnie z przepisami oryginalna, szkocka whisky musi być produkowana w gorzelni zlokalizowanej na terenie Szkocji. Ma leżakować minimum trzy lata oraz mieć co najmniej 40 proc. zawartości alkoholu.

Jak pić whisky zgodnie z tradycją?

Właściwie trudno jest wskazać sztywne reguły picia whisky. Eksperci specjalizujący się w whisky uważają, że przy degustacji różnych gatunków trunku należy nalać je nie do szklanek do whisky, lecz do niewielkich kieliszków w kształcie tulipana, które mają zwężającą się szyjkę.

Pozwolą na zamieszanie złocistego napoju bez rozlewania i na skupienie charakterystycznego aromatu whisky. Wlewa się do nich niewielką ilość alkoholu, około 25 ml i podaje w temperaturze pokojowej. Jak pić whisky z kieliszków i degustować trunek? Należy lekko zakręcić kieliszkiem, aby whisky mogła pooddychać.

To czas, kiedy my sami możemy podziwiać jej barwę i aromat. Zbliżając nos do kieliszka, warto głęboko zaciągnąć się zapachem alkoholu, wyczuwając w kolejnych jego porcjach szczególne nuty, różniące poszczególne gatunki whisky. Można wyczuć w nich wodę morską, słodycze, drewno i owoce. Aby móc degustować whisky, należy upić z kieliszka niewielką ilość trunku.

Na pytanie, z czym pić whisky, degustatorzy odpowiadają, że można je nieco rozcieńczyć czystą wodą. Pozwoli to na poznanie wszystkich smaków i aromatów, które mogły zostać nieco przytłumione przez alkohol. Zaleca się, aby mieszanka zawierała 1/3 wody i 2/3 whisky. Zdecydowanie lepiej dolać za mało wody niż za dużo. 

Czy whisky z colą to profanacja?

Prawdziwi smakosze na pytanie o to, z czym pić whisky, odpowiedzą: bez niczego. Jednakże szczególny smak niektórych gatunków tego alkoholu powoduje, że wprost nie da się go przełknąć samodzielnie, bez rozcieńczania słodką coca-colą czy choćby wodą mineralną.

Whisky z colą najczęściej piją amatorzy, którzy nigdy właściwie nie degustowali dobrych jego gatunków. Cola sprawia, że whisky jest łagodniejsze, łatwiejsze do przełknięcia.

Istnieje wiele rodzajów whisky, które nieco inaczej się pije i inaczej podaje. W zasadzie wszystkie podstawowe wersje whisky mieszanej, czyli whisky blended, oraz Tennessee whisky można śmiało serwować z coca-colą.

Szlachetne odmiany trunku szkockiego, m.in. single malt whisky, pije się nieco inaczej. Jak pić whisky, której średni wiek wynosi 10‒16 lat? Na pewno bez dodatków, ponieważ dzięki temu można posmakować prawdziwego, znakomitego trunku. Łączenie go z colą to rzeczywiście nie najlepszy pomysł. Kosztując trunek, możemy wejść w rolę konesera i poznać podstawowe wersje single malt whisky. Ewentualnie można je podać w koktajlach. 

Lód czy kamienie do whisky?

Jak pić whisky w upalne dni? Najlepiej z lodem, który obniży temperaturę trunku i jednocześnie lekko go rozcieńczy, zmniejszając tym samym intensywność smaku. Łatwiej wtedy przełkniemy alkohol.

Niska temperatura wpłynie na obniżenie zdolności sensorycznych kubków smakowych człowieka, co nie zawsze jest złym zjawiskiem. W profesjonalnej degustacji whisky nie powinno się jednak pijać z lodem.

A zatem, z czym pić whisky i podać je swoim gościom? Być może z kamieniami do whisky, które zachowują nieco niższą temperaturę alkoholu, lecz nie rozwadniają go.

Kamienie do whisky wykonane są ze specjalnego materiału — steatytu, który magazynuje i przechowuje temperaturę z otoczenia przez długi czas. Wystarczy więc włożyć kilka kamieni do whisky do lodówki, a następnie dodać do szklanki. Dodatkowo takie kamienie nie wchłaniają zapachów jak lód, dlatego można je trzymać długo w domowej zamrażarce. Likwidują problem nadmiernego rozcieńczania alkoholu wodą. 

Jakie powinny być szklanki do whisky?

Wiemy już, z czym pić whisky i jak pić whisky, aby móc poznać jej wspaniały smak i aromat. Powinniśmy jeszcze wiedzieć, z jakich szklanek whisky będzie smakowała najlepiej.

Zasadniczo szklanki do whisky typu old fashioned mają kanciastą budowę, ale nie są one jedynym naczyniem, w którym można podawać i pić trunek rodem ze Szkocji. Bardzo estetycznie wyglądają szklanki do whisky kuliste, zwężające się ku górze, które świetnie zamykają aromat alkoholu we wnętrzu szklanki. Do degustacji zaś wykorzystuje się tulipanowe kieliszki, o których była już mowa, albo koniakówki.

Typowe szklanki do whisky to tumblery, znane jako szklanki old fashioned. Najczęściej do szklanek dodaje się sporą ilość lodu albo kamienie do whisky, aby nie rozwadniać smaku alkoholu, a podawać go w optymalnej temperaturze.

Dla przyjemności picia whisky słodowej warto nabyć szkło GlenCarain Glass, czyli kieliszki z niewielką czarką, w której zmieści się niewielka porcja whisky do degustacji.

Smakosze „szkockiej” wiedzą, że trzeba tak pić whisky, aby powoli odkrywać jej kolejne oblicza, a tych jest wiele. Nawet ta sama butelka trunku w różnych odstępach czasu nalewana do kieliszków degustatorskich, może smakować nam zupełnie inaczej.

Z czym pić whisky? Dla przyjemności — z lodem, wodą lub coca-colą, ale jeśli chcemy rzeczywiście degustować dobrej jakości, kilkuletnią whisky — lepiej pić ją bez dodatków, powoli delektując się jej aromatem, albo dodać do niej kamienie do whisky, które nie spowodują jej rozwodnienia.

Tekst: Redakcja Magazynu Ceneo