Jak prawidłowo mleć kawę?


Producenci sprzętu AGD starają się tworzyć urządzenia, które mają ułatwić nam wykonywanie wielu codziennych czynności. Istnieje duże zapotrzebowanie na takie produkty, ponieważ ludzie chętnie korzystają z nowych rozwiązań technologicznych. Trudno się zatem dziwić, że ekspresy do kawy na kapsułki zdobyły tak ogromną popularność. Wystarczy tylko włożyć odpowiednią kapsułkę i włączyć urządzenie, aby móc cieszyć się smakiem swojej ulubionej kawy. Niemniej duża część profesjonalnych baristów sceptycznie podchodzi do kwestii kapsułek z kawą. Znawcy kawy podkreślają, że powinna ona zostać zmielona tuż przed zaparzeniem, aby jej właściwości zostały w pełni wykorzystane. Jak powinno się mleć kawę? Jaki młynek do kawy będzie najlepszym wyborem? Odpowiedzi na te pytania znajdują się w poniższym artykule.

Kawa ziarnista i różne stopnie zmielenia ziaren

Jeśli często mamy okazję spożywać kawę mieloną, zapewne zdajemy sobie sprawę z tego, że ziarna kawy mają różne stopnie zmielenia. Oczywiście nie jest to dziełem przypadku, ponieważ stopień zmielenia kawy ziarnistej jest niezwykle istotnym czynnikiem, który wpływa na proces przygotowywania naparu.

Najczęściej spotykanym na rynku rodzajem kawy jest kawa gruboziarnista. Jak sama nazwa wskazuje, stopień zmielenia jest w tym przypadku dość niewielki. W jaki sposób grubość ziarna przekłada się na przyrządzanie kawy? Zasada jest dość prosta — wyższy poziom zmielenia kawy pozwala skrócić czas parzenia ziaren. Ponadto kawa długoziarnista osadza się w postaci fusów, co wymaga użycia filtrów podczas jej przygotowania.

Nieco inaczej jest w przypadku ziaren, które zostały zmielone w średnim stopniu. Taki stopień zmielenia gwarantuje bardzo intensywny smak naparu, ponieważ ziarna łatwo oddają swoją esencję. Fusy także nie stanowią dużego problemu, ponieważ sitko lub filtr pozwala skutecznie pozbyć się wszelkich pozostałości z gotowego naparu.

W sklepach możemy także znaleźć kawy drobnoziarniste, które konsystencją mogą przypominać gładki proszek. Wysoki poziom zmielenia sprawia, że kawa parzy się bardzo szybko. Najdrobniejsze ziarna są wykorzystywane do przygotowania wyjątkowej kawy po turecku.

Tradycja kontra nowoczesność, czyli młynki do kawy ręczne i automatyczne

Jeśli chcemy samodzielnie mleć kawę ziarnistą, niezbędny będzie odpowiedni młynek do kawy. Do wyboru mamy dwa rodzaje młynków do kawy — ręczne oraz automatyczne. Obydwa urządzenia wykazują odmienne działanie, a więc warto poznać ich charakterystykę. Pierwszym typem młynków są tzw. tradycyjne młynki do kawy (ręczne). Wspomniany młynek był w przeszłości bardzo popularnym elementem wyposażenia kuchni, co sprawia, że wiele osób wciąż może mieć urządzenie w swoich szafkach.

Budowa takiego młynka jest naprawdę prosta. Sercem urządzenia jest zbiornik przeznaczony do przechowywania ziaren kawy. Zbiornik jest oczywiście połączony z żarnami, które napędzamy za pomocą niewielkiej korby. Młynki do kawy ręczne są doskonałym przykładem dawnego urządzenia, a sposób ich działania jest niezmienny od setek lat.

Tradycja taka żyje jednak nie bez powodu. Specjaliści zgodnie twierdzą, że kawa ziarnista zmielona ręcznie ma lepszy aromat niż ziarna rozdrobnione w automatycznych młynkach. Wpływ na tę sytuację ma specyficzna właściwość wszelkich mechanicznych urządzeń. Maszyny napędzane energią elektryczną w trakcie pracy wytwarzają ciepło, co ma duży wpływ na jakość ziaren kawy. Jeśli mielemy kawę ręcznie, żarna nie wytwarzają dużej dawki energii cieplnej, a więc aromat kawy zostaje w zupełności zachowany.

Nie oznacza to jednak, że automatyczne młynki do kawy są urządzeniami gorszymi. W tym miejscu warto zaznaczyć, że młynki automatyczne także dzielą się na dwa rodzaje, czyli młynki żarnowe oraz udarowe. Różnice między tymi modelami są bardzo duże, a zatem warto przyjrzeć się im nieco bliżej.

Udarowy młynek do kawy jest urządzeniem znacznie tańszym niż jego żarnowy odpowiednik. Niestety niższa cena ma w tym przypadku duże przełożenie na jakość produktu. Młynek udarowy ma kilka istotnych wad, a największą z nich jest brak możliwości regulacji trybu pracy. Oznacza to, że nie możemy wybrać preferowanego stopnia zmielenia ziaren. Ponadto urządzenie działa w sposób nieprecyzyjny, co sprzyja powstawaniu tzw. pyłu kawowego. Największą zaletą młynków udarowych jest wspomniana cena, która zazwyczaj wynosi kilkadziesiąt złotych.

Drugi rodzaj urządzenia, czyli młynek żarnowy, działa na nieco innej zasadzie. Jak sama nazwa wskazuje, w trakcie pracy wykorzystuje on żarna, choć w tym przypadku są one napędzane automatycznie. Żarnowy młynek do kawy oferuje możliwość regulacji stopnia zmielenia ziaren, co jest dużą zaletą tych urządzeń, które cechuje wysoka jakość wykonania. Oczywiście musimy liczyć się z tym, że zakup takiego rodzaju młynka będzie oznaczać większy wydatek. Jeśli jednak zależy nam na uzyskaniu najlepszego efektu mielenia kawy, młynek żarnowy będzie dobrą alternatywą.

Młynki do kawy — ręczne, żarnowe i udarowe. Jaki młynek wybrać?

Znamy już specyfikę poszczególnych młynków, a więc możemy przejść do krótkiego poradnika dotyczącego zakupu wybranego urządzenia. Każde z wymienionych urządzeń ma zarówno wady, jak i zalety.

Znaczna część młynków do kawy ręcznych dostępna jest za stosunkowo niewielkie pieniądze, a ziarna zmielone przy użyciu tradycyjnej korby zachowają swój intensywny aromat. Niestety ręczne młynki mają jedną zasadniczą wadę, a mianowicie efektywność pracy. Jeśli korzystamy z urządzenia sporadycznie, wówczas prawdopodobnie tego nie odczujemy. Problem pojawia się w chwili, gdy chcemy przygotować kilka filiżanek kaw jednocześnie. Wówczas okazuje się, że ich przygotowanie może trwać znacznie dłużej.

Atrakcyjna cena jest głównym atutem, który może skłonić nas do zakupu udarowego młynka do kawy. Należy także wspomnieć, że młynek ten działa automatycznie, a więc nie musimy sami mleć ziaren. Nie możemy jednak lekceważyć pewnych niedociągnięć, które są widoczne podczas eksploatacji tego urządzenia. Duża część młynków udarowych działa w bardzo ograniczonym zakresie, ponieważ nie mamy nawet wspomnianej możliwości wpływania na grubość mielonych ziaren. Oczywiście droższe modele będą działać dużo lepiej, lecz ich cena stanie się wówczas porównywalna do młynków żarnowych.

Automatyczny młynek żarnowy to nowoczesne urządzenie, które jest przeznaczone dla najbardziej wymagających miłośników kawy. Wysoka jakość wykonania młynka sprawi, że zmielona kawa ziarnista będzie zachwycać konsystencją oraz świeżością. Jedynym mankamentem urządzenia jest jego stosunkowo wysoka cena, ponieważ zakup młynka żarnowego będzie oznaczać wydatek rzędu 100–200 złotych.

Na zakończenie warto wspomnieć o jeszcze jednej grupie urządzeń, czyli o młynkach wbudowanych w ekspresy do kawy. Takie połączenie jest często stosowane w ekspresach ciśnieniowych, które cieszą się dużym uznaniem wśród amatorów kawy. Zakup ekspresu wyposażonego w młynek jest więc bardzo praktyczny, ponieważ kawa ziarnista zostanie zmielona bezpośrednio przed zaparzeniem, co znakomicie wpłynie na jakość naparu.

Podobne artykuły

Ostatnio dodane artykuły