Jak przechowywać żywność w lodówce?

Dawniej ludzie sięgali po naturalne metody, aby jak najdłużej zachować świeżość pożywienia. Pokarm przechowywano w spiżarniach, piwnicach i ziemiankach, licząc na to, że niższa temperatura pozwoli przez dłuższy czas cieszyć się zgromadzonymi zapasami. Współcześnie człowiek w miejskiej dżungli może liczyć na o wiele wygodniejsze i pewniejsze rozwiązania technologiczne, choć opierające się na tej samej co niegdyś metodzie chłodzenia pokarmu. Czy wiecie, jak przechowywać żywność w lodówce, aby cieszyła dobrym smakiem i świeżością? 

Jaka temperatura w lodówce?

Prawidłowe przechowywanie żywności w lodówce wymaga znajomości temperatur panujących na poszczególnych półkach. Najprościej rzecz ujmując, rozkład ten wygląda tak:

górna półka — panuje tu temperatura wynosząca 7‒80C, idealnie nadaje się do przechowywania produktów o długim terminie przydatności, można ustawić na niej dżemy i przetwory warzywne;

środkowa półka — temperatura w tej części lodówki oscyluje wokół 50C, to tutaj swoje miejsce powinny znaleźć produkty mleczne, wszelkiego rodzaju serki, jogurty, maślanki, mleko, ponadto wędliny, sery żółte czy ciasta, na środkowej półce należy także przechowywać pojemniki z ugotowanym jedzeniem oraz zupy;

szuflady na dole lodówki — w pojemnikach panuje około 100 C, miejsce to dobrze sprawdza się w przypadku świeżych owoców i warzyw;

półka nad szufladami — to tutaj panuje najniższa temperatura, dlatego często swoje miejsce znajdują tu świeże ryby i mięso;

półki rozmieszczone na drzwiach lodówki — zdecydowanie najcieplejsza strefa w całej lodówce, temperatura tu panująca zawiera się w przedziale 10‒150 C, dobrze nadają się do przechowywania ketchupu, musztardy, sosu sojowego czy napojów gazowanych.

Przechowywanie owoców i warzyw — zalecenia

W przypadku owoców i warzyw dobrze jest przyjąć prostą i skuteczną zasadę: „pierwsze kupione, pierwsze spożyte". Które owoce i warzywa dobrze znoszą przechowywanie w chłodnym miejscu? Przede wszystkim cytryny i arbuzy. Niższe temperatury w lodówce pomogą w zachowaniu świeżości także owocom znanym z polskich sadów, takim jak truskawki, maliny, porzeczki i wiśnie. Inne nasze rodzime dary natury, takie jak jabłka, gruszki czy ogórki gruntowe, powinny być raczej przechowywane poza lodówką. 

Warto pamiętać, że w chłodziarce należy umieszczać jedynie te owoce, które są już w pełni dojrzałe. Banany, których nie jemy, ponieważ czekamy, aż staną się słodkie, należy przechowywać poza lodówką, w temperaturze pokojowej. Owoce i warzywa, które wyjątkowo dobrze czują się w niskich temperaturach, to przede wszystkim por, kapusta czy brukselka. Niska temperatura  w lodówce pozwala na spowolnienie namnażania się szkodliwych mikroorganizmów. 

Umieszczając owoce i warzywa w lodówce, pamiętajmy, aby uprzednio pozbyć się opakowań foliowych. 

Plastikowe i szklane — pojemniki do zadań specjalnych

Pomocne w prawidłowym przechowywaniu pokarmu są pojemniki wykonane ze szkła i tworzyw sztucznych, wyprodukowane specjalnie z myślą o przechowywaniu żywności w lodówce. Jednymi z najbardziej znanych pojemników są te marki Curver z serii Fresh & Go. Przezroczyste ścianki pozwalają na szybką identyfikację zawartości, a praktyczne, dobrze dopasowane pokrywki gwarantują świeżość przez długi czas. Prostokątny kształt nadaje się wręcz idealnie do przechowywania plasterków wędliny i sera.

Natomiast z myślą o wydłużeniu czasu przydatności do spożycia napoczętych warzyw przygotowano specjalne pojemniki do przechowywania pokarmu. Jednym z ciekawszych rozwiązań jest pojemnik na pomidora marki MSC. Estetyczny spodek z pokrywką wiernie odzwierciedlający wygląd pomidora zapewnia izolację przed innymi zapachami, dzięki czemu pokarm nie wysycha tak szybko. Materiał z tworzywa sztucznego można łatwo umyć pod bieżącą wodą, a także w zmywarce do naczyń. Bardzo praktyczny element przydatny w każdej lodówce. Warto dodać, że marka ma w swojej ofercie również pojemnik do przechowywania truskawek.

Dla wszystkich miłośników słodkości na zimno marka Branq przygotowała praktyczny schowek na desery. Kulista czasza wraz z podstawką umożliwia przechowywanie pokarmu w postaci zimnych deserów bez zgniecenia zawartości. Niezbędnik każdego łasucha.

Jak przechowywać wykwintne sery dojrzewające i sery pleśniowe? Najlepiej w przystosowanym do tego celu pojemniku. Deska z grubego drewna akacjowego z załączoną szklaną pokrywą idealnie się do tego nadaje. Ponadto za sprawą eleganckiego wyglądu może też służyć jako patera do podawania serowych przystawek. Przechowywanie pokarmu może być nie tylko funkcjonalne, lecz także estetyczne!

Dla tych, którzy raz na jakiś czas lubią zrobić 3 bita czy sernik na zimno, przygotowano pojemnik na torty i ciasta. Praktyczna rączka ułatwia przenoszenie ich z i do lodówki.

W twojej kuchni często goszczą włoskie potrawy? W takim razie musisz znaleźć dobry sposób na przechowywanie delikatnych ziół! Pomoże ci w tym wykonany z wytrzymałego przezroczystego plastiku pojemnik o wysokiej, wydłużonej kopule, idealny do bazylii, rozmarynu czy naci warzyw korzeniowych. Jego dodatkową zaletą jest możliwość mycia w zmywarce. 

Pozostając w śródziemnomorskich klimatach, nie możemy zapominać o szklanych butelkach z zamknięciem pałąkowym, które nadają się do przechowywania oliwy z oliwek czy sosu winegret. Bogaty wybór tego typu butelek ma w swojej ofercie marka Kilner.
 

Podobne artykuły

Ostatnio dodane artykuły