Data publikacji:

Jak przygotować domową nalewkę?

Chcesz, aby właściwości sezonowych owoców pozostały z tobą na dłużej? Sposobem na to są nalewki: radzimy, w co warto zainwestować, by móc przygotowywać je w domowym zaciszu oraz jak stworzyć swoją pierwszą, pyszną nalewkę. Spróbuj koniecznie!

Rozgrzewające nalewki na zimę

Nalewka to rodzaj napoju alkoholowego, który jest mocno zakorzeniony w polskiej tradycji. To nie typowo „imprezowy” trunek, a środek, po który sięga się często w celach leczniczych. Okazuje się, że spirytus, który jest bazą nalewek wydobywa z owoców wszystko to, co najlepsze, jednocześnie doskonale je konserwując. Przygotowując nalewki późnym latem i jesienią, masz szansę cieszyć się dobrociami płynącymi z sezonowych owoców przez całą zimę.

Jaki spirytus do nalewek wybrać?

Spirytus, z którego przygotowujesz nalewkę nie powinien mieć więcej, niż 70% - uzyskasz go, mieszając go w odpowiednich proporcjach z wodą lub z czystą wódką. Na rynku znajdziesz również spirytus dedykowany nalewkom, którego nie trzeba rozcieńczać. Warto dodać, że przygotowując nalewkę wyłącznie z owoców oraz 70-procentowego spirytusu, uzyskasz napój typowo wytrawny. Jeśli preferujesz nalewki delikatne, o słodkim smaku, dodawaj do nich nieco więcej miodu lub roztworu wody z cukrem – takie składniki przyspieszą ekstrahowanie alkoholu.

Przepis na nalewkę w kilku krokach

Można powiedzieć, że domowa produkcja nalewek jest banalnie prosta. W skrócie, ogranicza się ona do zalania wybranych owoców spirytusem oraz odstawienie ich na pewien czas. O czym jednak należy pamiętać, przygotowując swoją pierwszą nalewkę?

1. Odpowiednio przygotuj owoce

• Owoce, które posłużą do przygotowywania nalewki muszą być dobrej jakości, dokładnie umyte oraz osuszone. Na żadnym z owoców nie może znajdować się nawet drobny ślad gnicia – inaczej zepsujesz cały napój. Pamiętaj, że przed połączeniem owoców i spirytusu, muszą być one dokładnie osuszone – inaczej, w nalewce znajdzie się zbyt wiele wody.

• Pozbądź się pestek z owoców. Większość z nich zawiera w sobie cyjanowodór, który nie dość, że pozostawia gorzkawy posmak, to dodatkowo może powodować bóle głowy.

• Jeśli wybierasz słodkie owoce, po ich dokładnym wyselekcjonowaniu i przygotowaniu w praktyce możesz umieścić je w słoju. Jeśli jednak decydujesz się na cierpkie owoce, np. aronię, przed przygotowaniem nalewki zamroź je – w ten sposób, wyeliminujesz gorzkość.

2. Dobór słoja i przyprawianie

• Do pierwszego etapu przygotowywania nalewki potrzebny będzie ci słój ze szczelnym zamknięciem. Sprawdzi się także balon do wina – tzw. gąsior. Umieść w nim owoce, zasyp je cukrem lub dodaj miodu, zalej spirytusem i jeśli chcesz – dodaj wybrane przyprawy. Doskonale sprawdzą się: laska wanilii, cynamon, anyż, imbir. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzić – to owoce, a nie przyprawy muszą grać pierwsze skrzypce w nalewce.

• Wraz z większą wprawą, proporcje w nalewkach możesz modyfikować. Na samym początku jednak trzymaj się „bezpiecznej” normy: 1-1,5 l alkoholu na 1 kg owoców. Z kolei 70% alkohol uzyskasz mieszając 95% spirytus z 40% wódką w proporcji 1:1.

• Szczelnie zamknij słój i pozostaw swoją nalewkę w ciepłym, zaciemnionym miejscu na czas od kilku do kilkunastu tygodni.

3. Czas na filtrację

• Stan swojej nalewki powinieneś regularnie kontrolować. Gdy nabrała odpowiedniej barwy, ale jest przezroczysta, to najwyższa pora, aby przelać ją do butelek.

• Do filtracji przydadzą ci się zwykłe filtry z ekspresu do kawy, gęste sitko lub gaza. Czasem proces filtracji trzeba powtórzyć 2-3 razy, przy czym po każdym przelaniu nalewki należy odczekać minimum kilka dni, zanim proces zostanie ponowiony.

• Gdy przy kolejnej filtracji tylko drobne fragmenty owoców pozostają na filtrze, a nalewka jest jednorodna, możesz przelać ją do butelek. Nie oznacza to, że możesz od razu ją pić – nalewki są jak wino – im starsze, tym lepsze. Przed degustacją, warto odczekać minimum 3 tygodnie.

• Pamiętaj, że gdy nalewka znajdzie się w butelkach, powinna być przechowywana w chłodnym i ciemnym miejscu.

Nie marnotraw owoców!

Owoce, które pozostaną po przygotowaniu nalewki, mogą przydać ci się do stworzenia pysznego i zdrowego syropu na przeziębienie. Wystarczy, że zalejesz je letnią, przegotowaną wodą, dodasz miód i sok z cytryny, a następnie odstawisz w ciemne i ciepłe miejsce na 2-3 dni.

Które nalewki są najzdrowsze?

Nalewki to pyszne trunki, którymi możesz pochwalić się swoim gościom, ale i napoje alkoholowe o właściwościach leczniczych. To, jak zadziałają, zależy wprost od użytych do ich produkcji owoców.

• Nalewka z aronii znana jest z dobrego wpływu na wzrok oraz obniżania poziomu złego cholesterolu.
• Nalewka z czarnego bzu wspomaga układ trawienny, zwalczając problemy z wypróżnianiem.  Działa również przeciwbólowo.
• Nalewka z cytryn to sposób na zwalczenie różnych infekcji oraz problemów trawiennych.
• Nalewka sosnowa pomaga na kaszel i stany zapalne gardła.

Jak podawać nalewkę?

Pamiętaj, że nalewka to elegancki trunek, wymagający właściwej oprawy. Podczas przyjęcia, warto podać ją w gustownej karafce. Powinno się ją pić z chudych, wysokich kieliszków. Nalewki mogą być dobrym dodatkiem do wytwornej kolacji, ale również do deserów.

Nalewka to prosty w przygotowaniu alkohol, który może świetnie smakować, a na dodatek wspomagać twoje zdrowie. Spiesz się – to ostatni dzwonek, by przygotować takie „zapasy” na nadchodzącą zimę!
Autorka: Joanna Stanuch