Jak przygotować najlepsze przekąski na imprezę?

Powodów do organizacji spotkania z ekipą znajomych czy przyjaciół nigdy nie zabraknie. Podczas gdy pretekst może być różny, wszystkie przyjęcia mają jedną wspólną cechę. Oprócz dobrych trunków, gwoździem programu jest smaczny poczęstunek. Jakimi przekąskami zaskoczyć gości na domówce?

Przekąski – niezbędne na każdą imprezę!

Jest kilka elementów, których wprost nie może zabraknąć na niezapomnianym przyjęciu. Wśród nich z pewnością trzeba wymienić pozytywny nastrój, fajną muzykę oraz wygodną przestrzeń do siedzenia i zabawy.
Nie sposób też nie wspomnieć o doborze odpowiednich napojów. Szczególnie ważną, wręcz strategiczną kwestią jest przygotowanie apetycznego jedzenia na imprezę. Oczywiście nie ma nic złego w kupieniu gotowych produktów, jednak nie da się ukryć, że większe wrażenie zrobią własnoręcznie przyrządzone przystawki. Czym zastąpić zapychacze w postaci chipsów, chrupek czy paluszków? Podsuwamy garść kulinarnych inspiracji na oryginalne i zdrowe przekąski na imprezę.

Czerpanie z polskiej kuchni – przepisy na przystawki

W naszej rodzimej kuchni znajdziemy wiele sprawdzonych przepisów na przystawki. Niezawodną przekąską są takie specjały jak kultowy śledzik, buraczki z chrzanem, ogórki kiszone, marynowane grzyby czy wędzona kiełbasa. Szykując nasze imprezowe menu warto je uwzględnić - na pewno znajdą swoich amatorów.
Dobrym rozwiązaniem będzie ułożenie pokrojonych przysmaków na drewnianej desce lub skomponowanie z nich koreczków. Szczególnie efektownie prezentują się okrągłe deski obrotowe. Klasyczną przystawką na polskim stole są również jajka na twardo przyrządzane na rozmaite sposoby.
Wyśmienicie smakują z dodatkiem majonezu i posiekanego szczypiorku. Jeśli mamy ochotę na coś bardziej wyszukanego, możemy zrobić jajka faszerowane. Nadzienie to sprawa wyobraźni. Przygotujemy je chociażby z tuńczyka, szynki, pieczarek, papryki, buraczków, czy rozmaitych past.
Źródło: tesco.pl

Zdrowe przekąski

Jeżeli nasi goście przepadają za przegryzkami typu fit, łatwo możemy im dogodzić. Rezygnacja z kalorycznych snacków absolutnie nie oznacza wyrzekania się smacznego jedzenia na imprezie.
Kuszącą i bardzo kolorową przekąską są surowe warzywa, które kroimy w słupki i podajemy z dowolnym dipem na przykład sosem na bazie jogurtu, pastą z awokado w stylu guacamole czy tzatzikami. Do zamaczania najlepiej nadają się marchewka, seler naciowy, papryka i rzodkiewka. Możemy również przyrządzić smaczne mini kanapki ze zdrowymi dodatkami, takimi jak twarożek, chuda wędlina, kiełki czy rukola.
Dość popularne są ostatnimi czasy plasterki pomidorów przekładane mozzarellą i uwieńczone świeżymi listkami bazylii. Jeśli wolimy to połączenie na ciepło, zdecydujmy się na chrupiącą bruschettę na bagietce podpieczonej w piekarniku. Z kolei jako zdrowa przekąska na słodko świetnie sprawdzą się owocowe szaszłyki.
Z kawałków winogron, bananów, truskawek, malin, brzoskwiń, ananasów i kiwi stworzymy nie tylko smakołyk, ale i prawdziwą dekorację imprezowego stołu. Poszukując inspiracji na zdrowe łakocie sięgnijmy do przepisów na ciasteczka owsiane lub batoniki musli. W razie czego zjemy je równie dobrze na poimprezowym śniadaniu.

Przekąski z ciasta francuskiego             

Naszym potężnym sprzymierzeńcem w przygotowaniu jedzenia na imprezę jest pewien fantastyczny wynalazek kulinarny o dziesiątkach zastosowań. Przekąski z ciasta francuskiego to łatwy i szybki sposób na zadowolenie głodnych imprezowiczów. Potencjał drzemiący w schłodzonym ruloniku jest olbrzymi.
Przepisów na przystawki z jego udziałem znajdziemy bez liku. Przykładowo, kiedy zawiniemy w nie parówki, uzyskamy oryginalną alternatywę dla klasycznych hot dogów. Dobrym kompanem ciasta francuskiego jest świeży lub mrożony szpinak, który wykorzystamy do upichcenia chrupiących kopert lub pierożków, dopełniając nadzienie startym serem. 
Pomysłowe przekąski z ciasta francuskiego przygotujemy także w wersji na słodko. Smakowitą opcją są tartaletki z budyniem i owocami, ślimaczki cynamonowe lub warkocz z roztopioną tabliczką czekolady w środku.

Jedzenie na imprezę a’la fast-food

Co tu dużo kryć – większość z nas uwielbia burgery, pizzę, tosty i inne smakołyki. Często zdarza się, że w którymś momencie pada pomysł, by zamówić tego typu jedzenie na imprezę. Przewidując apetyt na nie, przygotujmy własne odpowiedniki fast-foodów. Wypieczenie pizzy w piekarniku jest naprawdę proste i tanie. Podobnie jest  z domowymi burgerami.
Jeśli chcemy uniknąć góry naczyń do zmywania, wybierzmy wersję mini, którą dużo łatwiej się poczęstować. Gdy oprócz przekąsek na zimno mamy ochotę podać coś ciepłego, doskonałym rozwiązaniem imprezowym będzie raclette. Urządzenie to, nazywane też party grillem, pozwala na wspólne grillowanie przysmaków bezpośrednio przy stole.
Składniki możemy przypiekać na specjalnej płycie lub małych patelniach. Dzięki raclette, zapewnimy nie tylko idealnie ciepłe jedzenie na imprezę, ale również umożliwimy każdemu swobodne komponowanie elementów przystawki.

Sałatki na imprezę

Potrawą, która bez wątpienia ucieszy naszych znajomych będzie sałatka. Jeśli zależy nam na zdrowej przekąsce, wykorzystajmy gotowe mieszanki sałat, pomidorki koktajlowe, grzanki i lekkie dressingi. Dla urozmaicenia dodajmy kawałki grillowanego lub podsmażanego na oliwie kurczaka, orzechy nerkowca, ser feta lub oliwki. Na bazie kaszy kuskus i wybranych warzyw przygotujemy też pyszne i lekkie taboule.
Gdy z kolei chcemy uzyskać sycące danie, poszukajmy przepisów bazujących na makaronie i ryżu z curry. Popularnym składnikiem sałatek na imprezę są nudle. Oczywiście lepiej rozejrzeć się za makaronem w czystej postaci, zamiast plądrować zupki chińskie. To na pewno zdrowsza alternatywa. Zasadniczą zaletą tego produktu jest szybkość i wygoda przygotowania. Warto przetestować kilka modnych propozycji, takich jak sałatka z tuńczyka, gyros, meksykańska, a nawet… hamburgerowa.

Naleśnikowe wariacje

Fantastyczne przekąski na zimno przyrządzimy z pomocą naleśników. Ciasto naleśnikowe doskonale sprawdzi się zamiast kupowanych tortilli, które często są napakowane chemią. Możemy z niego przygotować apetyczne rolady, na przykład z łososiem lub szynką, twarożkiem i świeżym ogórkiem. Krojąc roladę w podłużne paski otrzymamy pyszną przegryzkę.

W naleśniku możemy też umieścić dowolny farsz, chociażby ser, szpinak, pieczarki. Po pokrojeniu i obsmażeniu w bułce tartej uzyskujemy chrupiące mini krokiety, idealne do maczania w sosie czosnkowym. Świetnym pomysłem jest też usmażenie amerykańskich pancakes, pocięcie ich w niewielkie trójkąty i podanie z syropem klonowym. Westchnienia imprezowych łasuchów niemalże gwarantowane.
Katarzyna Kindlik

Ktoś o szalenie popularnym imieniu, za to nazwisku nietuzinkowym i chętnie przekręcanym. Absolutnie kręcą ją dwie rzeczy: kino i literatura, co może i brzmi banalnie, ale wierzy, że jest furtką do nieskończonych możliwości. Największą frajdę sprawia jej wszelkiej maści pisanie: od głupich wierszyków po filozofowanie. Ma w sobie odkrywcę, który ciągle popycha ją ku poszukiwaniom nowych inspiracji. Także w ludziach, których chętnie poznaje, obserwuje i  podejmuje, niekiedy mordercze, wyzwanie ich zrozumienia.

Aktualizacja: 2017-02-16 

Podobne artykuły