Data publikacji:

Jak przygotować szybki obiad z niczego?

Wracasz do domu i stwierdzasz, że nie masz, z czego przygotować posiłku? Idziemy o zakład, że w kuchni znajdziesz produkty, z których uda Ci się przyrządzić dobry i szybki obiad. Kilka inspiracji na tanie gotowanie poniżej.
Często otwierasz lodówkę i stwierdzasz, że nic w niej nie ma? A może czasem brakuje Ci tego jednego magicznego składnika, który przesądza o tym, że nie masz jak zrobić swojego ulubionego dania? Nic z tych rzeczy! Otwórz się na nowe smaki i kreatywne pomysły — zastępuj, modyfikuj i ulepszaj znane Ci przepisy. Dzięki kilku wskazówkom zawartym w tym tekście uda ci się przyrządzić szybki obiad z niczego.

Jest parę podstawowych produktów, które zawsze warto mieć w kuchni. Oczywiście listę można rozwijać i modyfikować o własne pozycje. 

Coś z niczego na obiad? Lista składników

Podstawowe produkty na dobry i szybki obiad:

1. Makaron — pełnoziarnisty o dowolnym kształcie zawsze przyda się w kuchni. To zazwyczaj główny składnik dobrych i szybkich obiadów.

2. Kasza — kolejny podstawowy składnik. Gryczana, jęczmienna czy jaglana — wszystkie jej rodzaje możesz dodać do sałatek. Dobrze smakuje też przesmażona na patelni z cebulą z dodatkiem białego sera.

3. Ryż — zamiennik makaronu. Idealny do zupy czy na deser podany ze słodkim sosem z owoców.

Wartościowe produkty na dobry i szybki obiad:

1. Świeże pomidory — warzywo nie dosyć że bogate w potas, to odnajdzie się praktycznie w każdym daniu. Pasuje do szybkich kanapek, mozzarelli czy makaronu z cukinią. Zdecydowanie warto je mieć!

2. Cebula i czosnek — typowo polskie produkty. Bez dwóch zdań każdy powinien mieć je w swojej kuchni. Warzywa dodają daniom smaku i charakteru, a do tego są bardzo zdrowe.

3. Ulubione warzywa — jeżeli posiadasz takie, bez których nie możesz żyć, na pewno łatwiej ci będzie dopasować je do każdego szybkiego obiadu z niczego.

4. Jajka — sprawdzą się zarówno, jako część obiadu, jak i dodatek do jego przyrządzenia.

Dodatki na dobry i szybki obiad:

1. Mąka — kto wie, kiedy przyjdzie czas na twoje ulubione ciasteczka? Lepiej być zawsze przygotowanym!

2. Masło — dobrej jakości ma wszechstronne zastosowanie i fantastyczny smak.

3. Oliwa z oliwek — podstawowy składnik wszelkich sosów do sałatek.

4. Jogurt naturalny — zdrowy zamiennik śmietany, znajdzie swoje miejsce w sosach, zupach i deserach.

5. Słoik miodu — świetny zamiennik cukru, który możesz stosować do różnych potraw.

6. Butelka ulubionego wina — podkręci smak niektórych potraw, ale i wyostrzy apetyt.

Przepisy na tani, dobry i szybki obiad z niczego


Omlet wydanie własne

Omlet to danie, w którym można wykazać się kreatywnością oraz zużyć większość rzeczy, które zalegają w lodówce. Możesz przygotować omlet w wersji na słodko lub na słono. Podstawa przepisu zawsze pozostaje taka sama - reszta zależy od dodatków

Składniki
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • masło klarowane do smażenia,
  • szczypta soli.

Jak przygotować?
Oddziel żółtka od białek do dwóch osobnych miseczek. Białka ubij na sztywną pianę, dodając szczyptę soli. Do żółtek wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Kiedy stworzy ci się jedna masa, delikatnie łyżka po łyżce dodaj ubitą pianę. Na patelni podgrzej masło klarowane i smaż omlet z dwóch stron na kolor złoty.

Można jeść z powidłami, ale także na przykład z sosem pomidorowym i fetą.

Zupa wiosenna

Pyszna zupa, która jest idealnym pomysłem na szybki obiad z niczego. Przed wykonaniem zobacz, jakie warzywa masz w lodówce. Mogą być to również wyciągnięte z zamrażalnika mrożonki . Sytuacja wygląda podobnie, jak z omletem — podstawę wykonuje się zawsze tak samo, a reszta zależy od pomysłu i zawartości lodówki.

Składniki:
  • litr wody,
  • porcję włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por),
  • 1 duża cebula,
  • 2 ziemniaki,
  • kostka rosołowa.

Jak przygotować?
Wszystkie warzywa pokrój na małe kawałki. Zagotuj wodę i wrzuć wszystkie warzywa. Gotuj je około 30 min. Następnie zastanów się, na jaką zupę masz ochotę. Co powiesz na pomidorowo-kalafiorową? Do garnka dorzuć pokrojone pomidory bez skórki i pokrojonego kalafiora. Kiedy warzywa będą miękkie — zblenduj wszystko razem, a następnie garnek postaw z powrotem na palnik i dodaj przecier pomidorowy — zagotuj wszystko razem i gotowe!


Przygotowanie szybkiego obiadu z niczego jest sztuką — ktoś nawet może powiedzieć, że bardzo wymagającą. To prawda. Wystarczy jednak tylko, że wyrzucimy z głowy schematy, otworzymy się na nowości i inne smaki — wtedy sztuka zmieni się w rzeczywistość. Smacznego!
Tekst: Natalia Świrska