Jak smacznie uczcić dzień czekolady? 


Tabliczka czekolady to niezawodny sposób na poprawę humoru i zastrzyk energii. Gorzka, mleczna, biała, z nadzieniem, z orzechami czy bakaliami - to nie tylko ukochany łakoć, ale właściwie ikona słodyczy. Poznajcie pomysły na ciekawe zastosowanie kakaowego Złota Azteków.

Dzień czekolady

Dla niektórych to święto trwa z pewnością cały rok, bo na zjedzenie kilku kostek pysznej słodyczy zawsze znajdzie się odpowiedni moment. Jednak, ponieważ każdy pretekst jest dobry do tego, by trochę sobie pofolgować, z tej okazji warto poświęcić czekoladzie szczególną uwagę. Podrzucamy garść inspiracji i pomysłów na kreatywne wykorzystanie jej smaku i aromatu.

Czekoladowe wynalazki

Jeśli dojdziemy do wniosku, że tradycyjna tabliczka czekolady to za mało, przed nami morze czekoladowych możliwości. Szczególnie kuszące i efektowne wydają się kuchenne gadżety w postaci fontanny czekoladowej i fondue czekoladowego.

Obie propozycje to świetne urozmaicenie domowej imprezy, rodzinnego obiadu, czy romantycznej kolacji. Fontanna czekoladowa to urządzenie, które przy pomocy specjalnego mechanizmu wprawia płynną czekoladę w ruch w taki sposób, że spływa po wymyślnej konstrukcji, dając ciekawy efekt wizualny.

Dzięki funkcji podgrzewania nic nie zastyga i możemy spędzić długie chwile na delektowaniu się przysmakiem. Druga opcja to fondue czekoladowe, w którym płynną postać smakołyku utrzymujemy przy pomocy tradycyjnego podgrzewacza. Zestaw składa się z miseczki umieszczonej na fachowej podstawce. Zwykle dołączone są również widełki, na które możemy nabijać kawałki owoców. Co zamaczać w czekoladzie?

Pysznie sprawdzą się kawałki truskawek, bananów, winogron, czy gruszek. Możemy też sięgnąć po mniej słodkie rodzaje ciast, takie jak babka czy chleb bananowy. Nieco bardziej alternatywne rozwiązanie to maczanie słonych przekąsek - na przykład krakersów, czy orzechów.

Czekolada do picia

Skoro już mowa o płynnej postaci, to od razu nasuwa się wspaniały napój, jakim jest gorąca czekolada. Jak przygotować domową czekoladę do picia? To bajecznie proste. Możemy ją przyrządzić w najzwyklejszym rondelku, stosując technikę kąpieli wodnej. Najczęściej wykorzystuje się gorzką czekoladę, ponieważ nie zasładza.

Możemy natomiast zmieszać ją z mleczną lub użyć tabliczki dowolnego rodzaju. Proces polega na umieszczeniu w garnku z niewielką ilością wody drugiego naczynia, do którego z kolei wkładamy całe lub posiekane kostki. Ważne, by miska z zawartością nie dotykała tafli wody, a ta podgrzewała się na wolnym ogniu.

Oczywiście przez cały czas mieszamy. Gdy chcemy uzyskać mniej gęstą konsystencję, dodajmy mleka lub wody. Jeżeli wolelibyśmy zbytnio nie brudzić w kuchni, możemy kupić gotową gorącą czekoladę w proszku. Na rynku dostępny jest bogaty wybór wysokiej jakości czekolad do picia, które dostępne są za równo w wersjach klasycznych, jak i smakowych. Smak napoju możemy wzbogacić wymyślnymi dodatkami - od syropów po likiery i rum. Gęstą czekoladę doskonale dopełni łyżeczka konfitury różanej, wiśniowa frużelina lub posypka z orzechów laskowych.

Zamiast tortu czekoladowego

Jednym z pierwszych smakołyków jakie przychodzą na myśl, gdy mowa o czekoladzie, jest tort czekoladowy. Dobrze przyrządzony krem czekoladowy i świeżo wypieczony aksamitny biszkopt to niewątpliwie wyśmienite zastosowanie kakaowych skarbów. Jednak sporo przy nim roboty, więc konsumujemy go raczej od święta. Na szczęście istnieje dużo więcej równie pysznych i prostszych w przygotowaniu deserów z czekoladą w roli głównej.

Bardzo smakowitym i łatwym wariantem jest przygotowanie czekoladowych muffinków. Jeśli mamy chęć na intensywne ciasto czekoladowe, koniecznie przetestujmy przepisy na brownie, słynny amerykański specjał. Idealnie smakuje w wersji podstawowej, a także wzbogaconej o kawałki orzechów lub masło orzechowe. Czekolada jest także niezawodnym składnikiem wszelakich ciasteczek, w tym typowych cookies, czyli piegowatych maślanych pyszności. Jeśli już nieco się obyliśmy z tradycyjnym przepisem, możemy nieco go zmodyfikować.

Aby ciastka były bardziej czekoladowe, dodajmy do ciasta trochę kakao. Gorzką czekoladę możemy też zastąpić białą, która z kolei wspaniale komponuje się z żurawiną. Mówiąc o czekoladowych deserach, nie sposób nie wspomnieć o musie czekoladowym. Przygotowanie tej delikatnej pianki wymaga wprawy, ale zdecydowanie warto poznać tajniki jej przyrządzania. Trudno o bardziej czekoladowy deser niż mus czekoladowy, w którym wyraża się cała kakaowa esencja.

Czekoladowe prezenty

Ogromna popularność czekolady i zamiłowanie do niej sprawia, że powstają manufaktury trudniące się pieczołowitym przygotowywaniem najwyższej jakości wyrobów czekoladowych. W takich sklepach możemy odnaleźć całą masę inspiracji na oryginalny podarunek.

Wyobraźnia czekoladowych rzemieślników nie zna granic, stąd w ofercie znajdziemy samochody, niedźwiadki, smartfony, klucze francuskie, aparaty fotograficzne, pady do konsoli i wiele innych wzorów. Wszystko naturalnie z czekoladowego tworzywa. Miłym sposobem na przekazanie komuś sympatycznej wiadomości są czekoladowe literki, które układają się w wybraną frazę. To słodki pomysł na prezent urodzinowy, ciepły gest w stosunku do przyjaciela, jak i wyznanie uczuć ukochanej osobie. 

Kakaowy relaks

Po całym dniu jakże męczącego konsumowania czekolady warto się porządnie odprężyć. Co powiecie na czekoladową kąpiel? Z uwagi na oszałamiający zapach, aromat czekoladowy jest wykorzystywany w wielu produktach do mycia i pielęgnacji ciała.

Warto rozejrzeć się za kremowymi żelami pod prysznic, peelingami, olejkami i kulami do kąpieli. Trzeba uważać, by się nie rozpędzić i nie ugryźć kawałka, bo niektóre mydła są wręcz łudząco podobne do prawdziwej tabliczki czekolady. 

Katarzyna Kindlik

Ktoś o szalenie popularnym imieniu, za to nazwisku nietuzinkowym i chętnie przekręcanym. Absolutnie kręcą ją dwie rzeczy: kino i literatura, co może i brzmi banalnie, ale wierzy, że jest furtką do nieskończonych możliwości. Największą frajdę sprawia jej wszelkiej maści pisanie: od głupich wierszyków po filozofowanie. Ma w sobie odkrywcę, który ciągle popycha ją ku poszukiwaniom nowych inspiracji. Także w ludziach, których chętnie poznaje, obserwuje i  podejmuje, niekiedy mordercze, wyzwanie ich zrozumienia. 

Podobne artykuły

Ostatnio dodane artykuły