Data publikacji:

Jak ugotować jajko aby było idealne

Kurze jajka to bardzo popularne pożywienie, które można jeść na wiele sposobów. Gotowane, smażone, surowe... Wszystko zależy od twoich preferencji! Nie zawsze jednak wychodzi idealnie takie, jak chcemy. Dzisiaj przedstawimy kilka sztuczek, jak ugotować jajko, aby zawsze wyszło idealnie.

Jak ugotować jajko na miękko

Jeżeli zawsze macie problem z tym, jak ugotować jajko na miękko, aby nie ścięło się żółtko to dobrze trafiliście. Aby jajko na miękko wyszło idealne, nie może gotować się dłużej niż 4 minuty. W zależności od wielkości jajka powinno gotować się od 2 do 4 minut.

Jak ugotować jajko na miękko, aby nie spędziło zbyt dużo czasu we wrzącej wodzie? Pamiętajcie, że białko jajka ścina się już w temperaturze 60 stopni Celsjusza, a jego żółtko 65-70 stopni. Więcej porad ogólnych znajdziecie w dalszej części artykułu.

Jak ugotować jajko na twardo

Skoro już wiecie, jak ugotować jajko na miękko, to przejdźmy teraz do jajka na twardo. Jak ugotować jajko, aby nie zmieniło się w twardy i niesmaczny kamień, a jednocześnie żółtko nie było płynne?

Jajko na twardo powinno być gotowane maksymalnie do 10 minut. W praktyce już po 6-7 minutach otrzymamy idealne jajko na twardo. Jak ugotować jajko na twardo w we wrzącej wodzie, aby nie gotowało się zbyt długo? Najlepiej poczekać aż woda zacznie wrzeć i dopiero potem zanurzyć w niej jajko (na przykład na łyżce).

Jak ugotować jajko – praktyczne porady

Już wiemy, jak ugotować jajko na miękko oraz jak ugotować jajko na twardo. Przypomnijmy – jajko na miękko gotuje się od 2 do 4 minut. Jajko na półmiękko 5-6 minut, a jajko na twardo 6-8 minut (maksymalnie 10).

Dla wielu amatorów jajek zmorą są popękane skorupki. Dzieje się tak w momencie kiedy woda zaczyna się gotować i jajka stukają o siebie, albo dno naczynia. Jak ugotować jajko, aby skorupka nie była popękana?

Odpowiedź jest bardzo prosta. Po pierwsze – im mniejsze naczynie tym lepiej. Jeżeli gotujemy tylko dwa jajka na śniadanie to należy wybrać jak najmniejszy garnuszek, aby woda przykryła jajka w całości, ale z drugiej strony jajka nie mogą mieć zbyt dużo miejsca, aby „pływać” w garnku. 

Jak ugotować jajko na twardo lub miękko bez popękanych skorupek porada druga – do gotującej się wody dodaj odrobinę soli. W ten sposób skorupki będą mniej narażone na pękanie.

Jest jeszcze trzeci sposób aby zapobiec pękaniu skorupek – delikatnie nakłuj skorupkę, aby powietrze mogło się wydostać, ale samo jajko nie wypłynęło. Możesz do tego celu użyć szpilki lub malej igły. W ten sposób pod skorupką nie wytworzy się ciśnienie, które może spowodować pękanie.

Włóż jajko do gotującej się wody

Jeżeli dalej głowisz się jak ugotować jajko aby było idealne to mamy jeszcze kilka porad.

Jednym ze skutecznych sposobów na idealny czas gotowania się jajek jest włożenie ich do naczynia dopiero gdy woda zacznie wrzeć. Jak wspominaliśmy wcześniej, białko ścina się już w 60 stopniach Celsjusza, a żółtko w 65. To oznacza, że jajko zaczyna się ścinać zanim woda zacznie wrzeć. 

Bez odpowiedniego termometra nie jesteśmy w stanie zorientować się, w którym momencie jajko zaczyna się gotować. Dlatego właśnie należy najpierw zagotować wodę, a potem delikatnie włożyć do niej jajka (na przykład na łyżce). 

Po upływie odpowiedniego czasu (2-4 minuty dla jajka na miękko i 6-8 minut dla jajka na twardo) należy natychmiast wyjąć jajka z gorącej wody i zalać je zimną, aby skończyć proces ścinania się białka i żółtka.

Potem wystarczy tylko obrać jajko ze skorupki i można rozkoszować się jego smakiem.

Możesz jeszcze poeksperymentować z czasem leżenia jajka w gorącej wodzie. Wiele osób zapytanych o to, jak ugotować jajko na miękko lub na twardo odpowiada, że czekają do zagotowania się wody, po czym zdejmują naczynie z gazu i w tej gorącej wodzie trzymają jeszcze jajka przez kilka minut.

Jak wybrać najsmaczniejsze jajko?

Chyba nikogo nie powinno zdziwić to, że najsmaczniejsze jajka pochodzą od kur z wolnego wybiegu i produkcji ekologicznej. Unikajmy jajek od kur z chowu klatkowego i ściółkowego. Obrońcy praw zwierząt wciąż uważają, że te dwa ostatnie typy chowu kur są bardzo nieetyczne i powinny zostać zakazane. Takie kury karmione są sztucznym pokarmem zawierającym wiele chemii, która znacząco wpływa potem na smak jajek.

Jaja kur z wolnego wybiegu i produkcji ekologicznej są najsmaczniejsze, ale niestety również najdroższe. Takie kury żywią się naturalnym pokarmem pozbawionym chemicznych dodatków. Najlepiej znaleźć zaufaną osobę mieszkającą poza miastem i hodującą kury dla jajek we własnej zagrodzie. 
Mamy nadzieję, że ten tekst znacząco poprawi jakość waszych śniadań i kolacji i będziecie wiedzieli jak ugotować jajko, aby nie leżało w wodzie ani minutę za długo. Nie pozostaje nam nic innego, jak życzyć smacznego i udanych sukcesów w kuchni. Do odmierzania czasu proponujemy zaopatrzyć się jeszcze w dobry minutnik do jajek, a wtedy nic was już nie zaskoczy!
Tekst: Jakub Spiryn