Poszukiwanie właściwości owoców korzystnych zarówno dla zdrowia, jak i urody stało się szczególnie popularne w ciągu ostatnich lat. Na nowo odkrywamy cechy popularnych roślin, stosując je już nie tylko w przygotowywaniu posiłków, lecz także w codziennej dbałości o wygląd. Jednym z wyjątkowych odkryć w kosmetyce i medycynie jest awokado — właściwości tego owocu mogą cię pozytywnie zaskoczyć.
Większość z nas przyzwyczajona jest do tego, aby wyrzucać pestki z owoców podczas ich obróbki. W tym przypadku jest to duży błąd. Pestka z awokado, podobnie jak jego miąższ, zawiera ogrom substancji odżywczych, które śmiało możemy wykorzystać w zabiegach pielęgnacyjnych oraz dbałości o zdrowie.
Pestka z awokado zawiera dużo błonnika oraz aminokwasów, w związku z czym warto dodawać ją do codziennych posiłków. Zmielona lub rozdrobniona, po rozmoczeniu w wodzie stanowi idealny dodatek do sałatek, jogurtów i herbatek. Spożywanie pestki z awokado zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwory, minimalizuje poziom cholesterolu we krwi, wspomaga odporność oraz przemianę materii.
Także w pielęgnacji skóry pestka z awokado znajduje szerokie zastosowanie. Po rozdrobnieniu możemy dodać ją do maseczki z awokado, aby wzmóc jej pozytywne działanie przez dostarczenie skórze jeszcze większej ilości składników odżywczych. Dodatkowo, wysuszona, a następnie zmielona w grubsze drobiny pestka z awokado może być wykorzystywana jako naturalny peeling do skóry twarzy i ciała.
Jako że pestka z awokado stanowi źródło cennego olejku, możemy dodawać ją do kremów, balsamów i odżywek do włosów. Zwłaszcza w ostatnim przypadku sprawdzi się rewelacyjnie, dodając włosom blasku i odżywiając je np. po inwazyjnych zabiegach fryzjerskich.
Pamiętajmy zatem, że zdrowie i uroda płyną przede wszystkim z natury. Warto poszukiwać potencjału nawet w najbardziej popularnych i pozornie przewidywalnych owocach — ich właściwości mogą cię pozytywnie zaskoczyć.