Jak zrobić dietetyczne ciasto na naleśniki—przepis!

Wszyscy uwielbiamy naleśniki. Kojarzą nam się ze smakiem dzieciństwa, z chwilą  przyjemności, czy zdrową słodką przekąską. Czy jednak tak faktycznie jest? Ciasto na naleśniki przyrządzane w sposób tradycyjny bez wątpienia jest bardzo kaloryczne, a dodatkowo pełne szkodliwego cholesterolu. Czy to oznacza, że musimy z nich rezygnować, żeby nasze ciało było fit? Oczywiście, że nie. Można przygotować dietetyczne ciasto na naleśniki, przepis łapcie na dole!

Tradycyjne ciasto na naleśniki

Jak wszyscy dobrze wiemy, głównym składnikiem ciasta jest mąka. Używamy zazwyczaj najbardziej znanej mąki pszennej, która jest kaloryczna i nie posiada właściwości odżywczych dla organizmu. Zawiera też gluten, na który wiele osób jest uczulonych. Nie wspominając już o zawartości cukru, którego się również nie żałuje, a który w dużych ilościach jest niebezpieczny dla organizmu.



Jak zrobić dietetyczne ciasto na naleśniki?

Mamy do wyboru kilka opcji: możemy wykorzystać do ciasta mąkę jaglaną, gryczaną, migdałową, czy też ryżową. Są to mąki bezglutenowe, także nie musicie się zastanawiać, czy będziecie mogli, czy też nie mogli ich jeść. Takie ciasto na naleśniki na pewno dostarczy Wam niezbędnych składników odżywczych i minerałów. Dodadzą nam także potrzebnej dawki magnezu, potasu i żelaza.

Zamiast cukru możemy użyć ksylitol lub stewię — wtedy ciasto będzie słodsze, a dodatkowo zdrowsze. Jeżeli chodzi o dżemy, to musimy zwracać uwagę na ich skład. Do wielu dodawane są ulepszacze i biały cukier. W okresie letnim lepiej przetworzone owoce zamienić na te świeże: maliny, jagody, czy truskawki.
Co do smażenia? Na pewno nie roślinny przetowrzony olej. Najlepiej sprawdzi się masło klarowane, czy olej kokosowy — nie dosyć, że wypełnią nam smak to na dodatek będzie to fit naleśnik.

Dietetyczne ciasto na naleśniki — przepis na 6 sztuk naleśników

— 9 łyżek mąki przez nas wybranej ( 180g)
— 3 łyżki płatków owsianych ( 45g) — należy je zmielić na wiór, posłużą zamiast jajka,
— 375 ml kefiru 0%, który jest zdrowszy niż mleko — może być bardziej płynny, po wymieszaniu ma powstać konsystencja śmietany, ( dla osób, które nie lubią kefiru można użyć mleko niskotłuszczowe),
— szczypta soli, sody i ksylitolu,
— dwie łyżki oliwy z oliwek do ciasta,
— olej kokosowy do posmarowania patelni.
Wszystko wystarczy pomieszać i możemy zacząć smażyć. Na pewno to będzie ciasto na naleśniki, w których się zakochacie.

Smacznego!