Data publikacji:

Jak zrobić domowe burgery - akcesoria, które Ci pomogą

Jeden cheat meal to nie grzech. Jeśli więc masz ochotę na coś mniej dietetycznego, zobacz, jak przyrządzić domowego burgera. Dzięki kilku prostym patentom z niezdrowej zachcianki stanie się pełnowartościowym posiłkiem.

Domowe burgery to nic trudnego

Burgery są od paru lat bardzo popularne. Jak grzyby po deszczu powstają nowe lokale serwujące to danie, które wymyślają co raz bardziej oryginalne wersje smakowe. Mamy więc ogromny wybór i nie musimy już sięgać po hamburgera z popularnych sieci fast foodów, których do swoich produktów dodają zazwyczaj duże ilości polepszaczy, cukru i sztucznych aromatów.

Burger to popularne danie, które możemy od podstaw przyrządzić samodzielnie w bardzo łatwy sposób. Domowe hamburgery są ciekawą propozycją na co dzień oraz na szczególną okazję. Będą się również nimi zajadać nasze dzieci, a my zyskujemy pewność, że jedzą pełnowartościowy posiłek. Podstawą do przyrządzenia smacznego burgera są dobrej jakości składniki. Dzięki nim,  możemy przyrządzić setki wersji smakowych. Warto podpatrzeć, jakie połączenia dodatków proponują burgerownie. 

Dobry burger nie może istnieć bez dobrej bułki.Upiecz samemu bułki do hamburgerów, które będą o wiele lepsze, niż gotowe produkty dostępne w sklepach. Jeśli chcemy, możemy również samodzielnie przygotować sosy, lub wybrać spośród gotowych te o dobrym składzie. Podstawą buregra jest kotlet z dobrej jakości wołowiny, ale jak najbardziej możemy go zastąpić kurczakiem grillowanym lub w panierce.

Jesteś wegetarianinem? Nic nie stoi na przeszkodzie, by przyrządzić kotlet z soczewicy, ciecierzycy, buraków lub dyni. Możliwości jest mnóstwo. 

Przepis na hamburgery

Przepisów na burgery jest bardzo dużo, a dodatki których możemy użyć są nieograniczone i zależą od naszych preferencji i wyobraźni. Podstawowy przepis na hamburgera to bułka, wołowe mielone mięso, ketchup, sałata i pikle. Wołowina powinna posiadać 20 % tłuszczu, najlepiej zmielić ją samodzielnie, niż kupować gotowe burgery. Mięso nie powinno być zbyt drobno zmielone i podczas formowania nie można go zbyt zbijać, gdyż otrzymamy wtedy kotlet mielony. Powinno mieć dość luźną strukturę.

Przyprawiamy je przed samym smażeniem, wystarczy sama sól, której dodajemy dość obficie. Smażyć najlepiej beztłuszczowo, na bardzo dobrze rozgrzanej patelni. Stopień wysmażenia jest uzależniony od nas, jednak prawidłowo przyrządzone mięso, powinno być lekko krwiste, dlatego wystarczy smażyć je po dwie i pół minuty z każdej strony. Na mięso możemy również położyć plaster sera.

Bułki możemy przygotować w taki sposób, w jaki piecze się bułki śniadaniowe, przed pieczeniem dobrze posypać je sezamem, który wzbogaci smak. Nie mogą one być zbyt twarde, dlatego przecinamy je na pół i delikatnie grillujemy tylko z jednej strony. Smarujemy je ketchupem i majonezem, ale możemy również przygotować inne sosy: bbq, musztardowy lub czosnkowy. Do tego liść sałaty i dobry ogórek konserwowy i nasz burger jest gotowy.

Oczywiście możemy również dodać świeże lub grillowane inne warzywa, a nawet owoce. Cebule, pomidora lub ananasa. Jeśli lubimy ostry smak, możemy przygotować ostry pomidorowy sos lub papryczkę jalapeno.

Ciekawym dodatkiem jest karmelizowana czerwona cebula. Możemy ją bardzo szybko przygotować, wystarczy podsmażyć posolone plasterki aż zmiękną. Następnie dodajemy ocet balsamiczny i brązowy cukier, smażymy przez parę minut, aż sos zgęstnieje i cukier skarmelizuje się.

Do tak przygotowanego burgera, idealne będą domowe frytki lub pieczone cząstki ziemniaka. Zamiast niego możemy użyć batatów.

Co może się jeszcze przydać?

Jeśli zależy nam, aby nasz posiłek był jak najbardziej zdrowy, najlepiej będzie przygotować burgery z grilla. Z mięsa wytopi się niepotrzebny tłuszcz i smak będzie o wiele lepszy, niż gdy usmażymy je na patelni. W ten sposób możemy też przygotować warzywa i bułki. Latem najbardziej będzie nam smakował burger na świeżym powietrzy.

Zimą przyda się grill elektryczny lub patelnia grillowa. Nie wymagają użycia tłuszczu lub jedynie posmarowania powierzchni, dzięki czemu produkty nim nie nasiąkną.

Jeśli chcemy, aby nasz burger również dobrze się prezentował, przyda się specjalna prasa do hamburgerów. Przygotujemy w niej mięso o idealnym okrągłym kształcie i odpowiedniej grubości. Dzięki temu, mięso równomiernie się usmaży i będzie ładnie się prezentować. Droższe urządzenia będą posiadały dodatkowe funkcje, np. będzie można od razu zmielić w nich mięso. Przydatne jeśli nie mamy maszynki do mielenia lub nie chcemy brudzić dwóch urządzeń.

Przeczytaj również