Jak zrobić domowe gofry?

Budki z goframi to jeden z nieodłącznych symboli miejscowości, które pełnią funkcję kurortów turystycznych. Cieplutkie gofry z rozmaitymi dodatkami to przysmak dla dzieci, a także dorosłych. Nawet ludzie będący na diecie często mają problem, aby oprzeć się słodkiej rozkoszy, jaką gwarantują delikatne wafle. Niestety wymarzony urlop dobiegnie kiedyś końca, lecz my nie musimy rezygnować ze spożywania swojego ulubionego deseru. Doskonałym smakiem gofrów możemy cieszyć się także we własnym domu. Domowe gofry smakują równie dobrze, a ich przygotowanie jest naprawdę bardzo proste. Jak zrobić gofry w zaledwie kilka chwil? Zapraszamy do zapoznania się z przepisem na chrupiące gofry.

Jak zrobić gofry — gofrownica i jej działanie

Jak sama nazwa wskazuje, gofrownica została skonstruowana w formie urządzenia specjalistycznego, które służy do przygotowywania określonej potrawy, co sprawia, że nie znajdziemy lepszego urządzenia przeznaczonego do wypiekania słodkich wafli. Czym powinna cechować się dobra gofrownica?

Przeglądając parametry poszczególnych modeli, możemy łatwo zauważyć, że największe rozbieżności dotyczą płyt grzewczych oraz samej ceny urządzenia. Płyty grzewcze są bez wątpienia najważniejszym elementem każdej gofrownicy. Prawidłowe funkcjonowanie płyt jest więc niezbędne do tego, aby całe urządzenie mogło działać właściwie. 

Większość modeli gofrownic ma dwie płyty grzewcze, które zostały wykonane w tradycyjnym kształcie prostokąta. To właśnie rodzaj zastosowanych płyt jest odpowiedzialny za wygląd gotowych gofrów.

Producenci gofrownic postanowili wykorzystać różne kreatywne pomysły, aby wzbogacić funkcjonowanie swoich urządzeń. Jednym z nich była modyfikacja wspomnianych płyt grzewczych, która doprowadziła do tego, że gotowe gofry miały określony kształt. 

Spośród bardziej popularnych rozwiązań warto wymienić płyty grzewcze w kształcie serca, a nawet... postaci z kreskówek. Ostatnie rozwiązanie zostało zastosowane przez włoską firmę Ariete, która postanowiła zaprojektować płyty grzewcze w taki sposób, aby domowe gofry wyglądały jak twarz myszki Mickey. Czy można sobie wyobrazić lepszy sposób na przygotowanie deseru dla najmłodszych?

Smak wakacji na co dzień, czyli przepis na chrupiące gofry

Bardzo dobrą informacją dla wszystkich amatorów pysznych placków jest to, że przepis na chrupiące gofry jest wyjątkowo prosty. Jedynym utrudnieniem jest konieczność posiadania specjalnej gofrownicy, która pozwoli nam na szybkie przyrządzenie ulubionego deseru. Jak zrobić gofry?

Największym sekretem wyjątkowego smaku gofrów jest właściwe przygotowanie ciasta. Jeśli chcemy uzyskać bardzo kruche i puszyste ciasto, musimy pamiętać o zachowaniu odpowiednich proporcji pomiędzy poszczególnymi składnikami. Popularna wersja przepisu na chrupiące gofry wygląda następująco:

Składniki:

— dwie szklanki mąki

— jedna szklanka mleka

— 3 jajka

— 4 czubate łyżki cukru (może to być cukier trzcinowy lub brązowy)

— trzy łyżki oleju

— szczypta soli

— płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Do przygotowania domowych gofrów warto wykorzystać mąkę pszenną lub tortową. Obecność proszku do pieczenia może dziwić, lecz jest on niezbędny do tego, by ciasto mogło swobodnie wyrosnąć. Jak zrobić gofry, aby zachować ich niepowtarzalny smak?

Przepis na chrupiące gofry zakłada przygotowanie puszystego ciasta. Do miski wsypujemy dwie szklanki mąki, a następnie dodajemy mleko, olej, cukier, sól oraz proszek do pieczenia. Jajka delikatnie rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do przygotowanej wcześniej masy, a białka ubijamy osobno do momentu uzyskania sztywnej piany.

Pozostałe składniki należy dokładnie połączyć za pomocą miksera. Kiedy masa będzie gotowa, możemy dodać do niej pianę białkową i ponownie zmiksować. Podczas miksowania musimy zwracać szczególną uwagę na to, aby ciasto nie zawierało żadnych grudek.

Gotowe ciasto przelewamy do gofrownicy, która musi zostać wcześniej rozgrzana do odpowiedniej temperatury. Jeśli chcemy zapobiec przywieraniu ciasta do płyt grzewczych, wnętrze urządzenia należy delikatnie nasmarować olejem. Czas pieczenia domowych gofrów jest zależny od posiadanej gofrownicy, ale zazwyczaj wynosi około 5‒10 minut.

Jak widać, przepis na chrupiące gofry wymaga zaledwie kilku składników, a jego przygotowanie jest nieskomplikowane.

Śmietana, żel owocowy, dżem — czyli najbardziej popularne dodatki do gofrów

Wiemy już, jak robić gofry we własnym domu. Trzeba jednak przyznać, że wafle te rzadko są konsumowane samodzielnie. Gofry to doskonały przykład deseru, którego smak w dużej mierze zależy od zastosowanych dodatków. Oczywiście nie ma tutaj żadnych ograniczeń. Domowe gofry możemy udekorować zarówno świeżymi owocami, jak i bitą śmietaną, konfiturą lub słodkimi sosami. Bardzo popularnym dodatkiem do gofrów jest także frużelina, której warto poświęcić nieco uwagi.

Frużelina może budzić różne skojarzenia, choć w rzeczywistości są to po prostu owoce podane w formie żelu. Żel ten jest chętnie dodawany do gofrów, ponieważ ma dość zwartą konsystencję oraz niepowtarzalny smak. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby także frużelinę przygotować we własnym domu.

Składniki:

— pół kilograma owoców świeżych lub mrożonych (truskawki, wiśnie, maliny, jeżyny)

— pół szklanki cukru

— sok z połówki cytryny

— 2 duże łyżki żelatyny (opcjonalnie)

—  2 nieduże łyżki mąki ziemniaczanej

Do przygotowania frużeliny możemy wykorzystać nasze ulubione owoce. Oczywiście najlepszym wyborem będą owoce świeże, lecz w ostateczności możemy użyć także mrożonych. Pierwszym krokiem jest dokładne umycie owoców, które suszymy, a następnie usuwamy z nich pestki lub szypułki. Jeśli chcemy wykorzystać duże owoce (np. truskawki), warto pokroić je na mniejsze kawałki.

Przygotowane owoce umieszczamy w niewielkim garnku i gotujemy na małym ogniu. W trakcie gotowania dodajemy cukier, sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną, którą wcześniej należy rozpuścić w 2 łyżkach wody. 

W liście składników zamieściliśmy informację o tym, że dodanie żelatyny jest opcjonalne. Żelatyna będzie mieć zasadniczy wpływ na konsystencję naszej frużeliny. Dwie łyżki żelatyny sprawią, że gotowa frużelina będzie mieć mocno zwartą strukturę. Żelatynę wystarczy rozpuścić w gorącej wodzie i poczekać aż spęcznieje. Gdy jest gotowa, dodajemy ją do owoców.

Frużelinę podgrzewany na małym ogniu do momentu, gdy całość zacznie się gotować. Wtedy możemy zdjąć ją z palnika i odstawić do ostygnięcia. Wystudzoną frużelinę wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przygotowany żel doskonale sprawdzi się także jako dodatek do innych dań. Słodką frużelinę możemy wykorzystać do naleśników, lodów, ciast oraz wielu deserów.

Mamy nadzieję, że nasz poradnik szczegółowo opisał, jak robić gofry oraz słodką frużelinę. Oczywiście każdy z nas może wykorzystać inny dodatek, który także wzbogaci smak słodkich wafli. Równie dobrym uzupełnieniem gofrów może być polewa czekoladowa lub konfitura owocowa. Domowe gofry na pewno przypadną do gustu wszystkim amatorom słodyczy.

Podobne artykuły

Ostatnio dodane artykuły