Kasza na zdrowie i piękną sylwetkę

Kasze są doskonałym źródłem energii, ponieważ zawierają dużo skrobi, zamienianej w późniejszych procesach rozkładu na glukozę niezbędną do pracy mózgu. Dostarczają również błonnika, odpowiadającego między innymi za prawidłowy rytm przemiany materii, zmniejszenie uczucia głodu, czy redukcję stężenia cholesterolu we krwi. Jak powszechnie wiadomo, mają prawdziwie zbawienny, prebiotyczny wpływ na pracę jelit, ponieważ regulują ich naturalną florę bakteryjną i pomagają utrzymać zdrowy układ pokarmowy. 

Pochodzenie

Kasze pozyskuje się z różnych zbóż, takich jak:
kukurydza – kasza kukurydziana
pszenica – kasza bulgur, kuskus
jęczmień – kasza pęczak, kasza jęczmienna perłowa
proso – kasza jaglana
gryka – kasza gryczana
komosa ryżowa – quinoa
Łuski ziaren nie są oczyszczane, dlatego to, co w kaszy najcenniejsze, pozostaje nienaruszone. Z ziaren są natomiast usuwane nieprzyswajalne, niejadalne części. Kaszę otrzymujemy w procesie polerowania, krojenia, mielenia i prażenia. Im mniej rozdrobnione ziarno, tym więcej składników odżywczych!

Dlaczego warto jeść kaszę

Kasze obfitują w witaminy z grupy B, poprawiające nastrój i sprawność intelektualną. Wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego, dlatego zaleca się je szczególnie osobom w stanie napięcia nerwowego, ze skłonnościami do depresji. Ale zdrowie psychiczne to nie wszystko - zawartość tiaminy, czyli witaminy B1, to gwarancja prawidłowego rozwoju kości. Ryboflawina, witamina B2, wspomaga układ odpornościowy, leczenie anemii oraz chorób jamy ustnej. Witamina B3 - niacyna – syntetyzuje hormony płciowe i tworzy czerwone ciałka krwi. Witamina B6 -  pirydoksyna – łagodzi skurcze mięśni, ułatwia wchłanianie białek i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a także bierze udział w procesie tworzenia przeciwciał. Witamina B9, czyli kwas foliowy, wspomaga pracę układu krwiotwórczego i nerwowego. Oprócz tego kasza zawiera witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem opóźniającym procesy starzenia, wpływa na płodność i zapobiega chorobom sercowo-naczyniowym. Porównując wartości odżywcze - ryż, makaron i ziemniaki zostają za kaszą daleko w tyle.
 

Jak przygotować kaszę

Istnieje mnóstwo rodzajów kasz, dlatego nietrudno o urozmaiconą dietę. Na słodko, na słono – opcji jest naprawdę wiele, przepisów jeszcze więcej, a ich przygotowanie jest proste i nie zajmuje dużo czasu. Jedną szklankę kaszy gotujemy w dwóch szklankach wody. Warto ją wcześniej przepłukać, aby pozbyć się goryczki. Można ją podawać jako dodatek do dań obiadowych, deserów, zdrowych koktajli, przygotowywać pyszne śniadania, oraz najlepsze – dania jednogarnkowe. Posiłki zawierające kasze to prawdziwe bomby energetyczne o niskiej kaloryczności, dlatego jeśli dbasz o piękną sylwetkę, koniecznie wypróbuj nasze przepisy! 

Burgery z łososia z kaszą jaglaną

  • 250 g filetu z łososia
  • 4 kawałki suszonych pomidorów w oliwie
  • 1/3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 3 łyżki cebuli pokrojonej w kosteczkę
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka musztardy
  • szczypta ostrej papryki w proszku
  • sól i pieprz, sok z cytryny lub limonki, oliwa

Zdjąć skórę z łososia i oczyścić z ości. Następnie drobno pokroić na małe kawałeczki. Posiekać suszone pomidory i dodać razem do miski. Można również rozdrobnić składniki w malakserze. Na oliwie zeszklić cebulę z dodanym pod koniec czosnkiem i posiekaną pietruszką. Zblendować kaszę jaglaną na pastę i dodać z musztardą do pozostałych składników. Całość doprawić solą, pieprzem, papryką i sokiem z limonki. Dokładnie wymieszać i uformować z masy 4 burgery. Na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką smażyć kotlety około 2 minuty z każdej strony.

Kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem 

  • 1 por
  • 2 łyżeczki oliwy extra
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 woreczek (100 g) kaszy gryczanej
  • 1/2 paczki (225 g) mrożonej marchewki z groszkiem pokrojonych w kosteczkę
  • 250 ml bulionu
  • szczypiorek
  • opcjonalnie: chili, sos sojowy
Pokrojony por podsmażyć na rozgrzanej oliwie, dodać masło i pokrojonego w kosteczkę kurczaka. Dodać tymianek i pieprz, smażyć około pięciu minut. Dosypać surową kaszę i mieszać przez trzy minuty, następnie dodać mrożoną marchewkę z groszkiem, doprawić solą i smażyć jeszcze przez krótką chwilę. Wlać gorący bulion i gotować pod przykryciem przez dziesięć minut, zdjąć pokrywkę i gotować kolejne pięć minut. Na koniec posypać całość chili i szczypiorkiem, a w razie potrzeby doprawić sosem sojowym.

Bakłażan faszerowany kaszą pęczak

  • 1 bakłażan
  • 1 ząbek czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego, 1 łyżeczka czerwonej papryki słodkiej lub wędzonej, 1/2 łyżeczki kurkumy, szczypta ostrej papryki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/4 szklanki kaszy pęczak
  • kawałek papryczki chili
  • 1 pomidor (ok. 300 g)
  • świeża kolendra
Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Przeciąć bakłażana na pół, miąższ naciąć w kratkę na głębokość 1 cm. Natrzeć go jedną łyżką oliwy z czosnkiem i przyprawami. Piec w żaroodpornym naczyniu 30 minut. Kaszę gotować do całkowitego wchłonięcia wody. Z podpieczonego bakłażana łyżką wyjąć miąższ. Na patelni z oliwą podsmażyć kaszę, dodać obranego i pokrojonego pomidora. Podsmażać jeszcze przez pół minuty, następnie wyłożyć farsz na wydrążone połówki bakłażana. Zapiekać 30 minut.

Jaglanka na soku jabłkowym

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • opcjonalnie 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 2 i 1/2 szklanki soku jabłkowego (używam soku ekologicznego 100%)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
Kilkakrotnie opłukać kaszę, zmieniając wodę. Następnie wsypać ją do rondelka i dodać siemię lniane (jeśli używamy), 2 szklanki soku jabłkowego i cynamon. Gotować na wolnym ogniu przez około 25 minut, do momentu, gdy kasza będzie miękka. Podawać z dowolnymi dodatkami – miodem, jogurtem, odrobiną soku z cytryny, bakaliami, orzechami lub owocami.

Przepisy i zdjęcia pochodzą ze strony www.kwestiasmaku.com

Więcej zdrowych i smacznych przepisów znajdziesz TUTAJ

Ostatnio dodane artykuły