Kawiarka czy zaparzacz — jak zrobić kawę bez prądu?

Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów w naszym kraju. Według danych GUS-u pije ją codziennie nawet 60% Polaków. Każdy z nich ma swoją ulubioną „małą czarną” i nie zawsze jest to kawa z ekspresu. Czasami do przygotowania napoju używana jest kawiarka lub zaparzacz.

Polacy piją kawę

Trudno byłoby znaleźć dorosłego Polaka, który nie słyszał o kawie. Napój jest powszechnie pijany nad Wisłą. W ciągu ostatniej dekady jego spożycie w Polsce wzrosło o 80% — według danych Ministerstwa Skarbu Państwa. Natomiast Ogólnopolskie badanie kawowych preferencji Polaków potwierdziło, że 51% z nich nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez „małej czarnej”. Chociaż nie każdy wie, jak zrobić kawę tak, by wydobyć z niej jak najwięcej aromatu i smaku, większość z nas ma swój ulubiony rodzaj czarnego napoju i sposób jego parzenia. Według badań MK Cafe 47% Polaków preferuje rano kawę z mlekiem, 34% wybiera mocne espresso, a 11% stawia na aromatyczne cappuccino. Niektórzy wolą po prostu kawę po turecku, inni wybierają parzenie kawy w kawiarce lub w ekspresie, jeszcze inni używają zaparzacza do kawy. Dziś zajmiemy się właśnie tym, jak zrobić kawę bez użycia prądu. Czy lepsza będzie do tego kawiarka, czy zaparzacz?

Kawa mielona — jak prawidłowo przygotować ją do parzenia?

To, w jaki sposób kawa zostanie zmielona, jest podstawowym czynnikiem wpływającym na jej smak, aromat i jakość. Dane firmy badawczej AC Nielsen pokazują, że w Polsce najczęściej sprzedawana jest kawa mielona (80%), ale z roku na rok rośnie udział kawy ziarnistej, czyli podążamy za tendencjami panującymi w Europie (np. w Wielkiej Brytanii udział kawy mielonej w sprzedaży to tylko 20%). Świadczy to o coraz większej świadomości Polaków na temat tego, w jaki sposób zrobić kawę, by wydobyć z niej najlepsze walory smakowe.

Kawa mielona może mieć różną gradację. Gruboziarnista przypomina duże kryształy soli i najczęściej wykorzystuje się ją w zaparzaczach, a także w ekspresach przelewowych. Kawa średnio zmielona (niczym ziarenka piasku) będzie zaś odpowiednia do zaparzania w kawiarkach, pozwala na wydobycie mocnego aromatu i przygotowanie intensywnego naparu. Kawę mieloną drobno wykorzystuje się w ekspresach ciśnieniowych, natomiast bardzo drobno mielona kawa o konsystencji mąki służy do zaparzania klasycznej kawy po turecku. Dobranie odpowiednio zmielonych ziaren do sposobu parzenia jest koniecznością, jeśli chce się wydobyć z napoju właściwe walory smakowe i aromatyczne.

Młynek do kawy też ma znaczenie

Nie bez znaczenia jest także sam proces mielenia i to, jakie urządzenie do tego wykorzystujemy. Na rynku możemy znaleźć młynki do mielenia kawy ostrzowe i żarnowe. Te pierwsze są tańsze, ale podczas mielenia podgrzewają kawę, co sprawia, że traci ona część swojego aromatu, a do tego nierównomiernie rozdrabniają ziarenka. Bariści i miłośnicy kawy zdecydowanie polecają młynki żarnowe, które nie dość, że są trwalsze, to jeszcze ścierają, a nie tną kawę, nie podgrzewają ziarenek i wytwarzają mniej pyłu kawowego. W wielu modelach młynków można ustawiać grubość mielenia ziaren. Gdy już przygotowaliśmy kawę do parzenia, warto teraz dowiedzieć się, jak zrobić kawę bez prądu. Można do tego wykorzystać dwa popularne urządzenia — jeden pochodzenia francuskiego, a drugi włoskiego. Sprawdźmy, jak parzyć kawę w kawiarce, a także w jaki sposób używać zaparzacza do kawy.

Parzenie kawy w kawiarce

Kawa mielona może być zaparzana w urządzeniu, jakim jest kawiarka, która funkcjonuje także pod nazwą makinetka, utworzoną od włoskiego macchinetta del cafe, i właśnie na Półwyspie Apenińskim to urządzenie jest najpopularniejsze. Nic dziwnego, konstruktorem kawiarki był Włoch Alfonso Bialetti, a urządzenie zostało opatentowane w 1933 roku. Metoda parzenia kawy w kawiarce oparta jest na wykorzystaniu ciśnienia. Urządzenie przypomina nieco czajnik, ma zbiornik na wodę w dolnej części, lejek z sitkiem oraz górny zbiornik do naparu z kawy. Obsługa kawiarki nie jest skomplikowana. Wystarczy nalać do zbiornika wodę, nałożyć sitko, które przysypuje się zmieloną kawą (nie ubijamy, można delikatnie uderzyć kawiarką o blat, aby kawa się ułożyła) i postawić kawiarkę na gazie. Po około pięciu minutach napar jest już gotowy. Jak działa kawiarka? Wrząca w dolnym zbiorniku woda generuje parę, która następnie wypycha tę wodę do góry przez sitko z kawą (sitko filtruje fusy), po czym napój zbiera się w górnym naczyniu. Metoda parzenia kawy w kawiarce to doskonały sposób, jeśli chcemy przygotować bardzo aromatyczny, intensywny napar, a nie dysponujemy ciśnieniowym ekspresem.

Na rynku można znaleźć kawiarki aluminiowe i stalowe. Pierwszy rodzaj jest zazwyczaj tańszy, takiej kawiarki nie należy myć środkami chemicznymi, a samo urządzenie jest mniej trwałe niż stalowe. Dodatkowo wersja aluminiowa ma przeważnie nierównomierną strukturę, co sprawia, że trudniej jest czyścić takie urządzenia. Kawiarki stalowe są trwałe i łatwiejsze w czyszczeniu, a niektóre modele są przystosowane do użytkowania na płytach indukcyjnych.

A może jednak zaparzacz do kawy?

W jaki sposób zrobić kawę bez prądu, korzystając z rozwiązań innych niż kawiarka? Najlepszym wyjściem będzie zaparzacz do kawy, nazywany też praską francuską, French press, francuskim tłoczkiem lub kafeterią tłokową. Jak sama nazwa wskazuje, urządzenie to pochodzi z Francji, w której używane było już w XIX wieku, chociaż opatentował je dopiero Włoch Attillo Calimani w 1929 roku. Jednak zaparzacz do kawy został udoskonalony we Francji w 1958 roku przez Faliero Bondaniniego i stamtąd rozpoczął swój podbój świata. Obecnie tego rodzaju urządzenie doceniane jest przez wielu koneserów kawy. Dzięki zaparzaczowi napar ma bogaty i głęboki smak, a także niesamowity aromat. To prawdziwa gratka dla wielbicieli czarnego napoju. Idealny smak uzyskuje się, łącząc świeżo mieloną kawę z dokładnie kontrolowanym czasem zaparzania (około trzy‒cztery minuty), co łato uzyskać właśnie za pomocą French press. Jego obsługa jest niezwykle prosta: wystarczy wsypać dwie łyżki grubo zmielonej kawy na 200 ml gorącej, ale nie wrzącej wody, potem wkładamy tłoczek do zaparzacza i czekamy cztery minuty. Ostatnia czynność to delikatne dociskanie tłoka do dna.

Zaparzacz do kawy pozwala uzyskać wyjątkowy smak naparu, ale wymaga użycia odpowiedniej kawy, najlepiej typu speciality. W zależności od indywidualnych preferencji można zdecydować się na kawę jasno paloną lub ciemną, ale zawsze koniecznie świeżo zmieloną. Lepszą jakość naparu uzyska się, stosując wodę przefiltrowaną. Należy także pamiętać o natychmiastowym przelaniu naparu, gdy opuścimy tłok na dno, żeby zachować odpowiedni aromat.

Zarówno kawiarka, jak i zaparzacz to idealne urządzenia do parzenia kawy intensywnej o wysokich walorach smakowych. Tak naprawdę wybór odpowiedniego sposobu parzenia kawy zależy od indywidualnych preferencji i to właśnie one powinny być decydujące w wyborze metody. Skoro wiemy już, jak zrobić kawę, warto teraz wypróbować tę wiedzę w praktyce. Życzymy wszystkim udanego relaksu przy filiżance ulubionej kawy! 

Ostatnio dodane artykuły