Kuchenni celebryci - książki kucharskie znanych i lubianych


Od nich uczy się gotować cały świat. Zarażają pasją i pokazują nowe smaki w kuchni. Poznacie najbardziej znanych kucharzy w Polsce i na świecie. Przedstawiamy ich sylwetki, propozycje ich książek kucharskich oraz ciekawe przepisy.

Piekielnie smaczny Gordon Ramsay

Ten szkocki kucharz znany z ciętego języka jest jednym z najlepiej zarabiających w branży kulinarnej. Gordon Ramsay jest autorem wielu książek kulinarnych i programów telewizyjnych. Firmuje swoim nazwiskiem 30 restauracji na całym świecie.

Mimo, że w kuchni jest wulkanem energii, każda jego potrawa musi być perfekcyjna. Potrafi wyczarować wykwintne dania z najprostszych składników, o czym można przekonać się w jego książce Pasja smaku. Przepisy z restauracji Aubergine. Gordon Ramsay podpowiada również, jak wykonać trudne restauracyjne potrawy w domowym zaciszu oraz w jaki sposób dekorować dania.

Jeśli przeraża Cię perfekcja i szukasz bardziej swojskich i szybkich przepisów, sięgnij po książkę kucharską Gordona zatytułowaną Dania w 5 minut. Znajdziesz w niej przepisy na zupy, przekąski, dania z makaronem oraz sałatki.

Zupa z groszku i mięty z szynką parmeńską – z książki Dania w 5 minut

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy i trochę do skropienia
  • 4 plastry szynki parmeńskiej, posiekane
  • sól morska i czarny pieprz
  • duża garść mięty, samych listków (ok. 6 gałązek)
  • 500 g groszku (świeżego lub mrożonego)
  • 200 g śmietanki crème fraîche

Rozgrzać oliwę na patelni. Posypać szynkę parmeńską pieprzem i usmażyć na dużym ogniu, mieszając, aż się zrumieni i będzie chrupiąca. Odsączyć w durszlaku, następnie na papierowym ręczniku.

Wrzucić listki mięty do średniego rondla z osolonym wrzątkiem. Doprowadzić do wrzenia i dodawać groszek. Gotować 2-3 minuty, aż groszek zmięknie, ale będzie nadal jaskrawozielony. Odsączyć, zachować płyn.

Groszek i miętę wrzucić do miksera. Dodać tyle gorącego płynu (ok. 500 ml), żeby zakrył stałe składniki i zmiksować. Dodać trochę oliwy i 4 łyżki śmietanki. Przyprawić sobą i pieprzem do smaku i miksować pulsacyjnie przez kilka sekund.

Przelać zupę do podgrzanych miseczek. Dodać resztę śmietanki. Podsypać chrupiącą szynką parmeńską i podawać.

Jamie Oliver i jego superfood

Sympatyczny, pełen energii i pasji do gotowania, którą zaraża każdego, kto tylko przeczytał książkę lub oglądał jego program kulinarny. Jamie Oliver, bo o nim mowa, bawi się kuchnią a jednocześnie podchodzi do niej z głową, tak by przyrządzane potrawy były nie tylko smaczne, ale przede wszystkim zdrowe.

Jamie Oliver przekonuje, by fast food zamienić na superfood. To nie tylko konkretne potrawy czy składniki ale przede wszystkim zmiana nastawienia i stylu życia. O tym, w jaki sposób to zrobić, przekonacie się w najnowszej książce Jamiego Olivera Superfood na co dzień. To zbiór ponad 120 przepisów oraz rozdział „Żyj dobrze”.

To w zasadzie też przepis, ale na życie - dobre i pełne radości. Jeśli chcesz gotować nie tylko zdrowo, kolorowo i pysznie ale również z głową i tak, by na składniki nie wydać całego majątku, polecamy książkę kucharską Gotuj sprytnie jak Jamie. Sprytnie czyli tanio, szybko, z tego co zostało w lodówce i z wykorzystaniem sezonowych składników.

Sardynki z burakami, chrzanem, jogurtem i pieczywem żytnim – z książki Superfood na co dzień.

Składniki:

  • 300 g surowych buraków baby w różnych kolorach
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki tartego chrzanu ze słoika
  • 4 czubate łyżki jogurtu naturalnego
  • 8 świeżych filetów z sardynek ze skórą bez łusek
  • oliwa extra vergine
  • 1 cytryna
  • 4 gałązki świeżego koperku
  • 4 małe kromki chleba żytniego z ziarnami

Odkrój i zachowaj liście buraków, a buraki wyszoruj do czysta. Gotuj je w garnku z wrzątkiem ok. 35 minut, zależnie od wielkości, aż zmiękną. Przez ostanie kilka minut gotuj na parze liście w durszlaku z burakami. Odcedź buraki, zachowaj trochę wrzątku z gotowania, i połowę, najlepiej te czerwone, włóż do blendera razem z octem i chrzanem. Zmiksuj je na bardzo gładką masę, rozrzedzając odrobiną wody z gotowania, jeśli trzeba, skosztuj i dopraw do smaku. Rozsmaruj jogurt na dwóch talerzach i przemieszaj go z masą buraczaną, tworząc esy-floresy – wykaż się kreatywnością!

Postaw suchą nieprzywierającą patelnię na średnim ogniu i połóż na niej filety z sardynek, skórą do dołu. Smaż je ok. 4 minuty, żeby skóra zrobiła się megachrupiąca, a mięso – miękkie i soczyste. Nie ruszaj ich podczas smażenia!

W tym czasie pokrój pozostałe buraki na ćwiartki i przemieszaj z 1 łyżeczką oliwy. Skrop ugotowane liście sokiem z cytryny. Rozłóż buraki i liście na talerze z masą buraczaną, a na wierzch nałóż chrupiące sardynki. Posyp całość koperkiem i podawaj z chlebem żytnim oraz łódeczkami cytryny do wyciskania. Taki chleb jest bardzo smaczny, a tosty z niego mają bardziej wyrazisty, orzechowy smak.

Pascal Brodnicki – Po prostu gotuj!

Czas na polskich kuchennych celebrytów. Kto nie zna tego przystojniaka z francuskim akcentem? Pascal Brodnicki swoje polsko-francuskie korzenie pokazuje również w kuchni. Znany jest z programów telewizyjnych i książek kucharskich. Jedna z nich, Po prostu gotuj, to zbiór przepisów z całego świata, prostych w wykonaniu nawet dla najbardziej początkujących w kuchni.

Pascal razem ze swoją żoną Agnieszką Mielczarek stworzyli niecodzienną książkę, która będzie z Tobą przez cały rok. Dobre życie. Dieta i rozwój z coachem zdrowia, pokazuje jak kuchnia może doprowadzić nas do poprawy samooceny i zmienić nasze życie na lepsze. Pascal Brodnicki z żoną motywują w chwilach zwątpienia. Gdy więc znowu będziesz chciała sięgnąć po fast fooda, do ręki weź książkę Pascala.

Gazpacho – z książki Dobre życie. Dieta i rozwój z coachem zdrowia
          

Składniki:

  • 1 kromka czerstwego jasnego pieczywa
  • 6 łyżek dobrej oliwy
  • 4 łyżki czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka papryki, ostrej lub łagodnej – wedle uznania
  • 600 g pomidorów
  •  1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duży ogórek
  • 1 papryka żółta, 1 czerwona, 1 zielona
  • 1 papryczka chili
  • 6 dużych liści bazylii lub mięty
  • 300 ml bardzo zimnej wody
  • 12 kostek lodu (jeśli zupa jest ciepła, a chcemy ją od razu  zjeść)
  • sól, pieprz

Chleb miksujemy w blenderze. Oliwę, ocet i paprykę ubić trzepaczką w misce, dodać do tego pokrojone w drobną kosteczkę pomidory i zmiksowany chleb.

Umyte papryki, ogórka oraz chili, pokrój w drobniutką kosteczkę i dodaj do miseczki z chlebem. Cebulę z czosnkiem pokrój i zmiksuj w blenderze, a następnie połącz z resztą składników. Dodaj posiekane zioła (zupa musi być intensywna w smaku).

Na koniec wlej zimną wodę, pilnując, by konsystencja była gęsta. Włóż zupę do lodówki lub dodaj kostki lodu. Gazpacho podawaj bardzo schłodzone.

Moje wypieki – przepisy z bloga Doroty Świątkowskiej

W naszym zestawieniu nie mogło zabraknąć gwiazd Internetu. Na szczycie kulinarnej blogosfery jest Dorota Świątkowska. Jej blog Moje Wypieki specjalizuje się w słodkościach, tortach i innych deserach. O sukcesie blogu świadczą tytuły Bloga Roku 2008 i Blogera w 2009, oraz oczywiście tysiące fanów w Polsce.

Książka Moje wypieki i desery na każdą okazję to zbiór niepublikowanych dotąd przepisów, nie tylko na słodkości. Dodatkowo znajdziemy w niej porady jak zrobić idealną kruszonkę czy lukier oraz przelicznik kuchenny. Dorota prywatnie jest mamą dwójki dziewczynek, które często pomagają jej podczas gotowania.

 W swojej książce Moje wypieki i desery. Dla Dzieci Dorota zachęca do gotowania dla dzieci i z dziećmi. Jej przepisy są niezwykle kolorowe, a jednocześnie zdrowe, ponieważ Dorota jest fanką zdrowej żywności i „odchudzania” deserów.

Szyszki z ryżu preparowanego – z książki Moje wypieki i desery na każdą okazję

Składniki:

  • 400 g masy kajmakowej (np. z puszki)
  • 90 g ryżu preparowanego (1 opakowanie)
  • 50 g połamanej białej czekolady
  • 50 g połamanej mlecznej czekolady

Masę kajmakową z puszki równo rozlać do dwóch małych rondelków. Do jednego z nich dodać połamaną białą czekoladę, do drugiego – czekoladę mleczną. Ustawić na kuchence, na małym ogniu i podgrzać, cały czas mieszając, do roztopienia się czekolady. Następnie przelać do dwóch oddzielnych większych misek gotowe masy. Do każdej z nich dodać po 45 g ryżu preparowanego, wymieszać.

Lekko zwilżyć dłonie wodą. Nabierać większe porcje ryżu i formować na kształt szyszek (lub kulek) Jeśli masa będzie sprawiała trudno formować, można na krótko wstawić miseczkę do lodówki, aby zastygły. Przełożyć do papilotek. Można je przechowywać w lodówce do 7 dni.

Jagoda Gorol

Z zawodu i zamiłowania fotograf. Najbardziej ukochała sobie fotografię reportażową i portretową. Fanka wszystkiego co związane z fantastyką, dlatego często można ją spotkać z padem lub książką w ręku. Niedawno odkryła pasję do gotowania, szczególnie tego zdrowego.

Podobne artykuły

Ostatnio dodane artykuły