Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy!

W tym dniu wszyscy wielbiciele pizzy mają obowiązek zjeść choć jeden kawałek!

Historia pizzy

Pierwsze wzmianki na jej temat pochodzą ze starożytności. Co ciekawe, zanim ciasto z dodatkiem oliwek było pieczone w starożytnym Rzymie, można je było spotkać Grecji.

Powstanie pierwszej nowoczesnej pizzy sięga czasów zjednoczenia się Włoch, kiedy to na cześć przybyłej do Neapolu królowej Margherity miejscowy piekarz upiekł pizzę w barwach królestwa, czyli zielonym (bazylia), białym (mozzarella) i czerwonym (sos pomidorowy). Od tego momentu potrawa stała się niesłychanie popularna i dziś można ją zjeść niemal w każdym zakątku świata.

Przypuszcza się, że potrawę w rodzaju pizzy podawali już starożytni Grecy. Były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem, posypane ziołami. Z Grecji (ok. 500 p.n.e.) trafiły do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy.

Przepis na pizzę

Ciasto:

  • 300 g mąki typu 00
  • 150 ml wody
  • 10 g drożdży
  • 5 g soli
  • 5 g cukru
  • 20 ml oliwy

Sos:

  • 1 puszka obranych pomidorów
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 pęczka świeżej bazylii
  • sól, pieprz, 1 łyżeczka cukru
  • 2 kulki mozzarelli

Sposób przygotowania:

W wodzie rozpuść drożdże, sól i cukier. Do mąki dolej roztwór. Połącz składniki i chwilę ugniataj. Dodaj olej i dalej ugniataj. Kiedy ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję, odłóż je do miski, przykrywając ściereczką. Powinno wyrosnąć w ciągu godziny.

Podrośnięte ciasto na pizzę posmaruj sosem, następnie dodaj mozzarellę i ulubione składniki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 250℃ przez około 10 minut, do zarumienienia się boków pizzy.

Rodzaje pizzy

Na świecie powstało wiele różnych odmian pizzy, dlatego jest w czym wybierać. We Włoszech, ojczyźnie pizzy, wyróżnia się dwie charakterystyczne odmiany: neapolitańską i rzymską, ale na tym nie koniec.
  • Pizza neapolitańska ma grubsze ciasto –  od 1 do 2 cm (aby dobrze podtrzymywało składniki) oraz mocno zarumienione i podniesione brzegi. Zazwyczaj daje się na nią trzy składniki: sos pomidorowy (czerwony), rukolę (zielony) i mozzarellę (biały).
  • Pizza rzymska jest bardzo cienka (maksymalnie 3 mm) i nie ma zaokrąglonych brzegów.
  • Pizza sycylijska - zazwyczaj prostokątna, ser ukryty jest pod sosem, zawiera niewiele dodatków. We Włoszech nazywana "sfincione".
  • Pizza nowojorska - wyróżnia się chrupiącym brzegiem oraz miękkim ciastem na środku placka (kawałek bez problemu składa się na pół). Znawcy twierdzą, że na jej smak wpływa wysokoglutenowa mąka oraz nowojorska woda.
  • Calzone - pizza w kształcie pieroga. Tradycyjnie wykonaną pizzę przykrywa się drugą połową placka i zawija dokładnie brzegi.
Do pizzy można dorzucić przeróżne dodatki. Do najpopularniejszych należą: pieczarki, cebula, pomidory, oliwki, ananas, wędlina, owoce morza, a nawet słodkie owoce i sosy.

Podobne artykuły

akcesoria do gotowania dla dzieci

Akcesoria do gotowania dla dzieci. Co kupić?

2021-05-31
Twój maluch narzeka na nudę? Jest na to sposób: to zabawa w gotowanie. Dla dzieci to prawdziwa frajda, a dla rodziców – odrobina wytchnienia. Oczywiście najpierw musisz zrobić małe zakupy, czyli nabyć zabawkową kuchnię oraz niezbędne akcesoria. Poniżej znajdziesz szczegółowe informacje na temat wszystkich tych produktów.
z czego blat kuchenny

Z czego blat kuchenny? Wady i zalety różnych rozwiązań

2021-05-26
Podczas urządzania kuchni trzeba pamiętać o wielu aspektach, które będą miały wpływ na funkcjonalność pomieszczenia. Dobór materiałów, zasada trójkąta roboczego czy zachowanie odpowiednich odległości to tylko kilka spośród najważniejszych składników, które wchodzą w skład przepisu na kuchnię idealną. Na tym jednak nie koniec – rodzaj blatu kuchennego przekłada się na sposób użytkowania kuchni i w dużej mierze decyduje o finalnym efekcie dekoracyjnym.
kuchnia glamour

Urządzamy kuchnię w stylu glamour

2021-05-20
Lubisz wnętrza eleganckie? Podobają ci się meble na tzw. wysoki połysk? W takim razie to dla ciebie będzie kuchnia glamour – ten styl sprawdza się nie tylko w salonie czy sypialni. Zapraszamy do poniższego poradnika. Opowiadamy w nim o tym, czym charakteryzują się wnętrza glamour oraz zdradzamy patenty na to, jak urządzić kuchnię w takim klimacie.
nowoczesne małe kuchnie w bloku

Jak urządzić nowoczesne małe kuchnie w bloku? Sprawdzone pomysły

2021-04-23
Szukasz sprawdzonego przepisu na nowoczesną małą kuchnię w bloku? Niestety, nie ma jednej receptury, która zapewni ci stylizacyjny sukces. Tak jak ulubione dania możesz przygotować na wiele różnych sposobów, tak istnieje wiele przepisów na udaną kuchenną aranżację. Poniżej znajdziesz kilka wskazówek, które mogą być pomocną inspiracją.