Data publikacji:

Olej rycynowy: zastosowanie. Czy można stosować olej rycynowy na zaparcia?

Olej rycynowy to naturalny produkt o właściwościach leczniczych i pielęgnacyjnych. Pomaga na zaparcia, doskonale wpływa na stan cery oraz włosów. Jakie jest zastosowanie oleju rycynowego? W jaki sposób go przyjmować? Sprawdź w artykule!

olej rycynowy

Olej rycynowy – co to jest?

Olej rycynowy to zdrowy tłuszcz roślinny otrzymywany z nasion rącznika pospolitego. Zwykle wyciska się go na zimno, dzięki czemu zachowuje on szereg cennych właściwości leczniczych. Co ciekawe, olej rycynowy po wytłoczeniu wygotowuje się z wodą. Zabieg ten ma na celu rozkład toksycznego białka zwanego rycyną, które znajduje się w nasionach.

Olej rycynowy ma postać gęstego, żółtego płynu. Olej rycynowy znalazł swoje zastosowanie w branży spożywczej, kosmetycznej czy też medycynie naturalnej. Dodatkowo jest niezwykle tani – nieduża buteleczka kosztuje zaledwie kilka złotych.

Olej rycynowy – właściwości

Olej rycynowy znany jest ze swoich właściwości leczniczych i pielęgnacyjnych. Wspomaga leczenie różnych dolegliwości, pozytywnie wpływa na stan skóry oraz włosów. Zawiera on mnóstwo zdrowych kwasów tłuszczowych, a także flawonoidy i kwercetynę. Olej rycynowy wyróżnia się następującymi właściwościami:

  • ma działanie przeciwzapalne, przeciwgrzybicze i przeciwbólowe,
  • pobudza krążenie,
  • wzmacnia układ odpornościowy,
  • łagodzi bóle,
  • ma działanie przeczyszczające,
  • wygładza i nawilża skórę,
  • wzmacnia włosy i przyspiesza ich wzrost.

Olej rycynowy – zastosowanie

Olej rycynowy znalazł szerokie zastosowanie w kosmetyce oraz medycynie naturalnej. Przede wszystkim produkt ten jest skutecznym środkiem na zaparcia. Wzmaga perystaltykę jelit i działa przeczyszczająco. Ponadto wspomaga leczenie stanów zapalnych, łagodzi bóle i pobudza krążenie krwi. Dlatego też ciepłe okłady z oleju rycynowego warto stosować na bóle mięśni, stawów, kręgosłupa czy też brzucha.

Olej rycynowy ma zastosowanie również w kosmetyce. Przede wszystkim doskonale działa na skórę twarzy. Nawilża ją, odżywia i wygładza zmarszczki. Łagodzi również stany zapalne, dlatego sprawdzi się doskonale zarówno u osób z chorobami zapalnymi skóry, jak i z trądzikiem. Produkt pomaga zwalczać wypryski i zapobiegać powstawaniu kolejnych.

Olej rycynowy można z powodzeniem stosować również do demakijażu. Metoda ta nazywa się OCM (Oil Cleansing Method). Wymieszaj go z innym ulubionym olejem, który służy twojej skórze, i oczyść nim twarz.

Olej rycynowy doskonale działa także na włosy. Sprawia, że pasma stają się wygładzone, bardziej lśniące i mocne. Ponadto stymuluje porost włosów i wspomaga leczenie łupieżu. Odżywia cebulki włosowe i oczyszcza łuski, dzięki czemu pasma rosną szybciej i są piękniejsze. Zaopatrz się w gotowy kosmetyk do włosów z olejem rycynowym lub przeprowadź zabieg olejowania, wykorzystując ten właśnie tłuszcz.

Olej rycynowy możesz stosować również do pielęgnacji brwi i rzęs. Nakładaj go małą szczoteczką na włoski i zmyj po kilkunastu minutach. Przeprowadzaj zabieg regularnie, a po kilku tygodniach staną się grubsze i mocniejsze.

Olej rycynowy na zaparcia

Na czym polega zastosowanie oleju rycynowego na zaparcia? Produkt ten ma właściwości przeczyszczające. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe pod wpływem enzymów trzustkowych zamieniają się w mydła potasowe i sodowe. Mydła te z kolei drażnią błonę śluzową jelita, wzmagają perystaltykę jelit i sprawiają, że przez ich ściany przenika woda. Dzięki temu zwiększa się zawartość jelit i następuje efekt przeczyszczający.

Oleju rycynowego nie powinno się stosować, jeśli zaparciom towarzyszą silne bóle brzucha, wymioty lub podejrzenie chorób jelit czy zapalenia wyrostka robaczkowego. Jednorazowo dorosła osoba może przyjąć maksymalnie 1-2 łyżki stołowe oleju. Nie powinno się również przyjmować go regularnie. Udaj się do lekarza specjalisty, który pomoże ci znaleźć przyczynę dolegliwości.

Autorka: Olga Wacholc