Data publikacji:

Olej z czarnuszki. Właściwości, zastosowanie i dawkowanie

Olej z czarnuszki to produkt o ciekawym smaku i niezwykłych właściwościach prozdrowotnych. Wspomaga leczenie choroby wrzodowej, działa przeciwzapalnie, łagodzi objawy alergii i pozytywnie wpływa na stan skóry. Jakie jeszcze właściwości ma olej z czarnuszki? Jak go stosować? Sprawdź!

olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki i jego prozdrowotne właściwości

Olej z czarnuszki pozyskiwany jest z nasion czarnuszki siewnej – oleistej rośliny o pięknych, niebieskich kwiatach. Czarne ziarenka mają ciekawy, ziołowy aromat oraz wiele wspaniałych właściwości prozdrowotnych. Wyróżnia się specyficznym, ostrym smakiem.

Składa się głównie z nienasyconych kwasów tłuszczowych. Najwięcej ma kwasów omega-6, jednak zawiera także kwasy omega-9 i omega-3. Oprócz tego w oleju z czarnuszki znaleźć można fitosterole, flawonoidy, antyoksydanty, alkaloidy, karoteny, biotynę, witaminy E oraz z grupy B, a także składniki mineralne. Niezwykle cennym związkiem jest tymochinon o silnym działaniu przeciwzapalnym.

Jakie są właściwości oleju z czarnuszki? Oto niektóre z nich:

  • działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie, przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo,
  • obniża ciśnienie,
  • obniża poziom cukru i złego cholesterolu we krwi,
  • wzmacnia odporność,
  • wycisza,
  • łagodzi objawy alergii,
  • łagodzi napięcie nerwowe.

Olej z czarnuszki – zastosowanie

Znasz już podstawowe właściwości oleju z czarnuszki. Na co dokładnie pomaga? Składnik ten znalazł zastosowanie w leczeniu i profilaktyce wielu dolegliwości. Przede wszystkim pozytywnie działa na wszelkie schorzenia układu trawiennego. Regularnie stosowany zmniejsza zgagę, wzdęcia i refluks.

Olej z czarnuszki wspomaga również leczenie choroby wrzodowej. Nie tylko łagodzi przykre objawy, lecz także eliminuje bakterię Helicobacter pylori, która w wielu przypadkach jest odpowiedzialna za powstawanie choroby.

Olej z nasion czarnuszki wspomaga także leczenie cukrzycy oraz nadciśnienia. Zmniejsza poziom cukru oraz złego cholesterolu we krwi, pomaga przeciwdziałać miażdżycy oraz chorobom układu krążenia.

Przeciwbólowe właściwości czarnuszki sprawiają, że można stosować ją wspomagająco we wszelkich infekcjach. Produkt ten także wzmacnia odporność, co zostało dowiedzione w badaniach. Niektórzy naukowcy uważają, że olej z czarnuszki może mieć również działanie antynowotworowe, przyczyniając się do niszczenia komórek rakowych. Jest to zasługą tymochinonu. Składnik ten ponadto łagodzi skutki uboczne radioterapii i chemioterapii u osób chorujących na nowotwory.

Przeczytaj także: Olej konopny - najlepsze kosmetyki z konopi i ich właściwości

Olej z czarnuszki zmniejsza objawy alergii i astmy – to również zasługa tymochinonu. Niweluje dolegliwości ze strony układu oddechowego oraz problemy skórne, takie jak egzema czy atopowe zapalenie skóry.

Olej z nasion czarnuszki może także wspomagać terapię depresji i zaburzeń lękowych. Wycisza, działa uspokajająco i koi nerwy. Ponadto reguluje cykl miesiączkowy i pozytywnie wpływa na laktację.

Olej z czarnuszki – dawkowanie

Jak stosować olej z czarnuszki? Najprostszym sposobem jest spożywanie go bezpośrednio lub dodawanie do sałatek w ilości ok. 1 łyżeczki dziennie. Kluczem do sukcesu jest systematyczność. Kuracja powinna trwać co najmniej kilka miesięcy.

Wygodną opcją jest olej z czarnuszki w kapsułkach, które wystarczy połykać raz dziennie. Pamiętaj, aby przed rozpoczęciem terapii zapoznać się z informacjami zawartymi w ulotce.

Olej z czarnuszki można z powodzeniem dodawać również do potraw. Polej nim sałatkę, warzywa czy mięso. Możesz także, zamiast niego, wybrać nasiona czarnuszki o głębokim, czarnym kolorze. Doskonale sprawdzą się do posypania sałatek, wrapów czy dań jednogarnkowych, nadając im niepowtarzalny smak.

Oleju z czarnuszki nie powinny stosować kobiety w ciąży, gdyż może on wywoływać skurcze macicy. Raczej nie nadaje się również dla osób cierpiących na niedociśnienie. Ponadto, jeśli cierpisz na jakieś choroby przewlekłe, przed rozpoczęciem kuracji koniecznie skonsultuj się ze swoim lekarzem.

Olej z czarnuszki i jego zastosowanie w kosmetyce

Jakie zastosowanie ma olej z czarnuszki w kosmetyce? Produkt ten wyróżnia się bardzo pozytywnym działaniem na skórę:

  • nawilża,
  • wygładza skórę,
  • łagodzi podrażnienia,
  • działa przeciwzapalnie,
  • przyspiesza gojenie ran,
  • zmiękcza naskórek,
  • zmniejsza swędzenie i pieczenie.

Można stosować go do pielęgnacji cery tłustej, suchej, wrażliwej i dojrzałej. Olej z czarnuszki wspomaga leczenie atopowego zapalenia skóry i liszaju. Ponadto chroni skórę przed działaniem szkodliwych promieni UV i innych czynników zewnętrznych.

Olej z czarnuszki można stosować punktowo na skórę lub dodawać do kosmetyków pielęgnacyjnych – mydeł, żeli pod prysznic czy balsamów do ciała. Pamiętaj jednak, że może on mieć działanie drażniące. Jeśli zauważysz niepokojące zmiany na skórze, natychmiast przerwij stosowanie oleju.

Olej z czarnuszki na twarz

Olej z czarnuszki do twarzy to wszechstronny produkt, który sprawdzi się u posiadaczek i posiadaczy praktycznie każdego typu cery. Można dodawać go do serów, kremów, żeli do mycia, a także stosować punktowo na zmienione chorobowo miejsca.

Przede wszystkim powinno się po niego sięgnąć przy pielęgnacji cery trądzikowej i tłustej. Olej z czarnuszki łagodzi stany zapalne, działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. Reguluje pracę gruczołów łojowych i niweluje trądzik. Zmniejsza również ilość zaskórników i zapobiega ich powstawaniu.

Ponadto nie zapycha porów, w przeciwieństwie do niektórych innych olejów. Można stosować go samodzielnie lub w połączeniu z olejkiem oregano lub z drzewa herbacianego.

Olej z czarnuszki świetnie nadaje się również do pielęgnacji cery wrażliwej i atopowej. Koi podrażnienia i przyspiesza gojenie się zmian. Doskonale nawilża i niweluje zaczerwienienia. Ponadto zmniejsza swędzenie skóry i dyskomfort związany z reakcją alergiczną. Spokojnie można stosować go na wszelkiego rodzaju podrażnienia i egzemę

Olej z czarnuszki zawiera również mnóstwo antyoksydantów, które spowalniają naturalne procesy starzenia. Dlatego też świetnie sprawdzi się u wszystkich osób z cerą dojrzałą. Ujędrnia skórę i zwiększa jej elastyczność. Zmniejsza również widoczność płytkich zmarszczek, a nawet poprawia optycznie owal twarzy.

Co jeszcze potrafi zdziałać olej z nasion czarnuszki? Przede wszystkim chroni skórę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych, takich jak mróz, wiatr czy promieniowanie słoneczne. Regeneruje skórę po oparzeniach i zmniejsza widoczność blizn. Ponadto zmiękcza i wygładza naskórek, dzięki czemu twarz wygląda młodziej i promienniej.

Olej z czarnuszki na włosy

Olej z czarnuszki można stosować również na włosy. Zmniejsza problem przetłuszczania się pasm, niweluje łupież oraz leczy drobne krostki na skórze głowy. Ponadto olej z czarnuszki wzmacnia cebulki włosowe, hamuje wypadanie kosmyków, nabłyszcza je i wygładza. Jak przyspieszyć porost włosów? Właśnie dzięki regularnemu stosowaniu oleju z czarnuszki.

Jak stosować olej z czarnuszki na włosy? Wybierz szampon lub odżywkę zawierającą go w składzie. Możesz także wykorzystać go do zabiegu olejowania włosów. Nałóż olej z czarnuszki na pasma i pozostaw na godzinę, a następnie dokładnie spłucz. Powtarzaj zabieg regularnie 1-2 razy w tygodniu. Włosy po takiej kuracji będą mocne, gładkie, błyszczące i przyjemne w dotyku.

Autorka: Olga Wacholc