Dlaczego warto stosować olej z czarnuszki?

Choć pozytywny wpływ roślin na nasze zdrowie i samopoczucie wydaje się oczywistością, wciąż mamy do czynienia z ponownym odkrywaniem skuteczności wielu z nich. Starodawne sposoby dbania o nasz organizm zyskują popularność na nowo, z czego zdecydowanie każdy z nas powinien skorzystać — w końcu to, co naturalne, służy nam najlepiej. Przykładem wyjątkowej rośliny towarzyszącej człowiekowi od zarania dziejów jest czarnuszka siewna. Z tego artykułu dowiesz się, jakie domowe kosmetyki i leki wykonasz z jej pomocą, a także dlaczego czarnuszka do chleba i różnorodnych potraw pasuje jak żadna inna przyprawa.

Czarnuszka siewna — lek doceniany od starożytności

Nazywana zamiennie czarnym kminkiem, czarnuszka była doceniana już tysiące lat przed naszą erą. Starożytni Egipcjanie uważali ją za niezrównany lek na rozmaite dolegliwości — stosowano ją zarówno jako środek łagodzący rany i podrażnienia, jak i lekarstwo na różne choroby. Wkrótce roślina stała się popularna także w innych częściach globu, co ustąpiło wraz z nadejściem minionego stulecia, gdy czarnuszka została chwilowo zapomniana.

Zalety czarnego kminku na nowo zaczęto doceniać w ostatnich latach, wraz z popularyzacją zdrowego stylu życia. To, co zauważyli starożytni, jest potwierdzane przez współczesnych naukowców — czarnuszka siewna to roślina o wielu właściwościach korzystnych dla naszego zdrowia.

Prozdrowotne właściwości czarnuszki siewnej

Zgodnie z badaniami najbardziej wartościową częścią czarnuszki są jej ziarenka — to w nich znajdziemy bogactwo mikroelementów tak cennych dla naszego zdrowia. Okazuje się, że w ziarnach tej rośliny znajdziemy m.in. niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu aminokwasy, flawonoidy, zdrowe kwasy tłuszczowe, wiele witamin (w tym witaminy A, E oraz witaminy z grupy B), a także magnez, selen, żelazo, wapń i cynk.

Tak pokaźna liczba mikroelementów przekłada się na wielostronne działanie czarnuszki siewnej. Jej stosowanie zapewni nam przede wszystkim efekty przeciwzapalne, antyoksydacyjne oraz przeciwnowotworowe. Dodatkowo czarnuszka sprawdza się doskonale jako środek łagodzący stres i napięcie.

Wskazuje się także na korzystny wpływ czarnuszki na prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego. Sięganie po tę wyjątkową roślinę poleca się osobom borykającym się z wrzodami i pasożytami żołądka, a także z mniej dokuczliwymi schorzeniami, takimi jak zgaga czy zatrucia pokarmowe. Do XX wieku popularnych było wiele potraw, których głównym składnikiem była czarnuszka — przepisy dotyczyły głównie prostych pokarmów spożywanych na co dzień. Ze względu na jej właściwości nasi przodkowie dodawali czarnuszkę do chleba wraz z innymi ziarnami, aby podczas codziennego posiłku dbać o zdrowie żołądka oraz jelit. 

Kolejną cenną właściwością czarnuszki, na którą warto zwrócić uwagę, jest jej działanie antyseptyczne. Stosując ją, skutecznie złagodzisz skutki alergii i podrażnień skórnych, a także uporasz się z kłopotami takimi jak grzybica, zakażenia bakteryjne, trądzik czy atopowe zapalenie skóry.

Rozmaite niedobory w naszym organizmie także mogą zostać uzupełnione za pomocą czarnuszki. Jest polecana jako suplement diety dla anemików ze względu na wysoką zawartość żelaza. Ponadto pomaga utrzymać odpowiedni poziom cukru we krwi przeciwdziałając cukrzycy, a także wpływa na produkcję makrofagów i limfocytów, co ma niebagatelne znaczenie dla układu odpornościowego.

Jeśli zastanawiasz się, jak dużo może kosztować dobroczynna czarnuszka, cena może pozytywnie cię zaskoczyć. Jej nasiona to koszt mniej niż 5zł za 100g, natomiast dobrej jakości olej z czarnuszki można nabyć już nawet za niecałe 20zł. To naprawdę niewiele, zważywszy na wiele zalet, jakimi cechuje się uniwersalny czarny kminek.

W jakiej formie może być stosowana czarnuszka siewna?


Czarnuszkę możemy stosować na różne sposoby, w zależności od celu i preferencji. Co istotne, niezależnie od postaci, roślina zachowuje swoje cenne dla zdrowia właściwości. Oto kilka pomysłów na to, jak w swojej kuchni możesz wykorzystać czarnuszkę — przepisy proste i znane od pokoleń.

Pierwszym sposobem przyjmowania czarnego kminku jest picie go jak standardowej herbaty. Wystarczy zaopatrzyć się w nasiona czarnuszki — cena małego opakowania to dosłownie kilka złotych, a napar z nich możemy przygotowywać nawet kilkukrotnie. Nasiona rośliny należy rozdrobnić, a następnie zalać wrzątkiem i odstawić na ok. 20 minut. Po upływie zalecanego czasu odcedź nasionka, po czym wypij napar z dodatkiem miodu lub cytryny. Taka „bomba witaminowa” z pewnością okaże się niezastąpiona w okresie jesienno-zimowym, gdy ryzyko przeziębienia jest największe. Ponadto pomoże nam skutecznie chronić się m.in. przed grzybicą układu pokarmowego.

Nalewka to pomysł na mocniejszy w działaniu środek przeciwgrzybiczny, którego głównym składnikiem może być czarnuszka. Przepis na nią jest niezwykle prosty — 1/2 szklanki nasion należy zalać 40% alkoholem, odstawić na ok. 1,5 tygodnia, po czym przefiltrować. Tak przygotowana nalewka może być pita, co gwarantuje korzystny wpływ na układ pokarmowy, jednak sprawdzi się także jako środek zewnętrznie zwalczający grzybicę skóry. Nie można pominąć też zalety, jaką są niskie koszty przygotowania domowej nalewki, której bazą jest czarnuszka — cena z pewnością okaże się o wiele niższa od gotowych środków farmaceutycznych na problemy żołądkowe bądź skórne.

Czarny kminek możesz też traktować jako standardową przyprawę, dodając ją do różnego rodzaju potraw. Bez problemu skomponujesz wiele doskonałych dań, w których sprawdzi się czarnuszka — przepisów na nie jest dosłownie całe mnóstwo. Roślina zawdzięcza tę kulinarną uniwersalność lekkiemu, pikantnemu smakowi, który może uczynić z niej alternatywę dla pieprzu czy papryki.

Najcenniejszy element czarnego kminku, jakim są nasiona, możemy dodawać w całości do samodzielnie pieczonego pieczywa. Czarnuszka do chleba pasuje idealnie nie tylko ze względu na swoje prozdrowotne funkcje, lecz także dzięki temu, że doda mu wyrazistego, niebanalnego smaku. Ponadto, podobnie jak w przypadku pokrewnego jej kminku, dodawanie czarnuszki do chleba czyni pieczywo bardziej lekkostrawnym dla naszego układu pokarmowego — zapobiega wzdęciom i uczuciu ciężkości.

Dodając czarnuszkę do chleba pieczonego samodzielnie, pamiętajmy, że warto urozmaicić domowe wypieki za pomocą innych nasion. Intensywny smak czarnuszki doskonale zrównoważy się np. z aromatycznymi nasionami słonecznika. Pamiętajmy również, że istnieje wiele rodzajów pieczywa, których elementem może być czarnuszka — przepisy mogą dotyczyć zarówno chleba, domowych bułeczek, jak i nawet ciast.

Warto również wspomnieć o innej korzyści, jaką tym razem gwarantuje czarnuszka — cena domowego pieczywa z jej dodatkiem będzie o wiele niższa niż w przypadku pieczywa z pełnym ziarnem nabytego w piekarni.

Czy czarnuszkę można przedawkować?

Tak jak z innymi ziołami, z czarnuszką należy obchodzić się ostrożnie — zaleca się przeprowadzanie kilkudniowych przerw w jej stosowaniu. Mimo że roślina nie wywołuje reakcji alergicznych, jeżeli będziemy nagminnie stosowali czarnuszkę, ceną mogą okazać się np. niewielkie podrażnienie żołądka lub przyzwyczajenie organizmu do jej działania.

Wszechstronna skuteczność oleju z czarnuszki

Olej z czarnuszki w ostatnich latach zyskał szczególnie dużą popularność, czego powodem jest jego uniwersalność. Znajdzie on zastosowanie zarówno w kuchni (np. jako dodatek do sałatek), w walce z rozmaitymi chorobami skóry, jak i w kosmetyce — sprawdzi się doskonale w pielęgnacji włosów, skóry twarzy oraz ciała. Warto też wiedzieć o dodatkowym atucie oleju, którego podstawą jest właśnie czarnuszka — cena buteleczki wynosi mniej niż 20zł. Jak na naturalny kosmetyk o tak szerokim spektrum działania, to wyjątkowo niewiele.

Olej z czarnuszki, dzięki wielości cennych dla skóry mikroelementów, może być doskonałym zamiennikiem maseczki do twarzy czy bogatego w formule kremu na noc. To propozycja skierowana szczególnie do posiadaczek skóry suchej i podrażnionej, wymagającej ukojenia i intensywnego nawilżenia. Jednocześnie po olejek z czarnuszki bez większych obaw mogą sięgać posiadaczki cery trądzikowej — cynk i selen w nim zawarte niwelują niedoskonałości oraz regulują wydzielanie sebum przez skórę.

Jeśli zaś twoim problemem są słabe, pozbawione blasku włosy, olej z czarnuszki przywróci im zdrowy wygląd i pobudzi je do wzrostu. Aplikuj go na kosmyki 1–2 razy w tygodniu, a następnie owiń włosy folią i ręcznikiem, aby za pomocą ciepła wspomóc wnikanie składników aktywnych w głąb włosa i skóry głowy.

Czasem warto wstrzymać się od sięgnięcia po syntetyczne środki farmaceutyczne bądź kosmetyczne i dać szansę temu, co naturalne i sprawdzone od lat. Czarnuszka, jak wiele innych roślin, wraca do łask, a my nadal odkrywamy jej nowe, zaskakujące zastosowania.  Jej uniwersalne działanie niemal gwarantuje, że każdy z nas znajdzie dla niej odpowiednie, skuteczne przeznaczenie.

Podobne artykuły

Ostatnio dodane artykuły