Oryginalne pomysły na słodkie kremy do kanapek

Domowa nutella, krem orzechowy czy nutella ze śliwek — są tak pyszne, że bardzo trudno im się oprzeć. Pomagają przetrwać gorsze chwile za sprawą wspaniałego smaku. Dzięki zawartości czekolady uwalniającej endorfiny w mózgu, rzeczywiście wpływają na poprawę samopoczucia. Jak przygotować słodkie kremy do kanapek, które smakują tak wyśmienicie, że znikają, zanim jeszcze zdążymy sięgnąć po pieczywo?

Krem czekoladowy — słodki dodatek do kanapek

Idealny nie tylko jako element sobotniego śniadania, lecz także doskonały dodatek do naleśników, gofrów i ciast. Nad pysznością kremu czekoladowego można by się długo rozwodzić. Choć przepis brzmi banalnie, efekt końcowy urzeka głębią aromatu ziaren kakaowych. Siła smaku tkwi w jego prostocie, czyż nie?

Składniki:
4 żółtka
250 g o masła
szklanka cukru pudru
200 g gorzkiej czekolady wysokiej jakości

Sposób przygotowania
Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą masę. W oddzielnym naczyniu miksujemy masło. Następnie gorzką czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Do zmiksowanego masła dodajemy chłodną czekoladę i jajka z cukrem. Łączymy za pomocą miksera. Krem czekoladowy umieszczamy w lodówce, aby odpowiednio stężał.

Tak przygotowana masa nadaje się nie tylko na dodatek do kanapek. Krem czekoladowy to także wspaniały składnik ciast i tortów.


Ciasteczka korzenne — nie tylko od święta

Podczas gdy jednym kojarzą się one wyłącznie z okresem bożonarodzeniowym, inni mogliby je pałaszować przez okrągły rok. Ciasteczka korzenne, bo o nich mowa, zniewalają zmysły swoim wyrafinowanym zapachem tak bardzo, że na jednym na pewno się nie skończy!

Składniki (na 60 sztuk):
750 g mąki pszennej
2 jajka
80 g masła
1,5 szklanki cukru
300 g miodu (może być wielokwiatowy lub lipowy)
łyżeczka kakao
łyżeczka cynamonu
szczypta imbiru i kardamonu
szczypta goździków
łyżeczka sody

dodatkowo (do dekoracji):
lukier (ubita szklanka cukru pudru z białkiem)
gotowe perełki cukiernicze do ozdoby

Sposób przygotowania
Na początku kilka łyżek wody i cukier wraz z miodem podgrzewamy na niewielkim ogniu, aż do rozpuszczenia. Dodajemy cynamon, imbir, kardamon i goździki — dzięki nim uzyskamy charakterystyczny dla ciasteczek korzennych zapach. Energicznie mieszamy. Studzimy.Następnie wsypujemy do miksera przesianą przez sito mąkę, kakao i sodę. Dodajemy jajka i masło. Wlewamy przestudzony, przygotowany wcześniej płyn. Całość ubijamy za pomocą miksera na jednolitą masę. 

Ciasto wykładamy na stolnicę. Zagniatamy. Rozwałkowujemy na cienki placek, z którego przy użyciu foremek wykrawamy ciasteczka korzenne. Kształty, jakie wybierzemy, zależą od okoliczności (na przykład Boże Narodzenie) oraz od naszych osobistych preferencji. Gdy ciasteczka są już wykrojone, umieszczamy je na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni Celsjusza, pamiętając o odstępach między nimi (aby ciastka się nie skleiły). Pieczemy przez 10‒15 minut, do zrumienienia, pilnując, by się nie spaliły. Studzimy.

Ciasteczka korzenne dekorujemy przy użyciu domowego lukru i cukierniczych perełek. Smacznego!

Krem orzechowy — na smutki małe i duże

Jak wiadomo, apetyt rośnie w miarę jedzenia. Kiedy w domu unosi się zapach ciasteczek korzennych, nachodzi nas myśl, że może warto by zrobić jeszcze coś pysznego. Przepis na krem czekoladowy już wypróbowałyśmy, więc może by tak dla odmiany zjeść łyżkę kremu orzechowego? Jest idealny nie tylko na kanapki, lecz także jako główny składnik ciast i deserów. Za sprawą alkoholu smak orzechów uzyskuje głębię. 

Składniki:
20 dag orzechów laskowych
150 ml mleka
25 dag masła
kieliszek spirytusu
szklanka cukru pudru

Sposób przygotowania
Na początku orzechy laskowe siekamy na drobno za pomocą miksera. Następnie gotujemy mleko. Studzimy. Masło ucieramy ze szklanką cukru pudru na jednolitą masę. Dodajemy puder z orzechów i kieliszek spirytusu. Całość łączymy przy użyciu miksera. 


Domowa nutella — w trosce o linię i dobre samopoczucie

Czy istnieje alternatywa dla pysznego, choć niestety bardzo kalorycznego kremu orzechowego ze sklepu? Mamy dobrą informację dla wszystkich łasuchów! Doskonałą opcją dla osób, które lubią rozpieszczać swoje podniebienie, a zarazem dbać o linię, jest przyrządzenie  nutelli ze śliwek lub domowa nutella, stworzona z orzechów laskowych i czekolady, a nie — jak ta oryginalna — na bazie oleju palmowego i cukru. Jak przyrządzić zdrowe zamienniki uwielbianej przekąski? O tym poniżej.

Składniki (na słoik deseru):
100 g śmietany kremówki
tabliczka mlecznej czekolady
pół tabliczki gorzkiej czekolady
70 g orzechów laskowych
50 g cukru pudru

Sposób przygotowania
Zanim zabierzemy się za przygotowanie domowej nutelli, orzechy laskowe musimy dokładnie oczyścić ze skórek. W tym celu możemy pocierać je energicznie dłońmi lub uprażyć na patelni (bez dodatku tłuszczu). 
Gdy już to zrobimy, przechodzimy do rozdrobnienia orzechów wraz z cukrem pudrem za pomocą miksera. Następnym krokiem jest rozpuszczenie obu czekolad w kąpieli wodnej. Dolewamy śmietankę kremówkę i mieszamy, aby całość połączyła się w gładką masę.

Do tak przygotowanego kremu czekoladowego dodajemy zmielone orzechy. Dla lepszego efektu domową nutellę miksujemy przez chwilę na wolnych obrotach. Tak powstały krem umieszczamy w słoiczku i przechowujemy w lodówce. W celu uzyskania idealnej konsystencji wstrzymujemy się z jedzeniem przez co najmniej cztery godziny, pozwalając masie stężeć. Gotowe!

Warto pamiętać, że krem przyrządzony na bazie śmietanki kremówki nie powinien być przechowywany dłużej niż przez pięć dni.

Bogaty smak nutelli ze śliwek — przepis dla łasuchów

Warto pamiętać, że nutella może mieć różne oblicza. Nie musi być tylko i wyłącznie kremem orzechowym. Może przybierać znacznie zdrowsze formy, którymi bez wyrzutów sumienia można objadać się niemal bez ograniczeń. Poznajcie recepturę nutelli ze śliwek.

Składniki:
2,5 kg śliwek
kilogram cukru
2 opakowania cukru waniliowego
200 g kakao

Sposób przygotowania
Umyte i wypestkowane śliwki rozdrabniamy za pomocą maszynki do mięsa. Smażymy na niewielkim ogniu przez dwie godziny, od czasu do czasu mieszając, aby ich nie przypalić. Studzimy. Na drugi dzień czynność powtarzamy. Gęstą nutellę ze śliwek wzbogacamy cukrem waniliowym i kakao. Ciągle mieszamy. Po kilku minutach zdejmujemy z ognia. Gorący krem przekładamy do słoiczków. Zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Palce lizać!

Nutella ze śliwek z nutą cynamonu

Składniki
3 kg śliwek
szklanka cukru
3 łyżki kakao
szczypta cynamonu
odrobina kardamonu

Sposób przygotowania
Umyte i wypestkowane śliwki umieszczamy w dużym garnku. Zasypujemy szklanką cukru. Smażymy przez dwie godziny na niewielkim ogniu, pamiętając, aby raz na jakiś czas je wymieszać w przeciwnym wypadku się przypalą. Po tym czasie zdejmujemy z ognia i studzimy.

Kolejnego dnia czynność powtarzamy, smażąc owoce przez dwie godziny. Do śliwek dodajemy szczyptę cynamonu, kardamonu i kakao. Zdejmujemy z ognia. Domową nutellę umieszczamy w słoikach, mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Gotowe!