Paciorkowa podkładka pod gorące naczynia

Własnoręcznie wykonana podkładka pod gorące naczynia to elegancki i, co najważniejsze, banalnie prosty sposób na ochronę stołu przed różnego rodzaju zniszczeniami i zabrudzeniami. By dowiedzieć się, jak ją zrobić, koniecznie przeczytajcie poniższy artykuł.

W sieci znaleźć możecie ogromny wybór najróżniejszych podkładek i podstawek pod gorące naczynia. Jednak jeśli chcecie by było nie tylko praktycznym narzędziem, ale i wyjątkową ozdobę, zamiast kupić gotowy produkt, spróbujcie zrobić taką podkładkę samodzielnie. Wykonanie ich jest banalnie proste. Wystarczy parę paciorków i trochę cierpliwości, by ochronić Wasz stół przed niechcianymi zniszczeniami. 

Potrzebne materiały:

- nożyczki
- okrągłe drewniane paciorki (koraliki) o średnicy ok. 3 cm - ich ilość zależy od liczby podkładek, które chcecie wykonać
- czarny zamszowy sznurek

Przygotowanie:

Krok 1:
Zbierzcie wszystkie potrzebne materiały w jednym miejscu.

Krok 2:
Zacznijcie nawlekać paciorki na sznurek (ok. 24 dużych paciorków na jedną podkładkę).

Krok 3:
Utwórzcie z paciorków okrąg i zawiążcie na końcu podwójny supeł, by upewnić się, że pozostaną w miejscu. 

Krok 4:
Bliżej końca, łącząc razem dwie części sznurka, zawiążcie drugi węzeł, tworząc pętelkę, za którą będziecie mogli podkładkę powiesić.

Krok 5:
Odetnijcie ewentualny nadmiar sznurka.

Krok 6:
Powtórzcie cały proces tyle razy, ile podkładek potrzebujecie.

Krok 7*: 
Opcjonalnie, jeśli macie na to ochotę, możecie paciorki pomalować na wybrany przez Was kolor. W tym celu użyjcie farb akrylowych.

Gotowe! 
Co sądzicie o takich prostych w wykonaniu gadżetach do kuchni?