Data publikacji:

Popisowe naleśniki na słodko - pomysły na efektowne podanie

Jednym z ulubionych dań dzieci i dorosłych są naleśniki. Zdradzamy przepis na ciasto naleśnikowe, które zawsze wychodzi oraz sprzęty, które sprawią, że nie będziesz już zastanawiać się, dlaczego naleśniki przywierają do patelni lub się rozwalają.

Jak zrobić naleśniki, aby były pyszne i puszyste?

Sekretem dobrze przygotowanych naleśników jest ciasto. To dzięki niemu rozpływają się w ustach - są delikatne i puszyste. Przepis na ich przygotowanie jest bardzo łatwy.

Klasyczny przepis na ciasto naleśnikowe:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki wody (najlepiej gazowanej)
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju roślinnego
Choć zapewne wersji przepisu na ciasto jest kilka, to warto pamiętać o jednej sztuczce, która sprawi, że naleśniki będą niebiańsko pyszne. Jeśli do ciasta zamiast zwykłej wody dodasz gazowaną, stanie się ono delikatniejsze. Wskazane jest również dodanie większej ilości jajek. Najlepiej, jeśli na jedną szklankę mąki dodasz dwa. Ciasto po wymieszaniu powinno być lejące, czyli swobodnie spływać z łyżki.

Żeby naleśniki nie obciekały tłuszczem, dobrze jest dodać oleju bądź masła do ciasta naleśnikowego, zamiast na patelnię. Jeśli tak zrobisz, tłuszcz należy wlać bezpośrednio na patelnię tylko przy smażeniu pierwszego naleśnika. Jeśli masz czas, przygotuj ciasto 30 minut wcześniej i odstaw, aby odpoczęło. Dzięki temu powinno być jeszcze smaczniejsze. 

Do przygotowania naleśników można użyć różnego rodzaju mąki. Zazwyczaj używa się mąki pszennej, ale jeśli chcesz spróbować wersji fit - możesz spokojnie zamienić ją na inną. Klasyczne proporcje składników naleśnikowego ciasta mogą ulec wówczas drobnej zmianie. Również mleko do naleśników niekoniecznie musi być krowie. Tradycyjne możesz zastąpić roślinnym. Zasada jest prosta: nie bój się kulinarnych eksperymentów!  

Patelnia na naleśniki – jaka jest najlepsza? 

Wiesz już, jak zrobić ciasto naleśnikowe. Pozostaje kolejna kwestia: jak zrobić naleśniki? Ważne jest, aby przed ich smażeniem dobrze rozgrzać patelnię. Tylko jaka patelnia na naleśniki jest najlepsza? Obecnie na rynku znajdują się specjalnie dedykowane sprzęty do przygotowania tego dania. Istotną kwestią jest, aby patelnia miała dosyć cienkie dno. Najwygodniej będzie też smażyć na takiej, która jest niska i płytka a dodatkowo posiada nieprzywierającą powłokę. Dzięki tym właściwościom naleśniki będziesz smażyć bezproblemowo. Jak widać, patelnia jest jednym z kluczowych elementów ich przygotowania.

Gdy masz już idealną patelnię, rozgrzej ją. Na rozgrzaną patelnię chochlą nalej ciasto i rozprowadź równomiernie po całej powierzchni. Gdy naleśnik się już zarumieni, możesz przełożyć go na drugą stronę. Przyda się specjalna łopatka. Gdy jest już gotowy, zdejmij go i odłóż na talerz. Teraz czas na kolejne. 

Patelnia dwustronna – jeszcze łatwiej i przyjemniej

Jeśli przewracanie naleśników na drugą stronę to dla ciebie istna męczarnia, doskonałym rozwiązaniem może być wspaniały sprzęt, którym jest patelnia dwustronna. To dzięki niej bez problemu przerzucisz każdego naleśnika, omleta i wiele innych potraw, które tego wymagają. Dodatkowym atutem jest to, że można ją użyć jako dwie osobne patelnie, w zależności od tego, czego potrzebujesz w danym momencie. 

Patelnia do pancakes – amerykański styl w twoim domu

Oprócz tradycyjnych naleśników, możesz przygotować także te w wersji amerykańskiej. Różnią się one nieco od naszych. Przede wszystkim tym, że są bardziej puszyste i przypominają raczej placuszki niż naleśniki. Zamiast zawijać w nie pyszne dodatki, kładziesz je na plackach i oblewasz syropem lub czekoladą. Możesz ułożyć kilka naleśników jeden na drugim, położyć na nich np. maliny, jagody i truskawki, oblać syropem klonowym bądź syropem z agawy i udekorować kilkoma listkami mięty. Kolejnym pomysłem jest również ułożenie trzech placuszków, położenie na górze kawałeczków masła, musu jabłkowego i oprószenie potrawy cynamonem. Pięknie prezentować i cudownie smakować będzie też góra pancakesów z pokrojonymi w kawałki bananami oblanych czekoladą i osypanych ulubionymi orzechami.

Takie naleśniki na śniadanie zapewne oczarują domowników. Aby szybko przygotować placuszki, przyda się patelnia do pancakes ze specjalnymi otworami, na której szybko usmażysz ulubione amerykańskie przysmaki. Niektóre modele posiadają także ciekawe wzory, np. wesołe minki, które urozmaicą posiłki małym łakomczuchom. Dzieci z pewnością je pokochają. 

Profesjonalni pomocnicy, czyli maszyna do naleśników i shaker do naleśników

Jeśli naleśniki często goszczą na twoim stole, warto zastanowić się nad zakupem maszyny do naleśników. Naleśnikarka umożliwi ci szybkie ich przyrządzenie. Ciasto łatwo się na niej rozprowadza i możesz zadecydować o stopniu ich wypieczenia. Dodatkowym atutem jest to, że możesz przygotować bardzo cienkie naleśniki w stylu francuskim. Tak usmażone mogą stać się wykwintnym deserem podczas kolacji z przyjaciółmi. Jedną z propozycji mogą być crêpes z konfiturą i bitą śmietaną obsypane wiórkami z czekolady. 

Przydatnym gadżetem przy przygotowywaniu tych smakołyków jest też shaker do naleśników. To dzięki niemu idealnie wymieszasz wszystkie składniki. Jest to także sprzęt, który pozwala na zminimalizowanie używanych do produkcji naleśników naczyń - wszystko wrzucasz do jednego pojemnika i energicznie potrząsasz. Potem z shakera wylewasz ciasto bezpośrednio na patelnię. Do niektórych modeli dołączone są też specjalne końcówki, dzięki którym możesz zamienić się w naleśnikowego artystę i zamiast klasycznych okrągłych, wykonać naleśniki w innych kształtach np. kwiatków. 

Proste danie – efektowne podanie

Gdy już usmażysz górę naleśników, czas na ich wypełnienie i efektowne podanie. W zależności od tego, jakie dodatki lubisz ty, twoi goście bądź dzieci do środka naleśników możesz włożyć świeże owoce, dżemy, twaróg. Możesz także środek wypełnić owocami, a wierzch polać czekoladą, syropem albo ciepłymi owocami. Do dekoracji nada się kakao lub cukier puder. Ułóż naleśniki na talerzu zwinięte w ruloniki bądź trójkąty, polej je płynną czekoladą lub posyp cukrem pudrem. 

Naleśnikowy rulonik możesz także pokroić na mniejsze roladki i ułożyć je finezyjnie na talerzu, dekorując bitą śmietaną i świeżym owocem na wierzchu. 
Pięknie będą się prezentować także naleśniki, które zwiniesz w taki sposób, aby można było zobaczyć odrobinę wystającego farszu np. twarogu bądź serka mascarpone. Dodatkowo obsyp naleśniki np. jagodami i udekoruj listkami mięty, bądź melisy. 

Ciekawą propozycją jest tort naleśnikowy. Ułóż rozłożony naleśnik na talerzu, posmaruj go np. czekoladą, serkiem waniliowym albo konfiturą i przykryj kolejnym naleśnikiem. Czynność powtarzaj do momentu, gdy tort osiągnie upragnioną wysokość. Na wierzchu możesz udekorować go bitą śmietaną, pokrojonymi w malutkie ruloniki naleśnikami i owocami, a dodatkowo obsypać wiórkami czekoladowymi. 

Naleśniki można podać jako danie główne lub jako deser. Sprawdzą się i na śniadanie, i jako danie główne lub podczas wieczornego spotkania. Propozycji podania jest wiele i wszystko zależy od twojej kreatywności i fantazji.