Data modyfikacji:

Prawdziwa włoska pizza na cieście orkiszowym

Kluczem do sukcesu w przyrządzaniu włoskiej pizzy jest cienkie, delikatnie chrupiące ciasto, które wytrzyma ciężar różnorakich dodatków. W tekście udowadniamy, że włoską pizzę można przyrządzić nie tylko z mąki pszennej i nie zawsze musi być ona niezdrowa i kaloryczna. Ten prosty przepis na fit pizzę na orkiszowym spodzie, wykonacie bez problemu w domu.
(fot. nika-blue.blog.onet.pl)

Mąka orkiszowa nie jest bezglutenowa, jednak gluten w niej zawarty jest lepszej jakości, niż ten zawarty w pszenicy. Dodatkowo ziarna orkiszu mają więcej białka, niezastąpionych aminokwasów, są źródłem witaminy PP. Mąka orkiszowa jest szczególnie polecana diabetykom- reguluje poziom cukru we krwi i zawiera mniej węglowodanów niż tradycyjna mąka. 

Ciasto: 
300 g mąki orkiszowej (typ 2000)
8 g świeżych drożdży
½ szkl. letniej wody
2 łyżki oliwy
Szczypta soli morskiej i brązowego cukru
(fot. osesek.pl)

Dodatki:
Dobierajcie je dowolnie wedle własnych preferencji. My przygotowaliśmy pizzę z domowym sosem pomidorowym, serem mozzarella, pieczarkami, szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi i czarnymi oliwkami.

Drożdże wymieszajcie z cukrem i odstaw do wyrośnięcia. Mąkę przesiej przez sito, dodaj gotowy drożdżowy zaczyn, sól, oliwę i wodę. Sekret tej pizzy tkwi w elastycznym cieście, dlatego w razie potrzeby dodaj odrobinę więcej wody. Kiedy ciasto będzie dokładnie zagniecione i sprężyste, przykryj je czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, aż zwiększy swoją objętość dwukrotnie. 

W międzyczasie na patelni podduś świeży szpinak z kilkoma ząbkami czosnku i pieczarkami. Dopraw wszystko solą i pieprzem. 
(fot. tesco.pl)

Ciasto rozwałkuj i rozciągnij na blasze posmarowanej oliwą. Nie przejmuj się, jeśli w cieście pojawią się dziury- to dla niego charakterystyczne. Postaraj się je załatać formując okrągły lub prostokątny placek. Na wierzch ciasta dodaj sos i pozostałe dodatki. Piekarnik nastaw na grzanie góra- dół przy maksymalnej temperaturze. Czas pieczenia zależy od piekarnika i waha się między 10, a 20 minut. Warto bacznie obserwować ciasto, by spód ciasta się nie przypalił. 

Mamy nadzieję, że spróbujecie zdrowszej wersji tradycyjnej pizzy i na stałe włączycie ją do swojego zdrowego menu. 
Tekst: Nadia Pietrzak

Przeczytaj również

śniadanie

Co jeść na redukcji? Dieta na utratę tkanki tłuszczowej

2021-09-06
Dieta redukcyjna to sposób odżywiania, którego głównym założeniem jest spożywanie posiłków o niższej kaloryczności, niż w rzeczywistości potrzebujemy. Tak zwany deficyt kaloryczny jest niezbędny do utraty zbędnej tkanki tłuszczowej, a co za tym idzie – do utraty wagi. Jak prawidłowo podejść do tematu diety redukcyjnej, żeby nie zrobić sobie krzywdy i uniknąć efektu jojo? Co jeść na redukcji? Jakich produktów unikać na redukcji? Przeczytaj nasz poradnik i przekonaj się, że zdrowa dieta na redukcję tkanki tłuszczowej może być nie tylko smaczna, ale również sycąca, co jest szczególnie istotne przy deficycie kalorycznym.
co jeść żeby przytyć

Co jeść żeby przytyć? Jaka dieta?

2021-09-01
Nadwaga i otyłość stają się coraz bardziej powszechnymi problemami. Często mówi się nawet o ich epidemii. Niektóre osoby mają jednak odwrotny problem. Chociaż bardzo szczupła sylwetka jest promowana i uznawana za zdrową, niedowaga również stanowi stan szkodliwy dla organizmu. Przybranie na wadze, podobnie jak schudnięcie, wymaga wysiłku i zmiany codziennych nawyków. Należy wiedzieć, co jeść, żeby przytyć, aby ten proces był bezpieczny, a efekty długotrwałe.
czy masło orzechowe jest zdrowe

Czy masło orzechowe jest zdrowe?

2021-08-30
Masło orzechowe, ze względu na swoje walory smakowe, jest coraz bardziej popularną przekąską, którą uwielbiają nie tylko dzieci. Jego podstawowym składnikiem najczęściej są orzechy ziemne, nazwane również arachidowymi. Ze względu na wysoką kaloryczność (jedna łyżeczka to około 140 kalorii), cieszy się popularnością szczególnie wśród sportowców. Masło orzechowe może być traktowane zarówno jako smaczna przekąska, jak i źródło niezbędnych składników odżywczych, takich jak: witaminy, nienasycone kwasy tłuszczowe, składniki mineralne. Czy masło orzechowe możemy jednak jeść bez ograniczeń i czy jest ono odpowiednie dla każdego?
żywność liofilizowana

Czym jest żywność liofilizowana?

2021-08-23
Żywność liofilizowana okazuje się nieoceniona wtedy, gdy trudno o przygotowanie pełnowartościowego posiłku.