Data publikacji:

Produkty spożywcze, które są szkodliwe, a można je dostać w sklepie — znasz je?


Zastanawialiście się kiedyś, czy to, co jecie jest szkodliwe? Teoretycznie wszystkie produkty, które możemy kupić w sklepie powinny być przebadane i sprawdzone przez toksykologa żywności. Czy tak się dzieje? Niestety, badania przeprowadzone przez Billa Marlera, który przez 20 lat sprawdzał, co jemy, nie pozostawiają złudzeń. W wielu popularnych rzeczach do jedzenia znajdują się toksyny, które mogą spowodować dużo złego dla naszego organizmu.


Zobacz, które produkty odradza jeść znany toksykolog!

#1 Owoce i warzywa “gotowe do spożycia”
W swojej pracy Bill wielokrotnie podkreśla, żeby unikać przetworzonych rzeczy, ponieważ są dla nas szkodliwe. Przygotowane opakowanie z umytymi i pokrojonymi owocami i warzywami wygląda pięknie, jednak poddawane jest niewiadomej obróbce, żeby uzyskać taki kształt. W większości przypadków przy takich rozwiązaniach produkty te zostają skażone.

#2 Surowe jajka
Odradzamy także spożywanie nieugotowanych jajek, które też mogą być szkodliwe. Dlaczego? Możemy się zarazić salmonellą. Ryzyko jest mniejsze niż dwadzieścia lat temu, ale w dalszym ciągu występuje.

#3 Surowe kiełki
Tutaj pewnie nastąpi największe zdziwienie. Wiele dietetyków wielokrotnie podkreślało, że kiełki posiadają dużo witamin i są dobre dla naszego organizmu. To prawda, niestety te surowe produkty, które dostajemy w sklepie mogą być dla nas szkodliwe. Badacz odnalazł podczas projektu około 30 odmian bakterii, które się na nich zbierały, między innymi bakterię salmonelli, czy E.coli.

#4 Niepasteryzowane mleko oraz soki
Zwolennicy produktów eko, czy bio pewnie będą zaskoczeni. Mówi się, że niepasteryzowane napoje są lepsze, ponieważ zawierają więcej substancji odżywczych, które podczas pasteryzacji zostają zniszczone. Toksykolog żywieniowy mówi, że nie jest to do końca prawdą: pasteryzacja wcale nie jest taka zła, nie wybija aż tyle substancji znaczących dla naszego ciała, a zabezpiecza nas przed bakteriami, grzybami, czy wirusami znajdującymi się w nieprzetworzonym mleku, czy soku.

#5 Krwisty stek
Będąc w restauracji często możemy wybrać sobie stopień wysmażenia mięsa. Bill Meler dowodzi, że najbardziej szkodliwym produktem jest krwisty stek. Produkty pochodzenia zwierzęcego muszą być poddawane obróbce przy co najmniej 160 stopniach, aby wszystkie bakterie E.coli, czy salmonelli zostały wyeliminowane.


                                                                                             Tekst: Natalia Świrska