Proste i szybkie przepisy z kuchenki mikrofalowej


Kuchenka mikrofalowa jest wykorzystywana głównie jako urządzenie, które umożliwia szybkie podgrzanie przygotowanych wcześniej posiłków. Wielu ludzi zdaje się zapominać o tym, że poczciwa mikrofalówka może zostać śmiało użyta do przyrządzenia posiłku. Potrawy z mikrofali są zazwyczaj bardzo proste, a co ważniejsze — szybkie w przygotowaniu. Jeśli korzystacie z mikrofalówki na co dzień, koniecznie zapoznajcie się z niniejszym artykułem.

Czy gotowanie w mikrofali może zastąpić tradycyjny sposób przyrządzania potraw?

Jak już wspomnieliśmy, mikrofalówka jest urządzeniem często niedocenianym. Przeglądając oferty nowoczesnych kuchenek, możemy zauważyć, że ich funkcjonowanie już dawno zaczęło wykraczać poza zwykłe podgrzewanie posiłków. Producenci sprzętu AGD zaczęli udoskonalać swoje produkty, co wpłynęło także na działanie mikrofalówek. Współczesne urządzenia mają wiele trybów gotowania, takich jak: gotowanie na parze, rozmrażanie połączone z podgrzewaniem oraz grillowanie.

Tak istotne zmiany w budowie mikrofalówek sprawiły, że znacznie zwiększyły się możliwości wykorzystania tych niewielkich kuchenek. Obecnie możemy śmiało zrezygnować z zakupu gotowych dań, ponieważ niepozorna kuchenka umożliwi nam łatwe przygotowanie wielu sycących posiłków. Poniżej przedstawimy kilka propozycji na szybkie potrawy z mikrofali, które możecie przygotować w dosłownie parę minut.

Ciasto z mikrofali — szybka słodycz na wyciągnięcie ręki

Moda na przygotowanie ciasta w mikrofalówce rozpoczęła się kilka lat temu. Na rozmaitych portalach kulinarnych pojawiał się wówczas pewien ,,lifehack”, który umożliwiał przygotowanie pysznego ciasta z mikrofali. Przepis w błyskawicznym tempie zdobył olbrzymią popularność, ponieważ jego przygotowanie nie wymagało wielu składników oraz było wręcz banalnie proste.

Składniki:

  • jedno jajko
  • dwie czubate łyżki mąki
  • trzy łyżki mleka
  • trzy łyżki oleju
  • dwie łyżki kakao
  • dwie czubate łyżki cukru trzcinowego
  • szczypta proszku do pieczenia (około pół łyżeczki)
  • duża łyżka kremu czekoladowego (opcjonalnie)

Ciasto z mikrofali najlepiej przygotować w kubku, choć równie dobrze sprawdzi się duża filiżanka lub niewielka miseczka. Do naczynia wbijamy jajko, które delikatnie roztrzepujemy za pomocą widelca. Następnie dodajemy do niego olej, mleko, a także krem czekoladowy (np. Nutella).

Całość dokładnie mieszamy. W osobnej misce należy połączyć wszystkie pozostałe składniki, a więc: mąkę, kakao, cukier oraz proszek do pieczenia. Teraz wystarczy tylko połączyć obie grupy składników, co warto zrobić za pomocą miksera lub trzepaczki. Połączoną masę wlewamy do wybranego naczynia, a następnie umieszczamy w kuchence mikrofalowej.

Kuchenka powinna być ustawiona na maksymalną moc, co znacznie przyspieszy proces wyrastania naszego ciasta. Po upływie 3–4 minut możemy wyłączyć mikrofalówkę i odczekać chwilę, aby ciasto nie opadło zaraz po wyjęciu. Całość możemy udekorować cukrem pudrem lub bitą śmietaną. Ciasto z mikrofali jest gotowe!

Obiad w kilka minut, czyli potrawy z mikrofali

Przygotowanie ciasta z mikrofali było tylko drobnym pokazem możliwości, jakie daje nam niepozorna kuchenka. Równie łatwo możemy za jej pomocą przygotować danie obiadowe, co postaramy się udowodnić w poniższych przepisach. Pierwszą propozycją będzie najbardziej szlachetna z ryb, czyli delikatny łosoś.

Składniki:

  • dwa filety z łososia
  • saszetka ryżu długoziarnistego
  • mieszanka ziół do ryby
  • masło czosnkowe
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Gotowanie w mikrofali to sposób na błyskawiczne przyrządzenie łososia. Zanim zajmiemy się przygotowaniem ryby, warto pamiętać o wcześniejszym zagotowaniu ryżu (do przepisu zalecamy ryż długoziarnisty). Łososia delikatnie pozbawiamy skóry, kroimy na małe paski, a następnie nacieramy mieszanką ziół oraz solą i pieprzem. 

Sposób gotowania w mikrofali będzie zależał od modelu waszej kuchenki. Jeśli mikrofalówka ma funkcję gotowania na parze, wystarczy włożyć łososia do specjalnej torebki (przeznaczonej do parowania produktów spożywczych) i gotować na parze przez około 10 minut. Jeśli wasza kuchenka nie ma takiej funkcji, to rybę należy zawinąć w folię do pieczenia i wstawić do mikrofalówki na około 5 minut (mikrofalówka powinna być ustawiona na maksymalną moc).

Po upływie wyznaczonego czasu możemy wyjąć łososia, a następnie podać  go wraz z przygotowanym wcześniej ryżem. Na rybę warto położyć odrobinę masła czosnkowego oraz plasterek cytryny, co podkreśli wyjątkowy smak łososia.

Pierś z kurczaka przygotowana w kuchence mikrofalowej

Kolejną potrawą z mikrofali będzie soczysta pierś z kurczaka, która znakomicie sprawdzi się w roli dania obiadowego. Poniższy przepis jest kolejnym dowodem na to, że gotowanie w mikrofali jest bardzo praktycznym rozwiązaniem.

Składniki:

  • pojedyncza pierś z kurczaka
  • mieszanka przypraw do drobiu
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie dania zaczynamy od zrobienia marynaty, która nada kurczakowi smak oraz charakter. Olej mieszamy z solą, pieprzem oraz mieszanką przypraw do drobiu, a następnie w gotowej marynacie umieszczamy pierś z kurczaka. Jeśli nie musimy szybko przygotować jedzenia, warto odstawić kurczaka w marynacie do lodówki. Nawet godzina spędzona w marynacie sprawi, że kurczak przesiąknie aromatem ziół, co znacznie poprawi jego smak.

Gotowe mięso wyciągamy z marynaty i umieszczamy w rozgrzanej mikrofalówce. Bardzo istotne jest to, aby ustawić urządzenie na tryb grillowania, dzięki czemu mięso będzie dużo bardziej soczyste i lepsze w smaku. Kurczaka należy grillować przez około godzinę (30 minut z jednej strony). Mięso możemy podawać z frytkami, ziemniakami lub ryżem.

Podsumowanie wiadomości dotyczących gotowania w mikrofali

Na zakończenie postaramy się pokrótce podsumować najważniejsze kwestie, które dotyczą codziennego wykorzystywania mikrofalówki. Pamiętajmy o tym, aby dokładnie poznać specyfikację posiadanej przez nas kuchenki. Często możemy nie wiedzieć, że nasz model kuchenki ma rozmaite dodatkowe funkcje, choć informacje te są zawarte w instrukcji użytkowania.

Gotowanie w mikrofali jest proste, lecz musimy brać niewielką poprawkę na to, że niektóre produkty spożywcze mogą wymagać dłuższej obróbki termicznej niż w przypadku wykorzystania tradycyjnych metod gotowania.

Ciasto z mikrofali było doskonałym przykładem innowacyjnego wykorzystania kuchenki mikrofalowej. Ten niepozorny przepis sprawił, że wiele osób ponownie zainteresowało się mikrofalówkami. Niestety tego rodzaju kuchenki przez długi czas cieszyły się bardzo złą sławą, ponieważ ich działanie miało negatywnie wpływać na jakość jedzenia, a także na zdrowie człowieka.

Jednak najnowsze badania nie potwierdziły tych doniesień, co pozwala stwierdzić, że potrawy z mikrofali są zdecydowanie bezpieczne. Nowoczesne urządzenia mogą zaskoczyć swoją wielofunkcyjnością, a więc wszelkie uprzedzenia warto zepchnąć na dalszy plan. Miejmy nadzieję, że kuchenki mikrofalowe odzyskają wkrótce zaufanie konsumentów, którzy będą mogli znów