Nieodłączną częścią postępów w sporcie jest dieta bogata w proteiny. Każda osoba zainteresowana tematem zetknęła się zapewne z dylematem: proteiny w proszku czy w jedzeniu? Podpowiadamy, w czym znajduje się białko i kiedy ograniczyć się do białka w jedzeniu, a kiedy sięgnąć po białko w proszku.
Osobom, które może ominęły akurat tę lekcję biologii, więcej powie potoczna nazwa, czyli białka. Proteiny to nic innego jak białka proste, czyli zbudowane wyłącznie z aminokwasów.
Nasz organizm potrafi z łatwością syntetyzować niezbędne dla siebie białka, które zużywa w procesach katabolicznych oraz do budowy i odnowy tkanek, jednak by mógł to zrobić, potrzebuje budulca w postaci aminokwasów, dostarczanych zarówno w jedzeniu, jak i w formie protein w proszku, czyli odżywek białkowych.
Powszechnie wiadomo, że białka – tak jak każda inna grupa substancji odżywczych – są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Choć w jedzeniu proteiny spożywamy na co dzień, przy wzmożonym wysiłku nie zawsze jest ich wystarczająco dużo.
Niedobór białka oprócz takich przykrych konsekwencji jak zahamowanie wzrostu, zanik mięśni czy osłabienie funkcji regeneracyjnych organizmu, może prowadzić nawet do zatrzymania procesów metabolicznych. Proteiny w diecie są wobec tego sprawą podstawową.
Najważniejszą funkcją protein jest dosłownie budowanie nas samych. Białka występują w niższym lub wyższym stopniu we wszystkich komórkach naszego ciała. Piękne włosy i ładne paznokcie zawdzięczają swój wdzięk keratynie, ścięgna oraz więzadła zbudowane są w około 25% z kolagenu, a nasza zdolność do ruchu wynika ze zbudowanych w około 65% z miozyny i aktyny mięśni.
Właśnie z tego powodu produkty proteinowe są bardzo ważnym składnikiem diety osób aktywnych, mających na co dzień do czynienia ze wzmożonym wysiłkiem. Każdy z nas miał kiedyś „zakwasy”, które ograniczały przyjemność wynikającą z aktywnie spędzonego czasu, a winne temu są właśnie proteiny. Co to oznacza? Bóle mięśniowe najczęściej występują dzień lub dwa po wzmożonym wysiłku. Jest to reakcja organizmu na drobne mikrourazy mięśni powstające, gdy nieprzyzwyczajony do wysiłku mięsień narażony jest na nagłą i intensywną pracę.
Jeśli chcemy, by nasze mięśnie regenerowały się i rosły, musimy dostarczać organizmowi bogate w proteiny produkty, dzięki którym tkanka mięśniowa jest w stanie się zregenerować, lub stosować białko w proszuku.
Ile białka potrzebuje organizm przeciętnego człowieka? Ogólnie przyjęty przelicznik wskazuje na 0,8 grama białka na każdy kilogram ciała. Dla osób prowadzących aktywny tryb życia oraz trzymających rygorystyczną dietę i intensywnie trenujących wartość ta zazwyczaj szybuje w górę.
Skoro bogata w proteiny dieta powinna być istotna dla każdego trenującego profesjonalnie i amatorsko sportowca, zastanówmy się, jakie bogate w proteiny produkty są najlepiej przyswajalne i najłatwiej dostępne. Zarówno produkty zwierzęce, jak i roślinne zawierają proteiny. Co to oznacza? Że wegetarianie wcale nie są wykluczeni z intensywnego uprawiania sportu. Ile protein znajdziemy w jedzeniu na sklepowych półkach?
Źródła białka pochodzenia zwierzęcego:
Źródła białka pochodzenia roślinnego:
Są to tylko niektóre z wielu dostępnych produktów, jakie mogą być składnikami zbilansowanej i bogatej w proteiny diety. Proteiny w jedzeniu to nie wszystko – pamiętajmy, że oprócz białek nasz organizm potrzebuje energii w postaci węglowodanów i tłuszczów, a także wielu witamin i mikroelementów, dlatego nawet jeśli jesteśmy w okresie intensywnego treningu, starajmy się różnicować spożywane produkty.
Nie zawsze mamy czas na gotowanie – na ratunek przychodzą suplementy w postaci odżywek białkowych. Mają one rożną postać, ale te najczęściej przez sportowców to proteiny w proszku, które można rozrobić z wodą lub mlekiem w przystosowanym do tego shakerze. Od produktów spożywczych na półkach sklepowych różnią się one tym, że są po prostu białkiem w (prawie) czystej postaci.
Rynek produktów proteinowych jest ogromny, ale proteiny w postaci proszku serwatkowego występują najczęściej w trzech odmianach. Każdą z nich otrzymuje się w inny sposób, dodatkowo różnią się od siebie budową i koncentracją białka oraz zawartością substancji dodatkowych. jakie będzie najlepsze białko w proszku?
To częsty temat dyskusji wśród sportowców. Po jednej stronie stoją zwolennicy naturalnych metod, którzy uznają tylko proteiny w jedzeniu, po drugiej zaś zachwalający „gotowe” proteiny, doceniający szybsze wchłanianie i „czystą” zawartość białka.
Nie ma najmniejszej potrzeby stawiać sprawy na ostrzu noża – obie strony mają rację. Nie da się zastąpić pełnowartościowego obiadu proteinową dietą złożoną z shake’ów, tak samo jak nie osiągnie się tak dobrego efektu regeneracyjnego, zastępując shake’a kurczakiem po wieczornej siłowni.
Nie ma żadnych przeciwwskazań, aby do codziennej diety wprowadzić oba rozwiązania, należy jedynie zachować zdrowy rozsądek. Obserwuj swój organizm, a z pewnością dojdziesz do satysfakcjonujących cię proporcji jedzenia i suplementów. Pamiętaj też, że nawet najlepiej zbilansowana dieta nie zastąpi odpoczynku, dlatego nie przetrenuj się i co bardzo ważne – dobrze się odżywiaj.