Data publikacji:

Sałatka grecka — przepis wraz z radami, jak wykonać najlepsze sałatki!


Sałatka grecka: klasyka zawsze w modzie! Pożywna i pyszna zebrała szerokie grono fanów w Polsce. Jest dobra zarówno na lunch do pracy, na grilla ze znajomymi, czy na romantyczną kolację przy świecach. Stawiamy na warzywa, ponieważ mają dużo właściwości odżywczych i są mało kaloryczne. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jak ją przygotować. Sałatka grecka — przepis wraz z radami, jak wykonać najelpsze sałatki!
Wybierasz się w długą drogę? Masz dosyć zamawiania tego samego jedzenia do pracy? Za często podjadasz między posiłkami? Mamy na to sposób — pożywne sałatki! Posiadają mało kalorii, a są bardzo smaczne i zdrowe. Ich przygotowanie zajmuje chwilkę, jeżeli znasz porady, które dla Ciebie przygotowaliśmy. Sałatka grecka jest zdecydowanie na pierwszym miejscu w kategorii spożywanych sałatek, ale dowiedzmy się, jak skomponować idealną surówkę.

Przygotuj bazę

Zdecyduj, jaką sałatkę chcesz zrobić — świeżą jednodniową, czy też kilkudniową, którą można bez problemu trzymać w lodówce.
Baza jednodniowa: rukola, roszponka, sałata lodowa, sałata masłowa, kapusta pekińska lub pomieszać ze sobą kilka rodzajów.
Baza kilkudniowa: ryż, kasza pęczak, makaron lub ziemniaki. Tutaj raczej nie łączymy ze sobą składników, ponieważ zrobi się z tego bomba kaloryczna.
Oczywiście możemy pominąć ten etap mieszając ze sobą same warzywa i owoce, jednak miejmy na uwadze to, że bez bazy nasza sałatka będzie mniej pożywna. Wyjątkiem jest nasza sałatka jarzynowa, która bez tej podstawy radzi sobie bardzo dobrze.
Sałatka grecka wpisuje się raczej w kategorie produktów świeżych i jednodniowych. Sałata lodowa, z której wykonujemy jej podstawę po kilku dniach robi się czarna, dlatego lepiej zrobić ją zaraz przed zjedzeniem. Poza tym produkt ten charakteryzuje się chrupkością, którą po kilku dni w sosie traci.

Dobierz odpowiednie składniki

Jest bardzo prosta zasada, na podstawie której należy tworzyć kompozycje sałatkowe. Do miski należy dołożyć coś słonego (oliwki, ogórki małosolne), coś ostrego (por, cebula, rzodkiew), coś kwaśnego ( cytryna, kapary) i na koniec coś słodkiego (papryka, pomidory).
Warzywa dobieraj na podstawie tego, jaką sałatkę przygotowujesz. Jeżeli ma być kilkudniowa wybierz składniki, które dłużej utrzymają świeżość, na przykład warzywa konserwowe lub peklowane. Jeżeli chodzi o jednodniowe to najlepiej wykorzystywać sezonowe produkty, ponieważ masz pewność że będą świeże i w dobrej cenie.
Nasza sałatka grecka pod względem połączenia produktów jest idealna. Znajduje się w niej coś słonego: oliwki, ostre: czerwona cebula, słodkie: pomidor; kwaśne: troszkę cytryny do sosu. Jak wyżej wspomnieliśmy, sałatka grecka składa się z produktów, które krótko są świeże, dlatego należy szybko ją zjeść.


Sałatka zastępująca cały posiłek

Jeżeli chcesz jeszcze bardziej się najeść to do sałatki dodaj mięso lub ser. Możesz także dodać te dwa składniki na raz.
Sery idealnie pasujące to lekka i delikatna mozzarella, tłusta i słona feta, ser kozi, sery pleśniowe, czy też ser biały. Jeżeli chodzi o sery żółte to najlepiej je zetrzeć na tarce, ponieważ zważywszy na konsystencję będą się lepiej komponowały.
Mięso często dodawane do sałatek to chudy kurczak, indyk, czy wołowina. Tutaj też możemy postawić na ryby:  tuńczyka, czy łososia. Fani owoców morza również znajdą coś teraz dla siebie, ponieważ krewetki, kałamarnice, czy ośmiornice idealnie się nadają.
Jak pewnie dobrze wiecie, sałatka grecka jest nierozerwalnie związana z tłustą i słoną fetą — uzupełnia ona idealnie kompozycję z delikatnych warzyw.

Dressing

Jest najważniejszą częścią całej sałatki, ponieważ łączy wszystkie składniki. Dressing dzielimy na ciężki typu majonez, ketchup, musztardę, jogurty: grecki i naturalny. Ten typ sosów pasuje przede wszystkim do sałatek kilkudniowych. Do świeżych pasują przede wszystkich winegrety.
Tak, jak składniki warzywne, tak dobry dressing powinien komponować się ze wszystkich smaków: słodkiego, kwaśnego, słonego i ostrego.
Dressing jest najważniejszym składnikiem sałatki greckiej — może doprawić wszystkie składniki smakiem, a często też może wszystko zepsuć. Zwróćmy uwagę na jego przyrządzenie, tym bardziej, że jak jest wyżej napisane, łączy wszystkie produkty w jedną wspólną kompozycję.

Sałatka grecka — przepis

Podajemy przepis idealny dla 4 osób do grilla, czy na spotkanie.

Co przygotować:
— 3 pomidory,
— 2 ogórki szklarniowe,
— jedną cebulę czerwoną,
— ½ szklanki czarnych oliwek,
— 250g greckiego sera feta,
— 3 łyżki oliwy extra vergine,
— 4 łyżeczki suszonego oregano i bazylii,
— 1 łyżka soku z cytryny,
— 1 łyżka musztardy ( opcjonalnie),
— świeżo zmielony czarny pieprz.

Na początku pokrojmy pomidory w kostkę. Ogórki obieramy ze skórki, przekrajamy na pół i kroimy na grubsze półplasterki. Cebulę staramy się cienko poszatkować. Oliwki kroimy na pół — jeżeli preferujemy zielone oliwki bardziej niż czarne, możemy je zamienić. Jeżeli w oliwkach występuje pestka to usuwamy. Fetę kroimy w większe kostki. Wrzucamy wszystko do jednej, dużej salaterce.
Sos przygotowujemy w osobnej misce. Wlewamy sok z cytryny, dodajemy łyżkę musztardy i wsypujemy przyprawy. Następnie dodajemy oliwę, mieszamy aż składniki się połączą. Na końcu doprawiamy zmielonym czarnym pieprzem.