Data publikacji:

Super foods — czyli przepis, jak żyć długo i zdrowo


Co jeść, żeby długo żyć? Jak poprawić stan swojego organizmu dzięki diecie? Sekretem długowieczności z pewnością są super foods, dzięki którym sprytnie możemy odjąć sobie lat. Zobaczcie, jaki przepis, jak żyć długo i zdrowo przekazały nam osoby, które przeskoczyły w zawrotnym tempie magiczną setkę!


Oto super foods, dzięki którym młodość nigdy nas nie opuści!


1. Czosnek
Zwalcza nie tylko wampiry, ale także wodne rodniki, które powodują starzenie się komórek. W Polsce szczególnie uwielbiamy go jeść podczas jesieni i zimy, ponieważ często jest najlepszym lekarstwem na przeziębienie. Oprócz tego dostarcza organizmowi magnezu, seleny, witaminy B6 i C.

2. Jajka
Chcesz mieć zdrowe ciało i efektywnie pracujący mózg? Nic prostszego — czas na jajka! Białka wpływają na stan naszej sylwetki, natomiast żółtko na mózg. Obniżają poziom cholesterolu, jednak tylko te gotowane. Możemy też znaleźć w nich witaminy A,D,K, E oraz cenne tłuszcze.

3. Orzechy włoskie
Dobra forma oznacza  nie tylko sprawną fizyczną, ale intelektualną także. Orzechy idealnie wspomagają pracę mózgu — dzięki nimi mamy lepszą pamięć i koncentrację. Już dwa dziennie stymulują nasz układ nerwowy oraz zapobiegają chorobie Alzheimera. Zawierają magnez, kwas foliowy i miedź.

4. Mleko kozie
Dostarcza ciału potrzebne i zdrowe tłuszcze, wapń, potas i fosfor. Dlaczego kozie, a nie krowie? Odpowiedź jest prosta: to pierwsze jest lżejsze, ponieważ zawiera mniej laktozy. Oczywiście bogate jest także w witaminy B1, B2, C i A.

5. Owoce
Słodycze kiedyś nie były tak szeroko dostępne w Polsce, dlatego ludzie nauczyli się na deser jeść to, co w ogrodzie — jabłka, gruszki, czereśnie i wiśnie. Wbrew pozorom bardzo się to im opłaciło — odrzucili wszystkie przetworzone produkty, które zawierają dużo cukru. Owoce też są źródłem witamin i antyoksydantów.

Przepis, jak żyć długo i zdrowoi: trzeba jeść małe porcje z przewagą warzyw na talerzu. Stulatkowie podkreślają, że nie bez przyczyny mają swoje ogródki z super foods — nie kupują przetworzonej żywności. Jedzą to, co pewne i posiada wartości odżywcze!
.


                                                                                             Tekst: Natalia Świrska