Data publikacji:

Te książki powinien znać każdy wegetarianin

Dieta wegetariańska zyskuje coraz więcej zwolenników. Niejedzenie mięsa nie jest tylko modą, ale świadomym wyborem, na który wielu ludzi decyduje się w trosce o swoje zdrowie. Ci, którzy rozważają przejście na wegetarianizm często obawiają się, że menu oparte głównie na warzywach szybko może się im znudzić. Z pomocą przychodzą nam autorzy książek kulinarnych, oferujący gotowe przepisy na pyszne i różnorodne dania bez mięsa. Jak znaleźć odpowiedni przewodnik po sztuce kulinarnej? Przed wami najlepsze książki dla wegetarian!

Jadłonomia. Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan

Wiele osób próbujących zmienić swoje nawyki żywieniowe potrzebuje wiedzy, która pomoże im się odnaleźć w nowej sytuacji. Książka Marty Dymek, autorki znanego bloga jadlonomia.com, to doskonała pozycja dla każdego, kto zaczyna swoją przygodę z kuchnią roślinną.

W książce znajdują się liczne przepisy na pyszne dania z warzyw, które mogą stanowić doskonałą alternatywę dla mięsnych potraw np. pasztet z soczewicy czy smalec z fasoli. Dzięki wielu, działającym na zmysły inspiracjom Marty Dymek, wytrwanie w diecie wegetariańskiej z pewnością będzie dużo łatwiejszym wyzwaniem. Dużą zaletą tej książki są bardzo proste przepisy dla wegetarian.

Smakoterapia oraz Smakoterapia 2

Wegetarianizm staje się coraz bardziej popularny również ze względu na swoje działania prozdrowotne. Regularne spożywanie warzyw bardzo pozytywnie wpływa na metabolizm, a także może uchronić nasz organizm przed wieloma chorobami. Iwona Zasuwa w swoich książkach: „Smakoterapia” oraz „Smakoterapia 2” dzieli się z czytelnikami sprawdzonymi pomysłami na wiele nieoczywistych połączeń, które tworzą doskonałe smaki.

ErVegan. Kuchnia roślinna dla każdego

Książka dyplomowanego dietetyka i autora bloga erVegan.com to wielkie źródło wiedzy o kuchni roślinnej. Oprócz prostych, lecz bardzo urozmaiconych pomysłów na dania, Eryk Wałkowicz opisuje także sposoby na budowanie sycącej i zbilansowanej diety. Dzięki ciekawym propozycjom dań, będziesz mieć okazję przeżyć fascynującą kulinarną przygodę.

Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Przepisy

Książki dr Ewy Dąbrowskiej od lat cieszą wielkim zainteresowaniem. Dzieje się tak przede wszystkim ze względu na liczne badania przeprowadzone przez dr Ewę Dąbrowską, które świadczą o uzdrawiającym działaniu diety wegetariańskiej. Książka „Dieta warzywno-owocowa dr Ewy Dąbrowskiej. Przepisy” to stworzony przez Beatę Dąbrowską, synową dr Ewy Dąbrowskiej, zbiór przepisów umożliwiających prowadzenie diety bogatej w witaminy o bardzo korzystnym wpływie na nasz organizm.

Wegan Nerd. Moja roślinna kuchnia

Ta książka to pozycja obowiązkowa dla wszystkich pragnących pójść o krok dalej i skosztować kuchni wegańskiej. Alicja Rokicka przedstawia świeże i nowoczesne spojrzenie na kuchnię roślinną, oferując wiele ciekawych przepisów stworzonych w oparciu o sezonowe warzywa i owoce, a także o kwiaty i chwasty. Dodatkowym atutem książki są piękne, autorskie zdjęcia, które przedstawiają przygotowane przez autorkę potrawy. Wielkim plusem jest również bardzo wciągająca narracja, która działa na wyobraźnię czytelnika.

Nowa kuchnia wegetariańska

Jedną z częstych obaw osób pragnących przejść na wegetarianizm jest wysoki koszt składników i problemy z ich dostępnością. Książka „Nowa kuchnia wegetariańska” skutecznie walczy z tymi stereotypami, przedstawiając 450 przepisów na pyszne, łatwe i tanie dania, stworzone w oparciu o ogólnodostępne warzywa i owoce, z których można wyczarować urozmaicone potrawy.

Kuchnia wegetariańska. Smaki świata

To lektura dla tych, którzy opanowali już podstawy kuchni wegetariańskiej i chcą trochę poeksperymentować i wprowadzić do swojej diety trochę nowych smaków. W książce zostały opisane pomysły na aromatyczne i działające na zmysły dania z różnych części świata. I chociaż niektóre z proponowanych potraw wymagają nietypowych składników, to z ich zdobyciem nie powinno być większego problemu. Twój wysiłek podczas robienia zakupów, zostanie wynagrodzony na talerzu w postaci zachwycających smaków.

Zielony garnek. 600 przepisów kuchni wegetariańskiej prosto z Włoch

Kuchnia włoska uchodzi za najlepszą kuchnię świata. Na szczęście wiele jej dań stworzonych jest z warzyw i produktów zbożowych, dzięki czemu przechodząc na wegetarianizm nie będziesz musiał z nich rezygnować. W książce „Zielony garnek. 600 przepisów kuchni wegetariańskiej prosto z Włoch” znajdziesz całe mnóstwo inspiracji, które pomogą ci odkryć tajniki włoskiej sztuki kulinarnej, a także odkryjesz wiele praktycznych informacji dotyczących walorów odżywczych wykorzystywanych składników.

Pyszności z roślin. Szybkie desery, wypieki, śniadania bez jajek i nabiału

Ta książka to wielka kopalnia pomysłów na nie tylko wegetariańskie, ale także wegańskie desery i śniadania. Dzięki licznym propozycjom autora z pewnością nigdy nie zabraknie ci pomysłu na wyjątkowy i słodki przysmak, który umili każdą dietę.

Jak widzisz opcji jest naprawdę wiele. Wegetarianizm może być wielką przygodą, jeśli tylko zechcesz otworzyć się na nowe kulinarne doznania i poszerzyć swoją wiedzę z zakresu dietetyki. 
Autorka: Oliwia Stradomska