Data modyfikacji:

Trendy kulinarne. Co się będzie jadło w 2018 roku?

Cały 2017 rok upłynął pod znakiem jedzenia sushi i burgera. Co najmodniejsze lokale będą podawać w 2018 roku? Jakie dania i produkty będą na topie? Zobaczcie, co będzie najgorętszym trendem kulinarnym nadchodzącego roku.

Trendy kulinarne zmieniają się z roku na rok. Zazwyczaj kreują je najmodniejsze restauracje bądź znani kucharze. Na czele stoją Stany Zjednoczone, gdzie mieszają się wszystkie kuchnie świata. Dlatego też tam, ma swój początek większość trendów w żywności. Każde miasto w USA odpowiada za inną kuchnię. Nowy Jork jest prekursorem w nowościach w streetfood, a z drugiej Los Angeles zajmuje się zdrowymi, wegańskimi potrawami.

Trendy kulinarne w 2018 roku. Zobaczcie, co będziemy jeść!

1. Bacone
Wszyscy powinni znać tę amerykańską potrawę, którą najczęściej się je na śniadanie. Została jednak przedstawiona w trochę innym kształcie. Boczek uformowany jest w stożek, do którego dodana jest zazwyczaj jajecznica, ser lub ziemniaki. Wersje można zmieniać w zależności od gustu podniebienia.

2. Różowy ser z prosecco i malinami
Firma “The Great British Cheese Company” stworzyła nowy, różowy ser z prosecco. Jest to odmiana Wensleydale, produkowanego w Yorkshire. Z zewnątrz posiada mocno ciemnoróżowy kolor, który po przekrojeniu staje się jaśniejszy. Kształt i konsystencja niczym nie odbiega od innych serów, jednak ten został wzbogacony o smak prosecco i aromat malin. Jedni zachwalają smak, a drudzy nie przestają krytykować: “ser powinien smakować serem, a bąbelki najlepiej kosztować z kieliszka”.

3. Pikantna harissa
Harissa to aromatyczna, pikantna pasta stosowana w  kuchni tunezyjskiej i libijskiej. Znakomicie podkreśla smak różnych dań — pasuje do warzyw, kasz, zup i mięsa. Harissa robiona jest z czosnku i papryki chilli. Można spotkać w niej dodatki kolendry, kmin rzymskim i zwyczajny, oliwę oraz często pomidory. Występuje w dwóch postaciach — suchej, sprzedawanej w młynkach i torebkach bądź mokrej, jako pasta. Po dodaniu harissy potrawy na pewno staną się bardziej charakterne.

4. Cronut
Nazwa wam coś przypomina? Tak może być! Z racji tego, że 2018 rok będzie upływał pod hasłem hybrydowego jedzenia, czyli łączenia w jednej potrawie dwóch dań, to teraz mamy tego namacalny przykład. Cornut jest to croissant usmażony w formie donuta! Oczywiście w środku możemy znaleźć nadzienia o różnych smakach, z wierzchu na pewno wszystko będzie polane lukrem. Deser jest ciekawy i wart spróbowania!

5. Produkty koloru fioletowego
Jest to zupełny szał — na talerzach ma brylować właśnie ten kolor. Składniki takie, jak bakłażany, jagody, kapusta, czy buraki to będą gwiazdy diety, o których nie możemy zapomnieć. Dodatkowo bardzo popularne staną się fioletowe ziemniaki, dzięki którym będziemy mogli zabarwić ciasto, czy zupę na ten kolor.

6. Buddha bowl
Piękne i bogato napełnione miski zdrowymi przysmakami, które zawojowały kulinarne media społecznościowe, to tak zwane Buddha bowls ( miska Buddy) – zbilansowane i w pełni odżywcze pomysły na zdrowe posiłki. Wypełnione są zazwyczaj produktami wege. Chodzi o to, żeby w misce było tyle składników, aby utworzyły wystający owal — brzuch Buddy. Będzie to szczególnie modne podczas jedzenia lunchu, ponieważ dostarczymy zbilansowane składniki, odżywimy organizm, a co najważniejsze — porządnie się najemy!

7. Włoskie waffogato
Kolejny deser hybrydowy stworzony z dwóch osobnych potraw. Jest połączeniem gofra i affogato, czyli deseru pochodzącego z Włoch z nadzieniem espresso. Placek przyrządzamy w sposób standardowy, który podajemy właśnie z nadzieniem affogato. Jest to na pewno propozycja, która nie zasłodzi,a dodatkowo doda kawowego kopa!

8. Smoothie bowl
Pyszne i pełnowartościowe śniadania to będzie kolejny trend kulinarny. Smoothie bowl są właśnie idealnym przykładem pomysłu na zdrowy początek dnia. Jest to nic innego, jak miska wypełniona koktajlem, który posypujemy świeżymi owocami, bakaliami lub płatkami śniadaniowymi.


Zobaczcie, co oprócz produktów wymieniają znane kulinarne grupy, jako trendy w jedzeniu na 2018 rok!

The Food People podkreśla, że w 2018 roku będziemy zastępować mięsne produkty przez warzywa. Bardzo ważne będzie wysoka jakoś produktów, które także muszą być bogate w minerały. W kuchni rozgrzewające przyprawy będą robiły furorę razem z żywnością, która stymuluje działanie układu pokarmowego. Jeżeli chodzi o trunki to postawimy na rzemieślnicze alkohole wysokoprocentowe. Gotowanie w domu wróci do łask, a żeby nie marnować jedzenia, zaczniemy się nim dzielić — obecnie powstają platformy, które pozwalają zapraszać do prywatnego domu na obiad.

Kolejna grupa The Global Group wymienia niemarnowanie jedzenia, jako nadrzędny trend w 2018 roku. Potrawy będą tworzone w taki sposób, aby wykorzystać dokładnie całe produkty. Szczególnie będzie to zauważalne w użyciu warzyw w potrawach. Rośliny będą głównym składnikiem w menu, zarówno śniadaniowym, jak i obiadowym. Kuchnią roku ma być kuchnia koreańska. Wielkim zainteresowaniem będzie się także cieszyć jedzenie hybrydowe, które ma być połączeniem  różnych smaków i kultur — dania mają składać się z dwóch lub więcej potraw.

Tekst: Natalia Świrska